Autor |
Poruka |
Leon Admin
Ukupno postova: 4122 Lokacija: space Spol:  Muško
|
 Više od šest godina proteklo je otkako je Zračna luka Osijek kod Klise nakon rata ponovno otvorena za promet, a tek je prije mjesec dana taj važni gospodarski subjekt ponovno opremljen iznimno važnim radionavigacijskim uređajima potrebnima za prihvat i otpremu zrakoplova u otežanim vremenskim uvjetima - ILS CAT I.
Upravo je nedostatak tih uređaja svih ovih godina bio jedna od najvećih prepreka za uspostavu punog angažmana Zračne luke u putničkom prometu, koji je bio na katastrofalnoj razini.
- Napokon je riješen i taj problem, tako da smo sada opremljeni za rad i postajemo konkurentni na europskom tržištu. Do kraja lipnja ILS će biti u testnom radu, kada bi trebao biti obavljen tehnički pregled, a nakon toga uslijedit će i njegova službena uporaba - rekla je direktorica Zračne luke Osijek Blanka Strahonja, napomenuvši da je riječ o projektu Hrvatske kontrole zračne plovidbe, koja je sve i financirala. Koliko je riječ o važnim uređajima najbolje se očituje iz činjenice da su praktički već s prvim danima nakon njihove instalacije obnovljeni pregovori s irskom low-cost kompanijom Ryan Air za uspostavu letova Osijek - London.
- Mi smo s ljudima iz Ryan Aira bili u stalnom kontaktu, no pregovori su jedno vrijeme bili zamrznuti upravo zbog toga što nismo imali ILS. Nakon što je i taj problem otklonjen, prije otprilike mjesec dana obnovili smo pregovore na jednoj konferenciji u Portugalu i sada smo opet u intenzivnim kontaktima. Dođe li do dogovora, letovi na relaciji Osijek - London najvjerojatnije bi bili uspostavljeni u proljeće sljedeće godine, jer je za zimski red vožnje plan već napravljen - objasnila je B. Strahonja.
Podsjetimo, Zračna luka Osijek svih je ovih godina imala neslavni status vječnoga gubitaša, što je kulminiralo prošle jeseni, kada su i radnici, njih 42, izašli na ulice nakon što dva mjeseca nisu dobili plaće, a financijska slika tvrtke bila je takva da nije mogla garantirati ni isplatu u mjesecima koji su slijedili. No, financijskim injekcijama, prvo iz Osječko-baranjske županije, kao jednog od suvlasnika (25 posto), te u konačnici države kao većinskog vlasnika (55 posto) kriza je prevladana.
Ipak, Zračna luka još se ne može samofinancirati pa se s Ministarstvom prometa vode intenzivni pregovori o ulasku u sustav državnih poticaja. Da se posljednjih mjeseci kod Klise događaju neke pozitivne promjene, potvrđuje i uspostava letova njemačke low-cost kompanije Germanwings na relaciji Osijek - Köln/Bonn, i to od ožujka ove godine.
- U početku je bilo odlično i avioni su bili puni, no u posljednjih mjesec dana popunjenost je oko 60 posto. Mi smatramo da bi to trebalo biti bolje, no možda je razlog i to što smo na početku imali dva leta tjedno, a sada samo jedan - kaže B. Strahonja.
Bilo kako bilo, Germanwings ima još planova s osječkom Zračnom lukom pa se u toj kompaniji već pripremaju planovi za jesen, kada bi trebala biti uspostavljena linija sa Stuttgartom. Ako se realiziraju dogovori za Stuttgart i London, uz već postojeće letove za Köln/Bonn, Osijek će napokon biti povezan s nekoliko europskih metropola.
Autor: Nikola Patković/ Jutarnji.hr
Galerija 031: Germanwings sletio u Osijek (2008.03.14.) |
|
_________________ --
Leon Linde
portal Osijek031.com |
|
|
 |
Ingo
Ukupno postova: 3470 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
bilo bi jako lijepo kad u naslovu ne bi bio upitnik  |
|
|
|
|
 |
tonya
Ukupno postova: 2171 Lokacija: Nedođija Spol:  Žensko
|
Uuuu, bilo bi to jako lijepo!  |
|
_________________ Space: The final frontier
These are the voyages of the Starship, Enterprise
Its 5 year mission
To explore strange new worlds
To seek out new life and new civilizations
To boldly go where no man has gone before |
|
|
 |
Bentena
Ukupno postova: 224 Spol:  Nebitno
|
O,da,bilo bi...lijepo:) |
|
_________________ Jel' se smije tu spomenuti ime proizvodjaca omiljene mi cokolade u europskim krajevima?Znam,o u/okusima se kao ne raspravlja...al' ***** EXCELLENCE 99% CACAO je ocaravajuce odlicna... |
|
|
 |
ix ox
Ukupno postova: 207 Spol:  Nebitno

|
uff mnogo dobro  |
|
_________________ Legalize it. |
|
|
 |
Janis
Ukupno postova: 417 Lokacija: M42 Spol:  Žensko
|
A Osijek - Dortmund? Ne bi bilo lose.... |
|
_________________ Of all the things I´ve lost, I miss my mind the most... |
|
|
 |
morgan
Ukupno postova: 3964 Lokacija: gone to North Pole Spol:  Nebitno
|
ne nadajte se previše...treba imati dobru popunjenost da bi to zaživilo jer ako nema dobiti neće opstati |
|
_________________ Zašto bi se izlagali mamurluku? Ostanite pijani
Kad čovjek umre, ne zna da je umro, i to je samo teško drugima.
Isto je i kada je čovjek glup. |
|
|
 |
zlusch
Ukupno postova: 2038 Lokacija: Sjenjak Spol:  Muško
|
|
|
 |
Janis
Ukupno postova: 417 Lokacija: M42 Spol:  Žensko
|
Ali ova relacija Köln - Osijek je za sad fino popunjena, ja sam isla jedno vrijeme iz Zagreba za Köln, pa nije bila tolika popunjenost kao iz Osijeka, a zadnjih par puta je avion bio skoro potpuno popunjen, bilo jos samo par mjesta praznih.
Pa tko zna... moze ovdje jos svasta zazivjet... Pa i Osijek - London! |
|
_________________ Of all the things I´ve lost, I miss my mind the most... |
|
|
 |
Bentena
|
Ja bih,ipak, uzela vec u cetvrtak slobodni dan...hehehe...pa na Klisu...pa u London na fotkanje...i jos usput stosta...recimo za male novce pogledati Seviljca u Coliseumu...pa rasprodaje..pa...ufff...
Kad su uopce objavili vijest da ce Germanwings poslovati kod nas odmah sam isla cackati po netu najbolju mogucu vezu preko Kölna za London...za jesen...:)Sve to skupa bi me izaslo jeftinije nego 7 dana na nasoj obali... |
|
_________________ Jel' se smije tu spomenuti ime proizvodjaca omiljene mi cokolade u europskim krajevima?Znam,o u/okusima se kao ne raspravlja...al' ***** EXCELLENCE 99% CACAO je ocaravajuce odlicna... |
|
|
 |
morgan
Ukupno postova: 3964 Lokacija: gone to North Pole Spol:  Nebitno
|
mislim da bi najmanje fotkao
još jedna stvar, svi ti jeftinjara letovi voze vas bar pola i više sata dalje od samog Londona pa imate dodatne troškove dok stignete na željeno odredište. Ja sam letio wizzairom do Lutona i najjeftinija bus karta do londre je bila 8 funti. ako nemate koga da vas pobere na aerodromu. ponuđenoj cijeni treba dodati još malo extra troškova |
|
_________________ Zašto bi se izlagali mamurluku? Ostanite pijani
Kad čovjek umre, ne zna da je umro, i to je samo teško drugima.
Isto je i kada je čovjek glup. |
|
|
 |
zlusch
|
|
|
 |
Bentena
|
Glede mjesta sletanja i buseva ...Znam to.I sve pristojbe...nakupi se sa strane mimo karte puno,nekad i vise nego sama karta...Na svu srecu imam i gdje i kod koga biti u Londonu,tako da..jupi...  |
|
|
|
 |
zlusch
|
|
|
 |
Bentena
|
De,ne skrtari pa dodaj jos 5-6kn pa kupi onaj djeciji...em je zgodnija boca i naljepnica,em si siguran da te nece boljeti glava od mjehurica u jabukovu soku...  |
|
|
|
 |
 |
|