Još je šest dana ostalo do početka novog
velikog gimnastičkog natjecanja u Hrvatskoj -
Europskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) kojemu je od 20. do 26. srpnja domaćin osječka
dvorana Gradski vrt.
Glavni organizator ovogodišnjeg EYOF-a je
Skopje, no Osijek će ugostiti natjecanje u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici. Službeni podij treninzi startaju od nedjelje kada je i svečano otvaranje natjecanja, a kvalifikacije su na rasporedu u utorak, 22. srpnja.
„
Jako mi je drago da EYOF dolazi u našu zemlju, u Osijek“, u uvodu će hrvatski gimnastički olimpijac
Tin Srbić.
„
I sam sam nastupao 2013. godine na ovom natjecanju u Utrechtu i čak osvojio medalju. Moram priznati da je to bio jedan od ljepših trenutaka u mojoj karijeri, predivno iskustvo i odskočna daska za sve ono što se kasnije dogodilo.“
Nakon te
brončane i ujedno prve hrvatske gimnastičke medalje na EYOF-u (2017. smo imali srebro Osječanina
Maura Nemčanina na konju s hvataljkama), Tin je postao
svjetski i europski prvak, po dva puta osvajao svjetsko i europsko srebro, u Tokiju 2021. olimpijsko srebro…
„
Pozivam sve da dođu podržati hrvatsku reprezentaciju u Osijeku, ali i da navijaju za sve ostale sportaše. Među svima njima vjerojatno se kriju budući olimpijci. A njima želim puno sreće i da se u našoj zemlji osjećaju dobrodošlo.“
Hrvatsku će u Osijeku predstavljati po troje sportaša u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici -
Elena Chen, Mia Gašparin, Nera Đurić, Niko Nevešćanin, Filip Perestegi i Lovre Šućur, a dio njih već danas stiže u Osijek na pripreme.
I Tin je ovih dana u punom pogonu. Nakon kratkog odmora, prošlog tjedna vratio se trenažnom procesu u
SC Lučko.
„
Nisam dugo odmarao. Manje od dva tjedna. Drugi dio sezone će doći za tren, a preda mnom je puno posla. Bio sam prvo u Genovi, gledao Europsko prvenstvo u mačevanju gdje je nastupio moj najbolji prijatelj Petar Fileš. Nakon toga sam bio malo kod nas na moru, na Viru, a onda pet dana u Barceloni. Obožavam nogometni klub Barcelonu, nikada nisam bio tamo i evo sada sam konačno otišao, uživao, vidio sve što sam dugo želio… Već sam lagano zaboravio godišnji jer sam krenuo žestoko s treninzima, s kondicijskom pripremom, sve na meni je upaljeno, ali uživam u tom procesu. Mislim da je i ozljeda ključne kosti koja me mučila proljetos iza mene, ali vidjet ćemo još kad krenem više raditi preču.“
Kakvu vježbu sprema?
„
Imam neku svoju ideju, ali vidjet ćemo što će trener reći. Svakako nećemo pretjerivati do jeseni kada me čeka Svjetsko prvenstvo u Indoneziji. Želim ostati zdrav, dobro se spremiti i opet izgledati dobro na spravi i dobivati visoke ocjene. Jedini cilj koji sam si postavio za ovaj olimpijski ciklus je da se nikad više ne osjećam onako loše kako sam se osjećao na Olimpijskim igrama u Parizu. Cijelu tu godinu na nekim natjecanjima nisam uživao u sportu od kojeg živim, kojim se bavim cijeli život, a to je poražavajuća činjenica. Shvatio sam da je to totalno krivi stav i način na koji sam trenirao. Zato sada želim uživati u natjecanjima koliko god je to moguće. Idemo korak po korak prema Europskom prvenstvu u Zagrebu gdje želim biti spreman boriti se za zlato“, jasno je poručio Tin.
„
Bit ću sigurno dovoljno kvalitetan da se borim sa svima u Europi. Neki dan sam se sjetio da sljedećeg ljeta za mene neće biti odmora ni mora. Što sam se odmarao sada, to je to. Jer EP u Zagrebu je u kolovozu 2026., neće biti više odmora do tada. S prijateljima sam pričao da odemo na nogometno SP u Ameriku sljedeće godine, ali kad smo saznali da je EP u Zagrebu u ljeto, a ne kao inače u svibnju, propao je odlazak na nogomet. Sve ću podrediti tom Zagrebu.“
Tekst: EYOF Osijek Press Team
Foto: Marko Banić/Reroot