Ovo jelo možete jesti
samostalno uz neku
salatu ili kao prilog nekom
mesnom jelu ili ribi.
Trajanje pripreme 60 minuta
Složenac od krumpira i blitve:
Potrebno:
- 500 g krumpira
- 150-200 g skuhane blitve
- 1-2 češnja češnjaka ili 1 mladi češnjak
- 2 dcl vrhnja za kuhanje
- pola dcl mineralne ili obične vode
- sol
- papar
- ulje
- malo vegete
- 4 komada tanko narezane slanine-špeka
Priprema:
Krumpir ogulite i narežite ga ili naribajte uz pomoć ribeža na tanke ploške.Operite ga a zatim ga začinite sa soli,paprom,2 žlice ulja i malo vegete.Vrhnje izmješajte sa vodom.
Blitvu operite pa ju samo kratko blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi oko 2 minute.Kada je blitva blanširana izvadite ju iz vode,ocjedite i usitnite.
Vatrostalnu posudu malo nauljite i u nju slažite red krumpira,zatim malo blitve i isjeckanog češnjaka,još malo ako je potrebno soli i papra i zalijte sa pola mješavine vrhnja i vode.Opet slažite red krumpira i gore blitva, češnjak i zalijte sa ostatkom mješavine vrhnja i vode.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180-200 C prvo prekriveno folijom oko 30 minuta dok krumpir ne omekša,zatim maknite foliju i poslažite gore slaninu i neka se još malo zapeče da dobije boju. Umjesto vrhnja za kuhanje možete napraviti i bešamel od mlijeka,brašna,češnjaka,soli i papra i time zaliti krumpir.
Tekst i foto: Nikolina Erić
Kao malena sam maštala o svojoj obitelji, djeci, kuhanju ručka, pečenim mirisnim kolačićima, igram. Majka sam dragoj djeci
Lorni i
Lucianu, žena svom najboljem prijatelju
Klaudiu, gazdarica maloj gospođici
Mrvici, prijateljica najboljim prijateljicama/ma svijeta, sanjar ostvarivih snova sa vagonom novoprimljenih ideja…
Volim djecu, ljude, igru, sunce, kišu, snijeg…volim ljubav, život…
VOLIM…..
kuhanje i serviranje….
Iz ljubavi sam zatrpala laptop i mobitel fotkama pripreme hrane i serviranim jelima. Moram to negdje pohraniti, a onda pomislih da to sve podijelim s vama. Vođena ljubavlju, bojama, okusima i mirisima pokrenula sam blog
http://kuhinjaispodduge.wordpress.com/
Blogić služi onima koji obožavaju kuhati, razmjenjivati recepte i onima koji će to tek zavoljeti. Pomoći će onima koji se žele hraniti na zdrav način ili isprobati nešto novo, originalno, možda napraviti neki stari recept, još od moje bake ili kušati
slavonske specijalitete.