Učenici
Elektrotehničke i prometne škole Osijek proveli su nezaboravan tjedan u
Mađarskoj, sudjelujući u
Erasmus+ SCH KA1 projektu "
VJEŠTINE 2.0". Mobilnost je organizirana u suradnji s
Deák Ferenc Bilingual High School u Szegedu od 9. do 15. ožujka 2025., a glavni ciljevi bili su razvoj socijalnih i komunikacijskih vještina, unaprjeđenje mentalnog zdravlja mladih i promocija građanske odgovornosti.
Učenje u međunarodnom okruženju
Učenike je po dolasku dočekala profesorica
Agnes Bato, koja im je predstavila školu i organizirala uvodni susret. Učenici su tijekom jutarnjih sati sudjelovali na nastavi zajedno sa svojim domaćinima. Pratili su satove engleskog jezika, matematike, fizike, biologije, geografije i literature, a neki su sudjelovali i u glazbenim aktivnostima.
"
Posjet školi bio je nevjerojatno iskustvo! Upoznali smo njihov školski sustav i način rada, a najviše me iznenadila prijateljska atmosfera. Posebno mi je bilo drago kada nas je jedan profesor nazvao braćom, unatoč kulturnim razlikama," rekao je
Ante Balaž.
"
Igrali smo Scrabble na satu engleskog, učili rijetke izraze i diskutirali o razlikama u kulturama. To mi je bio jedan od najzanimljivijih trenutaka," podijelio je
Filip Feth.
Bogati program izvan učionice
Nakon nastave, učenici su sudjelovali u raznim aktivnostima. Unatoč jednom kišnom danu zbog kojeg je city rally morao biti otkazan, proveli su vrijeme u istraživanju grada i druženju. Osim obilaska Szegeda, uživali su u kartingu, posjeti Zoološkom vrtu i opuštanju u
Aquapolis Szeged.
"
Najviše mi se svidio odlazak u Aquapolis! Isprobali smo sve tobogane i uživali u ljekovitim bazenima," istaknuo je
Ante Balaž.
Povijesne i kulturne lekcije
Posljednjeg dana učenici su prisustvovali svečanoj ceremoniji povodom Mađarske revolucije 1848., a nakon toga sudjelovali na predavanju o Auschwitzu, gdje su vidjeli makete koncentracijskog logora i saznali više o njegovoj povijesti.
"
Priredba o revoluciji bila je jako dobro organizirana. Iako nisam razumio jezik, dojam koji su ostavili njihovi učenici bio je snažan," podijelio je
Matej Bošnjak.
Zaključak – iskustvo za cijeli život
U pratnji profesora
Davora Cvenića i Petra Kopunovića Legetina, učenici su proveli tjedan koji im je donio nova znanja, prijateljstva i uspomene.
Projekt je koordinirala profesorica
Vesna Kristek Babić, koja se pobrinula da sve aktivnosti budu uspješno realizirane.
"
Ovo putovanje dalo nam je priliku ne samo za učenje, nego i za upoznavanje nove kulture i sklapanje novih prijateljstava. Definitivno bih preporučio Erasmus svima koji žele proširiti horizonte!" zaključio je
Gabriel Šantić.
Mobilnost u Szeged bila je još jedan dokaz koliko su Erasmus+ projekti vrijedni za osobni i profesionalni razvoj učenika. Osim što su unaprijedili svoje jezične, socijalne i akademske vještine, iz prve su ruke doživjeli kako izgleda školovanje u drugoj zemlji. Svi su se složili u jednom – ovo putovanje neće nikada zaboraviti!
Tekst: Petar Kopunović Legetin
Foto: Privatna arhiva