Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

HNS prekinuo sve dogovore, u četvrtak vijećnici daju ostavke?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Leon
Admin

Ukupno postova: 4122
Spol: Muško Muško
Post Postano: 05.01.2008. 15:59 
Naslov:  HNS prekinuo sve dogovore, u četvrtak vijećnici daju ostavke
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Čelnici pet političkih stranka koje su na izvanrednim izborima dobile mandate u Gradskom vijeću nisu se, a kako se čini, neće se niti uspjeti dogovoriti o formiranju nove osječke vlasti. SDP-ov prijedlog da svih pet stranaka sudjeluje u vlasti nakon jučerašnjeg, trećeg neuspješnog sastanka (HSP i HDZ se, očekivano, ni ovaj put nisu pojavili) definitivno je odbačen, a jednako je prošao i prekjučerašnji prijedlog HSP-a i HDZ-a (Poglavarstvo HSP-HDZ-HNS s Antom Đapićem kao gradonačelnikom, Vijeće SDP-u). SDP ga nije prihvatio, a od jučer u tome “dealu”, zbog Đapićeve nove gradonačelničke kandidature, više ne sudjeluje ni HNS!

- Ne postoji nikakva koalicija s HSP-om i HDZ-om, kao ni s HDSSB-om ili SDP-om. Nakon 20-ak dana pregovora, tijekom kojih smo bili konstruktivni i odgovorni, HNS više ne sudjeluje ni u kakvim razgovorima za konstituiranje Gradskog vijeća i Poglavarstva! Ne želimo biti privjesci “velikim” idejama, dok smo mi pokušali razgovarati, stranke koje trebaju nositi odgovornost za sastavljanje GV-a ničim izazvane kandidiraju svoje gradonačelnike i ponašaju se kao da ne žele ili ne znaju doći do rješenja krize. Povlačimo se iz svih kombinacija, jer ono što je HNS do danas napravio bilo je i previše kompromisno, poručio je domaćin jučerašnjeg sastanka Ivan Vrdoljak.

Dodao je kako se HNS u pregovore ponovno “možda može uključiti” samo u trenutku kada se pojavi blok od 12 ili 13 vijećnika, “dakle netko tko već ima čvrsti sporazum i kredibilitet za sastavljanje vlasti”. I Alen Prnjat (SDP) najprije se osvrnuo na prekjučerašnji sastank u prostorijama HDZ-a. Očekivano, izvijestio je kako SDP ne prihvaća prijedlog tzv. bloka 13, odnosno da “SDP ostaje kod svoga stava da svi trebaju participirati u GV-u i izvršnoj vlasti”.

- Evidentno je da se naš prijedlog za sada ne prihvaća konsenzusom. Čekat ćemo četvrtak (konstiturajuća sjednica Vijeća), no ako ne bude novih detalja oko našeg prijedloga, nema razloga da nastavljamo sa sastancima, kaže Prnjat.

Na novinski upit je li SDP, s obzirom na to da je prijedlog te stranke očito doživio kolaps, spreman razmotriti druge opcije, indirektno je rekao - ne. “Naš prijedlog je krajnje kompromisan i on je u ovom trenu konačan”, kazao je. Na pitanje smatraju li da još ima šanse da se sastavi vlast i Prnjat i Vrdoljak dali su isti odgovor: “Nisam optimist”.

- Spremni smo biti u oporbi, no sasvim je jasno da u ovom trenu nitko u GV-u nema većinu. To znači pat-poziciju, ili da netko računa na kupovinu vijećnika. Smatram da bi bilo korektno da stranke s većim brojem vijećnikih mandata sjednu za stol, a ako se ne možemo dogovoriti da prekinemo ovu agoniju i iziđemo na nove izbore, poručio je predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić.

Na pitanje novinara je li moguće i podnošenje ostavki na vijećničke mandate, Šišljagić i Vrdoljak su odgovorili kako je “i to jedna od opcija”. “Zašto produživati ovu agoniju?”, zaključio je Šišljagić. Netko je dobro primjetio - Bolje užasan kraj, nego užasi bez kraja...

Vrdoljak: HNS ne podržava Đapića kao gradonačelnika

Objava gradonačelničke kandidature Ante Đapića nakon sastanka u četvrtak, kaže jučer Ivan Vrdoljak, jako ga je iznenadila.
- Tijekom sastanka u prostorijama HDZ-a uopće nije bilo govora o sastavljanju Poglavarstva niti imenovanju gradonačelnika. Đapić je, međutim, istaknuo sebe, no ako netko imalo razmišlja o kompromisu, jasno mu u ovakvoj konstalaciji snaga u GV-u Đapić nije prihvatljiv kao gradonačelnik.

Njegov način rada u zadnjih mjesec dana, gdje se povlači iz HSP-a pa se vraća, povlači kandidaturu za gradonačelnika pa je vraća, mi nećemo analizirati, no HNS ne vidi Đapića kao gradonačelnika Osijeka
, kaže Vrdoljak.

Ipak, činjenica da je stajao uz Đapića, opis “kopernikanski obrat” javnost je mogla priljepiti i uz Vrdoljaka - upravo on bio je jedan od Đapićevih najvećih kritičara. “Upravo nakon toga nastupa HSP-a mi smo danas povukli crtu. Ne želimo više sudjelovati u takvim razgovorima, da javnost ne dobije krivu sliku o HNS-u. Željeli smo biti odgovorni i tolerantni, ali nećemo dopustiti da nas drugi drže kao privjeske na kojima će brati političke poene”, kaže Vrdoljak, te zaključuje kako, osim toga, HNS neće pristati na gradonačelnika koji tu dužnost ne bude obavljao profesionalno.

Autor: Mario Mihaljević/Glas-Slavonije.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
El-Fatih

Ukupno postova: 208
Post Postano: 05.01.2008. 16:49 
Naslov:  

Postovane gradjanke i gradjani grada Osijeka,

mene interesira je li itko upoznat s bilo kakvim programom bilo koje stranke, koje se trenutno svadjaju? Posebno mislim na programe vezane za goruce probleme ovog grada!!!!

Ukupno postova: 1705
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 05.01.2008. 18:17 
Naslov:  

ko bi reko da se nisu uspjeli dogovorit...to je nešto novo...

Ukupno postova: 536
Post Postano: 05.01.2008. 20:09 
Naslov:  

El-Fatih je napisao/la:

mene interesira je li itko upoznat s bilo kakvim programom bilo koje stranke, koje se trenutno svadjaju? Posebno mislim na programe vezane za goruce probleme ovog grada!!!!

Pogodi ga u sridu. Jedan od razloga što se ne mogu dogovoriti je upravo taj što je svima program isti: "dajte meni vlast, a sve ostalo nije bitno"

Ukupno postova: 22
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.01.2008. 11:43 
Naslov:  

Allende je napisao/la :
El-Fatih je napisao/la:

Pogodi ga u sridu. Jedan od razloga što se ne mogu dogovoriti je upravo taj što je svima program isti: "dajte meni vlast, a sve ostalo nije bitno"

Ne bih se baš u potpunosti složio s tom ocjenom.
Jedna stranka je ipak "lagodni" život na vlasti predpostavila razotkrivanju pljački "stoljeća" te uštedila svome gradu 500 MILIJUNA KUNA i što je dobila za to?? Umjesto nagradu od biračkog tijela birači nagrade plebiscitarno potencijalnog lopova Shocked Da im je samo vlast na umu mogli su šutjeti i dići ruke i sve bi prošlo "u najboljem redu" ALI NISU ŠUTJELI i platili su svoju ispravnost silaskom s vlasti.
S obzirom kako su uštedjeli POLA MILIJARDE KUNA a izbori koštaju navodno ca. 3 milijuna možemo komotno još 166 puta izaći na izbore.

grummer

Ukupno postova: 35
Post Postano: 06.01.2008. 14:37 
Naslov:  Re: HNS prekinuo sve dogovore, u četvrtak vijećnici daju ost

joj e...ajd poštedi nas te vaše poštenosti...nije vam se sviđala podjela love i raskid koalicije...kakvo poštenje, prodaji maglu negdje dalje lega....

mvarga

Ukupno postova: 731
Post Postano: 07.01.2008. 11:13 
Naslov:  

hitman je napisao/la: Ne bih se baš u potpunosti složio s tom ocjenom.
Jedna stranka je ipak "lagodni" život na vlasti predpostavila razotkrivanju pljački "stoljeća" te uštedila svome gradu 500 MILIJUNA KUNA ....
Odgovori na taj post pokazuju mi da za Osijek još nije izgubljena nada.

1. Na vlasti je opet HDZ
2. Na portalu se vrti OSTV
3. Sve je poskupilo ali nitko iz vlasti to ne priznaje
4. Zemlja je okrugla, al' na svakom ćošku neka glupost

Skoči u forum: