Gorgonzola, plavi sir ili pljesnivi sir je poznati talijanski sir koji sadrži zeleno-plave plijesni roda
Penicillium. Legenda govori kako su lokalni proizvođači imali previše sira stracchina. Kako nisu znali što s tim sirom, stavili su ga u pećinu kako ne bi propao. Vidjevši da ga je tamo napala bakterija, mislili su ga baciti. Najprije su isprobali sir, ljudima se okus takvog sira svidio i tako je nastala legenda.
Moja obitelj naprosto obožava gorgonzolu na sve načine. Zato vam donosim brzi, aromatičan i čest recept u kojemu se među glavnim sastojcima nalazi GORGONZOLA.
Piletina na gorgonzola saftu
vrijeme pripreme 20 min - za 4 osobe
Potrebno:
- 3 filea pilećih prsa
- 150g gorgonzole
- 500ml vrhnja za kuhanje
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol
Priprema:
Filee prsa narezati na tanke šnicle. Napravite tanke, da ih ne tučemo batom. Posolite šnicle i pecite ih na grill tavici na naglo sa oje strane dok ne porumene. U tavu satvite žlicu maslinovog ulja, izlijemo vrhnje za kuhanje i ubacimo narezanu gorgonzolu.
Nakon 3-4 min. kad se gorgonzola otopila, promješamo, ubacimo pileće šnicle, poklopimo i ostavimo na laganoj vatri da kuha cca. 10 min.
Poslužite uz njoke, tjesteninu ili neki drugi prilog, dobar tek!
Pozdrav iz kuhinje ispod duge od
vaše kuharice Evelina.
Tekst i foto: Evelina Klajn
Kao malena sam maštala o svojoj obitelji, djeci, kuhanju ručka, pečenim mirisnim kolačićima, igram. Majka sam dragoj djeci
Lorni i
Lucianu, žena svom najboljem prijatelju
Klaudiu, gazdarica maloj gospođici
Mrvici, prijateljica najboljim prijateljicama/ma svijeta, sanjar ostvarivih snova sa vagonom novoprimljenih ideja…
Volim djecu, ljude, igru, sunce, kišu, snijeg…volim ljubav, život…
VOLIM…..
kuhanje i serviranje….
Iz ljubavi sam zatrpala laptop i mobitel fotkama pripreme hrane i serviranim jelima. Moram to negdje pohraniti, a onda pomislih da to sve podijelim s vama. Vođena ljubavlju, bojama, okusima i mirisima pokrenula sam blog
http://kuhinjaispodduge.wordpress.com/
Blogić služi onima koji obožavaju kuhati, razmjenjivati recepte i onima koji će to tek zavoljeti. Pomoći će onima koji se žele hraniti na zdrav način ili isprobati nešto novo, originalno, možda napraviti neki stari recept, još od moje bake ili kušati
slavonske specijalitete.