Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Vladimiru Piskunovu nova međunarodna dirigentska nagrada

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 71106
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.09.2025. 20:18 
Naslov:  Vladimiru Piskunovu nova međunarodna dirigentska nagrada
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kada je ovoga ljeta u španjolskoj Lliriji stao pred orkestar i publiku, Vladimir Piskunov znao je da ga čeka ozbiljan izazov – nekoliko krugova natjecanja, od Stravinskog do Beethovena, i konkurencija dirigenata iz cijelog svijeta. Kući je donio drugo mjesto, uz ovacije.

Ovaj ruski dirigent s osječkom adresom iskustvo je stjecao u Italiji, Njemačkoj i Španjolskoj. Osijek je od 2022. njegov novi dom, a upravo ga je rad u našem HNK-u dodatno povezao s hrvatskom glazbenom scenom. Iza sebe već ima prvu nagradu na natjecanju Cesario Plaza, a sada i novo priznanje u Lliriji. S Vladimirom smo razgovarali o tom kako izgleda priprema za ovakva natjecanja, što ga inspirira i zašto vjeruje da publika uvijek prepozna osobnost dirigenta.

Drugo mjesto među kandidatima iz cijeloga svijeta značajno je priznanje. Otvara li vam to prilike za buduće projekte i suradnje?
- Da, velika je čast biti nagrađen i hvaljen među vrlo nadarenim glazbenicima. Takva natjecanja pružaju mnoge nove kontakte i prilike. Usto, značajna novčana nagrada važna je podrška umjetnicima da nastave svoj profesionalni put.

Za koji ste se pristup odlučili na natjecanju?
- Repertoar je bio unaprijed određen i dostupan u trenutku prijave. Obično se u prvom krugu daje tehnički zahtjevan komad da bi se testiralo ovladavanje tehnikom dirigiranja. Na ovom je natjecanju bilo izazovnije nego obično: svi su sudionici dirigirali tri stavka iz „Priče o vojniku“ Stravinskog. Uz vrlo složene tehničke zahtjeve glazbe Stravinskog, u ograničenom vremenu moramo se izraziti i glazbeno. U drugom krugu, izvođenje Mozartove simfonije testiralo je sposobnost rada s orkestrom. U trećem krugu, s Elgarovom „Serenadom“, u fokusu je bila više sposobnosti dirigenta prenijeti glazbeni i imaginativni sadržaj. I konačno, u završnici je bilo ključno pokazati vještinu u praćenju solista, kao i u izvođenju suvremene glazbe napisane posebno za natjecanje. Kulminacija je bio Beethoven, gdje ste s dubokim poštovanjem, respektom i ljubavlju morali uvjeriti i žiri i publiku da ste dostojni nagrade.

Je li ovdje bitno kroz interpretaciju pokazati svoj umjetnički potpis?
- Uvjeren sam da, ovako ili onako, ako ste zaljubljeni u ovu glazbu, ako imate nešto za podijeliti s publikom i ako stalno radite na sebi, ljudi će to neizbježno osjetiti i čuti. Uz iskrenu vježbu, duboku refleksiju i istinski rad na djelu, ljudi će zasigurno prepoznati vašu osobnost.

Kako se pripremate mentalno i fizički za ovakva intenzivna natjecanja?
- Počeo sam s pripremama otprilike tri mjeseca ranije, odmah nakon što sam saznao da je moja prijava prihvaćena. Repertoar je bio prilično zahtjevan i obiman. Za mene je veliko glazbeno djelo poput veličanstvene knjige - ne mogu čitati više knjiga istodobno. Tek nakon što pažljivo “pročitam” jednu, mogu prijeći na sljedeću. Potom se uvijek vraćam prethodnom djelu i otkrivam nove aspekte - to je vrlo dug i kontinuiran proces. Prije izlaska na pozornicu pokušavam obuhvatiti djelo u cijelosti još jednom, oživljavajući ideje i slike iz glave, za orkestar i publiku.

Što ćete s natjecanja posebno pamtiti?
- Mislim da ću zapamtiti sve faze - ogroman posao potreban za pripremu za natjecanje. Također ću pamtiti prekrasne trenutke komunikacije s kolegama i organizatorima; trenutke iza kulisa i večernje razgovore nakon nastupa. I, naravno, vrlo topao i oduševljen prijam publike također će mi ostati u sjećanju.

Tekst i foto: Narcisa Vekić/HNK u Osijeku

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  

Skoči u forum: