Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Osječani među najdebljima: Odrasli pretili, djeca anemična

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Leon
Admin

Ukupno postova: 4122
Spol: Muško Muško
Post Postano: 27.04.2008. 12:33 
Naslov:  Osječani među najdebljima: Odrasli pretili, djeca anemična
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Iako je sve toplije vrijeme najbolje iskoristiti za izlazak, šetnju, vožnju biciklom ili neku drugu aktivnost, velik broj Osječana ipak radije ostaje unutar svoja četiri zida, a jedino im se kretanje svodi na šetnju do automobila.

Prema riječima dr. Branke Kandić-Splavski, pretjerano je sjedenje pošast današnjice, a slaba tjelesna aktivnost uzrok je mnogih zdravstvenih problema - povećane tjelesne mase, slabe cirkulacije, raznih infekcija, problema s dišnim sustavom i mnogočega drugoga.

- Prvo na što utječe slaba ili nikakva tjelesna aktivnost povećanje je tjelesne mase, jer se unesene kalorije ne troše. To utječe na lokomotorni sustav, posebice na opterećenje kralježnice. Nadalje, posljedice mogu biti i dijabetes, arteroskleroza, artroza... Činjenica je da što se manje krećemo, manje ćemo se i moći kretati, a opseg naših kretnji biva sve manji i sve bolniji, upozorava dr. Kandić-Splavski.

No, to je samo početak tegoba - slabo kretanje utječe i na vene, što prouzrokuje slabu cirkulaciju, jer su mišići ključni u protoku krvi.

- Takve osobe često imaju probleme s perifernom cirkulacijom, noge i ruke su im hladne, a zbog slabog dotoka svježe krvi češće su infekcije. Tjelesna neaktivnost izravan je uzrok i osteoporoze, jer stezanje mišića oko kostiju daje impuls za većim skladištenjem kalcija. U suprotnom, dolazi do demineralizacije, a kosi postaju slabe. Osim toga, kretanje utječe i na disanje - potreba za kisikom postaje veća i pluća se ventiliraju, a osobe koje su “uležane” češće obolijevaju od upale pluća, kaže naša sugovornica.

Slabo kretanje svakako utječe i na lošije psihičko stanje ljudi, posebice onih koji su zatvoreni u svojim stanovima. U potrazi za utjehom, oni posežu za hranom i tako se uvlače u začarani krug.

- Mogu reći i kako se Osječani vrlo slabo kreću - često prolazim promenadom, stoga sam i sama tomu svjedok. Ima ljudi koji šeću, voze bicikl ili nešto slično, ali to su uvijek iste osobe. Ono što me posebno čudi jest i da roditelji često pokušavaju osloboditi djecu od tjelesne i zdravstvene kulture u školi, a na taj im način oduzimaju i ono malo aktivnosti. Djeca su anemična i blijeda, a postoji velika vjerojatnost da će u budućnosti biti dijebetičari i asmatičari, kaže dr. Kandić-Splavski.

Pošast fast fooda

Dr. Kandić-Splavski upozorava kako Osječani jedu prekaloričnu hranu u prevelikim količinama. Napominje kako vrijeme za obrok treba poštovati, a ne jesti “s nogu” brzu i masnu hranu. Zbog svega toga opseg struka Osječana nešto je veći nego u drugih Hrvata, a prijeti nam pošast pretile djece i mladeži. “Okruženi smo fast foodovima, a ono što je nekada bilo nepristojno, dakle jedenje na ulici, danas je svakodnevnica”, kaže dr. Kandić-Splavski.

Autorica: Mia Biberović/Glas-Slavonije.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Mikro

Ukupno postova: 500
Post Postano: 27.04.2008. 21:59 
Naslov:  

Ma neznam ja imam 120 kg svakodnevno pređem biciklom oko 15 km. Biciklom na posao s posla i zimi i ljeti i kad pada kiša ili snjeg i k tome još i krečem se u firmi.Što se jela tiče da me netko vidi koliko ja pojedem rekao bi svašta.Buc sam od malena takvoga me MAJKA rodila takav ću i ostat.

fuldstændigamok

Ukupno postova: 711
Post Postano: 28.04.2008. 16:06 
Naslov:  

ja zderem sta god stignem, kad god stignem a preeeeeeeeeezgodan sam.

Ukupno postova: 2376
Post Postano: 28.04.2008. 16:12 
Naslov:  

fuldstændigamok je napisao/la:
ja zderem sta god stignem, kad god stignem a preeeeeeeeeezgodan sam.
blago tebi

ma ima nesto u prehrani al dosta toga je ja vjerujem i od roditelja

fuldstændigamok

Ukupno postova: 711
Post Postano: 28.04.2008. 16:32 
Naslov:  

mozda. al ponekad mi je krivo sto sam tolko zgodan. zao mi drugih... Sad

Ukupno postova: 260
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 29.04.2008. 17:47 
Naslov:  

Da da...kako da ne!
Ja nisam debela... Treniram, volim se gibati...ali i papati!
Ljudi... trenirajte nešto što volite... i nestat će višak (ne iz vlastitog iskustva,ali ima nekoliko ljudi s treninga što su smršavili brzo...)

Skoči u forum: