[quote="marlboro man";p="199586"
|
ako malo znaš o svojoj povijesti,ima ljudi koji znaju više.pitaj i reći će ti se.
[/quote]
----- ako te zanima istinska povijest a ne ova zadrta, nacionalistička - pitaj mene, a ne pristrane, umno ograničene...
[quote="marlboro man";p="199586"[/quote]
i ostavi se miroslava krleže i njegovih idiotluka.hrvatska kultura ima tradiciju i korijenje.jedna je od najstarijih kultura slavenskih naroda.prvi smo od slavena primili kršćanstvo,koristili pismo,pisali djela...imali državu.
što bi htio više?

[/quote]
Da se ostavi Krleže??? uf....no dobro...
Primili kršćanstvo?...ajd nek ti bude da smo primili, iako tu nije bilo nikakve samovolje naroda...nego, ako si ti kršćanin, kako možeš biti nacionalist? Kršćanstvo isključuje bilo koju klasifikaciju ljudskog bića, a temelj je ljubavi i tolerancije! Ako već nema u tebi ljubavi spram drugih naroda - tolerancije bi trebalo biti!
Isto tako, nije za čovjeka važno što su bili njegovi preci, već što je on sada! Nitko tebe ne može prozivati za nedjela koja je npr. počinio tvoj brat ili tvoj sugrađanin ili građanin iste države, jer svi smo mi individue i svatko odgovara za samog sebe i svoja djela. I na kraju tko bi htio, ovo malo života na zemlji, proživjeti u mržnji i ogorčenosti zbog nekih bezumnika iz prošlosti...[/quote]
što tebe svrbi pa tražiš lekciju?
samo sam rekao ovo:
hrvati su PRVI od slavenskih naroda primili kršćanstvo i imali SVOJU državu koja je visoko kotirala u ondašnjim svjetskim prilkama.
koliko je bila važna govori slijedeće: nakon pada jeruzalema jeruzalemski biskup je od hrvata tražio da mu pomognu da vrati jeruzalem.PRVO se obratio hrvatima.kužiš?
druga stvar je što su zbog toga neki hrvatski mamlazi ubili zvonimira,jer se zvonimir htio odazvati pzivu za pomoć.
sad da te načim još nećemu.
u dobu o kojem govorimo nije postojao nacionalizam niti nacionalnost,pa je tvoje pitanje i naklapanje glede toga kako je netko kao kršćanin mogao biti nacionalist pada u vodu.
nadam se da sam bio jasan.hrvati su bili ti koji su utirali put drugim slavenima.ako baš hoćeš - po svim pitanjima,ne samo državnim.