Mene također zanima sve vezano uz računala-
od kako napraviti igru, stranicu, normalan program, projekat u arhitekturi, robota, satelit itd

, cluster superračunalo ili normalnu mrežicu.
Uglavnom ta želja za znanjem me gurala da učim sve to. I dan danas 50 % vremena provedeno za računalom mi je vezano za učenje a ostatak za neki konstruktivni rad. Nažalost u posljednjih 10-ak godina, posebno od kada je internet doživio expanziju zbog multimedije, zanimanja su se račvala tako da "programer" danas znači puno više stvari.
Čuti ćeš da se puno ljudi bavi php-om, asp-om, c-om, basicom, javom, action scriptom, max-scriptom, pearlom, sharpom i gomilama drugih pojmova. Nešto od navedenoga su "pravi jezici" nešto skriptni, namjenjeni upravljanju nekakvim procesima.
Ono što za slijedećih 10 godina stvarno stoji je to da će se mreže i dalje razvijati (nadam se do gibsonovskih mjera) i da će biti potrebno programirati gomilu novih servisa i kojekakvog serverskog softwera. U tu svrhu bilo bi pametno učiti Javu i C pošto su krosplatformski alati, to jest isti program možeš namjeniti windowsima, linuxu ili unixu, u slučaju jave čak i mobilnim uređajima. Svaki puta kada pošalješ sms on ide preko servera koje dijelom testiraju, izrađuju, programiraju dečki iz Osijeka (siemens), taj je software izrađen Javom.
Što ja koristim???
Pošto vjerujem da koristiš windowse, toplo ti preporučujem slijedeće:
Visual studio- teška artiljerija programiranja, -moš' što oš!
Želiš li napraviti da ti se veš mašina pokreće preko interneta, i da t na web stranici piše koji je program pranja u tijeku i da po završetku dobiješ sms na mob koji će obraditi java aplikacija i izvuči ti graf na ekranu moba sa potrošnjom energije itd???. Možeš.
visual studiom možeš programirati u c-u, javi , basicu, raditi html stranice, asp, java script...manje više sve vezano uz microsoft tehnologiju.
koristim ga za programiranje u c-u i ponekada basicu. pošto mi je instaliran na kompovima uvjek nekad u njemu radim i html.
3dsMAX- autodeskov software za 3d. U njemu sam dugo, tamo od 95, prije sam radio u DOS-u.Igre, specijalni efekti u filmovima, reklame i sve i svašta vezano uz simulaciju ili vizualizaciju. Trenutno ga koristim u svrhu vizualizacija u arhitekturi i za simuliranje kretanja čestica u modelima. Uz njega predlažem Vray, RealFlow.
Ako ti se ne svidi on imaš Mayu, Lightwave, SoftImage. Za max ćeš pronači najviše tutorijala.
Jedan od "svježijih " naa tržištu je Sketchup. Jednostavan je za koristiti, dobar za početak.
Za rastersku grafiku je nezaobilazan Photoshop i predlažem ti da to prvo naučiš, jer čim god da se baviš -kat, tad ćeš trebati PS!!!
za vektorsku grafiku Corel, ili u mom slučaju Adobe Illustrator.
Za obradu videa Sony Vegas , Adobe premier i aftereffects.
Sa flešom se ne bavim, iako je super.
Mreže, linux, unix, održavanje istih, serveri i ta sranja su "drugi par opanaka " pa sad neću ni pisati o tome:-)