Ne, u Osijeku to radi privatno jedino dr. Margaretić. Mislim da mamografija košta 300 kn. Ali, prije tog pregleda treba obaviti UZV dojki, koji košta 200 kn. Procedura kod pregleda ide ovako:
Prvo pregled, zatim UZV i eventualno punktiranje na citologiji, tek nakon toga mamografija. Mamografija se radi petog dana ciklusa. Ako je hitno, pregled se može obaviti u KB Osijek, na odjelu Onkologije. Taj pregled rade poslije podne, nakon 14 sati. Nije gužva, ne čeka se dugo, naravno uz uputnicu na kojoj piše "hitno". No, tada nastaje problem, jer prije mamografije treba učiniti još neke pretrage, a jedna od njih je UZV koji se pravi na Rentgenu KBO. I tamo obično zapneš. Jer, oni su npr. za snimanja u studenom i prosincu naručivali SAMO 17/10/. Telefonom ih ne možeš dobiti, a kad dobiješ vezu vele da je sve popunjeno. Dakle, treba otići tamo osobno, čekati satima samo da biste se naručili. Ne vrijedi se igrati i pokušavati naručiti telefonom. Ne vrijedi ni ići prije tog određenog datuma jer vas neće naručiti. Nemaju ni knjigu u koju bi eventualno upisivali ranije predbilježbe. Kad sam ih pitala kako to da danas, u vrijeme elektronskih medija, nisu u stanju uzeti najobičniju bilježnicu, odgovorili su mi da im se pacijenti naruče, ne dođu pa im termini propadaju. Meni to opet nema smisla, jer kako mogu propasti ako je tolika gužva. Dakle, otići tamo, i to odmah u 8 ujutro, da ne biste zakasnili. Ako ne možete otići sami, pošaljite nekog rođaka, prijatelja ili dobrog susjeda koji će umjesto vas čekati (to je meni rečeno!!).
UZV snimanje može se obaviti i u Domu zdravlja u Valpovu, naručite se telefonom, platite 100 kn i u točno određeno vrijeme obavite pregled. Mislim da se tamo može i s uputnicom, ali bilo mi je hitno pa to nisam provjeravala.
Ako imate novaca za plaćanje tih skupih pregleda, radije odite do dr. Margaretića. Jer, na našoj Onkologiji rade mladi liječnici koji će vas upitati - a što ćemo sad, hoćemo li vas slati još na konzultaciju s kirurgom ili ćemo čekati....