8 je napisao/la: ›
E moj šaljivac...
Ka's taki pametan, de da ti ja malo zafrčkam vijuge.
Trebao bi znati da svijest o slobodi podrazumijeva i svijest o onome od čega si sve slobodan.
S obzirom da nemamo pojma od čega smo sve slobodni, nalazimo se u stalnom i trajnom stanju prividne slobode kojega se ne možemo osloboditi nikako.
Matematički razloženo, ne samo da smo robovi, nego sam upravo dokazao da smo robovi na kvadrat!
|
Ma nije da sam pametan, neg su te semantičke igrice smješne same po sebi. Ovo je sve samo ne matematički razloženo, jer početni pojmovi nisu definirani. Pojam slobode je jako rastezljiv, a posredno i pojam ropstva.
Ako pričamo o apsolutnoj slobodi (koji posjeduju jedino bogovi i idioti), onda naravno da nitko nije slobodan. Ja nisam slobodan da ubijam ljude i bušim gume autima, ali to je jedino zato što sam član društva. Ne slažem se da sam rob samo zato što sam potpisao društveni ugovor. Neka Rousseau njegov noble savage, meni je ipak bolje da ne mašemo svi sjekirama jedni na druge.
Što se tiče manje doslovne interpretacije, robovanje navikama, čokoladi, nikotinu, to su samonametnute ovisnosti. To se može jedino metaforički nazivati ropstvom.
I treća interpretacija, je da smo robovi u psihološkom smislu. Robovi superega, usađenih arhetipa, kolektivnog nesvjesnig, reklama za deterdžente i tih šema.. Tu se donekle slažem, al ne bi to baš nazvao ropstvom. Jednostavno smo ljudska bića, i kao takvi po definiciji nismo savršeni. I volimo prcat jedni druge u mozak. Pogotovo ak smo žensko
Totalno slobodan nije nitko, al govorit za sebe da si rob mi je malo "drama queen". Pogotovo ako se usporediš s pravim robovima, koji su bili u nešto nezavidnijem položaju. Reko bi da smo puno bliže kmetovima.
btw, zanimljiva činjenica: engleski "slave" dolazi od "slaven"
eto, zafrkačio si mi vijuge, osjećam se tako prljavo