Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: Porezi nisu jedini način da se poboljša zdravlje zajednice

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 68037
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.10.2019. 11:15 
Naslov:  Borzan: Porezi nisu jedini način da se poboljša zdravlje zajednice
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i pretilosti Europska Unija razmatra upotrebu tzv. „semafor“ sustava u trgovini hranom i pićem. Radi se o oznakama na pakiranju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrijednost proizvoda - od najzdravijeg tamnozelenog „A“ do najmanje zdravog crvenog „E“.

Tu informaciju je eurozastupnicima dala kandidatkinja za europsku povjerenicu za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides na saslušanju u odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Kyriakides je kazala kako istraživanja pokazuju da građani žele imati tu vrst informacije i kako će krajem 2019. komisija objaviti studiju o nutritivnim oznakama.

- Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i velikom dijelu EU i zato sam urgirala u svojoj političkoj grupi da ovo bude jedno od naših pet pitanja povjerenici. Sustav oznaka je jednostavan za implementirati, a kupcu pomaže donijeti odluke, jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke. Uvođenje ovih oznaka sigurno bi pomoglo u situaciji kada je više od trećine stanovništva Europe prekomjerno teško ili pretilo - kazala je članica odbora i potpredsjednica eurosocijalista Biljana Borzan.

Sustav „Nutriscore“ se na dobrovoljnoj osnovi upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španjolskoj, a još nekoliko zemalja čeka odluku Europske komisije. Nutritivna vrijednost hrane ili pića se izračunava uzimajući u obzir omjer sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koje su zdraviji (vlakna, bjelančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma kojeg su razvili nezavisni stručnjaci.

- Proizvođači i trgovci hranom u zemljama koje koriste sustav su se uključili u projekt kako bi pokazali brigu za javno zdravlje i društvenu odgovornost. Moj cilj je da se ovaj ili sličan sustav počne upotrebljavati i u Hrvatskoj kako bi se popravila zdravstvena slika društva, koja je u nekim segmentima vrlo zabrinjavajuća. Porezna presija nije jedini način da se to postigne. U tom smjeru planiram razne aktivnosti i inicijative u Europskom parlamentu te Hrvatskoj - najavila je Borzan.



Tekst i foto: Ured/Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: