O ovom sam jelu slušala, slušala, al ga
nisam kušala. Nikako, nema ga nigdje u Osijeku i bližoj, a ni daljoj okolici. Suprug
Klaudio je
sarajevsku bošću jeo u Zagrebu u jednom restoranu. Naravno o bošći je pričao čak i u snu no sastojke je natucao, piletina, šampinjoni i umak i još nešto, ma prefino, a krušćići, a umak sve je zapečeno u nekoj foliji. Uglavnom, sliku o tom jelu sam slagala u glavi, ali svejedno nisam imala sve sastojke. Kružeći po internetu shvatila sam da recepta za bošću nema, bar ne potpunog i pečenog u škartocu iliti foliji , kako Klaudio kaže.
Recept za sarajevsku bošću preporučujem, dok prste oblizujemo ja i moji najmiliji, uz poruku, u životu budite uporni, sve što želite ili tražite naći ćete, pa čak i ako morate platiti glavnom kuharu piće da vam zapiše sastojke bošće na papirće:
Sarajevska bošća
- za 4 osobe
- trajanje pripreme 50 min.
Potrebno:
- 500g pilećeg filea
- 1 crveni luk
- 300g kapica šampinjona
- 2 velike žlice senfa
- 300ml vrhnja za kuhanje
- 2 velike žlice milerama 30%m.m.
- žlica maslaca
- sol
- biber bijeli
- papir za pečenje (onaj što koristite za kolče ili kuhanje/pečenje u škartocu)
kuhinjski konac/špaga ili silikonska vrpca za pećenje
Priprema:
Luk narezati na mjesece (ili slovo C), ugrijati wok i staviti maslac te luk. Kad luk zažuti dodajte pileći file koji ste izrezali na kockice, posolite i pobiberite. Pileće kockice trebaju zabijeliti sa svih strana, tada izvadite piletinu i luk na tanjur. Stavite kapice šampinjona u isti wok i čekajte da dobiju zlatno žutu boju sa svih strana.
Zamješajte umak u posebnoj posudi mileram + senf. Kad su šampinjoni zazlatili ubacite natrag kockice piletine i luk te umak mileram + senf i vrhnje za kuhanje. Sve dobro izmješajte i ugasite vatru.
Zagrijte pećnicu na
180 stupnjeva.
Od papira za pećenje napravite kocku
40×40, na sredinu stavite 1/4 hrane iz woka, zatvorite paketić tako da sve krajeve podignete gore, ispod vrha krajeva (cca.10cm) zavežite konac.
Kad su 4 paketića (budući da je za 4 osobe) spremna, ubacite ih na protvan u pećnicu na 180 stupnjeva i pričekajte 20 min. Gotove paketiće servirajte NE otvorene na sredinu tanjura. Uz paketiće servirajte domaći ili kupovni kruh.
Pozdrav od
Eveline iz
Kuhinje ispod duge
Tekst & foto: Evelina Klajn
Kao malena sam maštala o svojoj obitelji, djeci, kuhanju ručka, pečenim mirisnim kolačićima, igram. Majka sam dragoj djeci
Lorni i
Lucianu, žena svom najboljem prijatelju
Klaudiu, gazdarica maloj gospođici
Mrvici, prijateljica najboljim prijateljicama/ma svijeta, sanjar ostvarivih snova sa vagonom novoprimljenih ideja…
Volim djecu, ljude, igru, sunce, kišu, snijeg…volim ljubav, život…
VOLIM…..
kuhanje i serviranje….
Iz ljubavi sam zatrpala laptop i mobitel fotkama pripreme hrane i serviranim jelima. Moram to negdje pohraniti, a onda pomislih da to sve podijelim s vama. Vođena ljubavlju, bojama, okusima i mirisima pokrenula sam blog
http://kuhinjaispodduge.wordpress.com/
Blogić služi onima koji obožavaju kuhati, razmjenjivati recepte i onima koji će to tek zavoljeti. Pomoći će onima koji se žele hraniti na zdrav način ili isprobati nešto novo, originalno, možda napraviti neki stari recept, još od moje bake ili kušati
slavonske specijalitete.