Autor |
Poruka |
DanicaV
Ukupno postova: 4765 Lokacija: ... gdje caruje drugarstvo... Spol: Žensko
|
Leteci mungos je napisao/la ( Pogledaj post): ›
O tome koliko je hrvatskim jezikoslovcima stalo do pismenosti mozda moze reci i cinjenica da je koristenje http://hjp.srce.hr odnedavno ograniceno samo na pripadnike akademske zajednice.
|
primijetila odmah,jer sam često čačkala po pravopisu na toj stranici.
elita, šta ćeš......
najviše volim slušati pripadnike akademske zajednice kako zbore, pa padnem u komu od njihove rječitosti i poznavanja jezika. |
|
_________________ "To je nepravda" Kalimero |
|
|
|
8
Ukupno postova: 1860 Spol: Muško
|
Leteci mungos je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Jebote, od koga to oni stite gradju!? Huna, Tatara, Srba?! Takvi onda budu prvi kad treba nekog nabiti na kolac, jer ne pise po njihovim arhaicnim ejakulatima.
|
A jebote, kao da si sve škole završio u Beogradu, pa ti je sve crno bijelo - a ako imalo ima veze s trenutnom hrvatskom situacijom - e onda je i negativno portretirano.
Tvoje predodžbe stvarnosti gore su nego Wikipedia na srpskom i "Velika Srbija" skupa.
Istina je sve što kažete, ali kad bi se kod nas fakulteti zabranili, studentski puk ne bi ni prdnuo, već naprotiv - molio bi boga da tako i ostane.
Jedino bi im možda neki roditelji graknuli.
@Leteci, a što se zaštite rječničke građe tiče, to ti je klasična zaštita autorskog djela. Smanji malo paranoje, zavjere - buniš ionako zbunjen narod. Vladimir Anić je s razlogom anić. |
|
|
|
|
|
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol: Nebitno
|
8 je napisao/la: ›
Istina je sve što kažete, ali kad bi se kod nas fakulteti zabranili, studentski puk ne bi ni prdnuo, već naprotiv - molio bi boga da tako i ostane.
|
Nebitno za ovu temu, kao i prethodna dva pasusa.
Citat: ›
@Leteci, a što se zaštite rječničke građe tiče, to ti je klasična zaštita autorskog djela.
|
Ok, autorsko djelo. Fino. Onda ti meni objasni zasto bi neka pravna osoba koja je ulozila odredjeni trud i posluje po pravilima trzisne ekonoije imala pravo dobiti financijsku pomoc od SRCE-a, koji se financira iz proracuna?
Kao sto rekoh u prosloj poruci "zastita rjecnicke gradje" je samo floskuletina za "zelimo zgrnuti pare". Protiv njihove ideje zgrtanja para nemam nista, ali neka u to investiraju svoje novce, a ne novce poreznih obveznika. U protivnom, neka dozvole slobodno koristenje rjecnikom svom meeekeetavom puku.
Citat: ›
Smanji malo paranoje, zavjere - buniš ionako zbunjen narod. Vladimir Anić je s razlogom anić.
|
Ovdje se ne radi o paranoji, vec o zloupotrebi sredstava, koliko god ti zelio da se etiketa paranoje prihvati na moje celo. |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
DanicaV
|
ako želimo da svekoliko pučanstvo bude bar malo pismeno, rječnička građa bi trebala biti svima dostupna...
a s obzirom da se kod nas moda što se tiče pravopisa često mijenja, najbolje da se izmisli nešto kao "upadate" i ugrade nam to u mozak već prilikom rođenja ili tu negdje... |
|
|
|
|
tonya
Ukupno postova: 2171 Lokacija: Nedođija Spol: Žensko
|
Dostupna je... U knjižarama... |
|
_________________ Space: The final frontier
These are the voyages of the Starship, Enterprise
Its 5 year mission
To explore strange new worlds
To seek out new life and new civilizations
To boldly go where no man has gone before |
|
|
|
DanicaV
|
tonya je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Dostupna je... U knjižarama...
|
pod dostupna sam mislila besplatna ili simbolične cijene....
obišla sam ja taj rječnik i još neke knjige više puta....
najbolje je kad u knjižaru uđem bez novčanika |
|
|
|
|
tonya
Ukupno postova: 2171 Lokacija: Nedođija Spol: Žensko
|
DanicaV je napisao/la: ›
najbolje je kad u knjižaru uđem bez novčanika
|
Razumijem te, šmrc |
|
_________________ Space: The final frontier
These are the voyages of the Starship, Enterprise
Its 5 year mission
To explore strange new worlds
To seek out new life and new civilizations
To boldly go where no man has gone before |
|
|
|
euchrid
Ukupno postova: 511 Spol: Muško
|
pod dostupna sam mislila besplatna ili simbolične cijene....
|
u današnje vrijeme više ništa nije besplatno |
|
_________________ __________________________________
Stojim uz to što sam jučer rekao. Ne znam doduše što sam rekao, no znam, što mislim, a mislim točno ono što sam rekao! |
|
|
|
DanicaV
|
onda ćemo fino biti nepismeni pa nema veze.... |
|
|
|
|
euchrid
Ukupno postova: 511 Spol: Muško
|
puno ljudi ne bi bilo pismeno i da ih tri tone besplatnih pravopisa, rječnika i savjetnika pogodi iz vedrog neba ravno u glavu...
ne vidim zbog čega je logično da rječnici budu besplatni a da se logaritamske tablice i preriodni sustavi plaćaju...
ljudi su se malo previše navikli da na komociju da je na internetu sve besplatno... možda je tako i bilo do prije par godina, ali danas se provjerena i iscrpna informacija plaća... |
|
_________________ __________________________________
Stojim uz to što sam jučer rekao. Ne znam doduše što sam rekao, no znam, što mislim, a mislim točno ono što sam rekao! |
|
|
|
DanicaV
|
euchrid je napisao/la ( Pogledaj post): ›
puno ljudi ne bi bilo pismeno i da ih tri tone besplatnih pravopisa, rječnika i savjetnika pogodi iz vedrog neba ravno u glavu...
ne vidim zbog čega je logično da rječnici budu besplatni a da se logaritamske tablice i preriodni sustavi plaćaju...
ljudi su se malo previše navikli da na komociju da je na internetu sve besplatno... možda je tako i bilo do prije par godina, ali danas se provjerena i iscrpna informacija plaća...
|
sve što si napisao stoji, nekoga stvarno da gađaš pravopisom.... ne bi pomoglo.
logaritamske tablice ne mora svatko imati i neće svakome baš nešto korititi u životu, ali pismeni bismo svi trebali biti bez obzira čime se u životu bavili.
na internetu je malo toga korisnoga besplatno, ali zato ima hrpa smeća u kojem se izgubiš.
pristalica sam da informacije budu što više besplatne, jer znanje je moć.
ako je dostupno samo određenima, ostalima možeš tako lako manipulirati da je užasno i pomisliti. |
|
|
|
|
LucijaX
Ukupno postova: 188 Spol: Žensko
|
Nego da se vratimo na neke jednostavnije...
Meni recimo strašno nedostaje riječ(i) "ekipa", "ekipirati".
Ne možeš nigdje čuti, pročitati... |
|
|
|
|
|
DanicaV
|
LucijaX je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Nego da se vratimo na neke jednostavnije...
Meni recimo strašno nedostaje riječ(i) "ekipa", "ekipirati".
Ne možeš nigdje čuti, pročitati...
|
rekla bih da je već izvjesno vrijeme u modi riječ tim, timski rad, stvoriti tim....
iako su obje riječi malo stranjskog podrijetla.
p.s.
ako ti baš toliko nedostaje, mi smo se neki dan potpisali kolegici čestitku za rođendan i potpisali kao ekipa i potpisali poimence. |
|
|
|
|
DonQuijote
Ukupno postova: 4291 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
rekla bih da je već izvjesno vrijeme u modi riječ tim, timski rad, stvoriti tim....
|
joj, alergičan sam već na taj "timski rad" kojeg svi živi spominju u svim mogući kontekstima, a velika većina tih nema pojma kako timski rad zapravo treba izgledati i funkcionirati! ali, to je sad moderno, pa eto... |
|
|
|
|
|
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol: Nebitno
|
euchrid je napisao/la: ›
|
NE znam odakle logika da se rjecnici usporedjuju s log. tablicama i PSE... zapravo, shvacam, pokusavas takvim apsurdnim argumentiranjem i od moje tvrdnje napraviti apsurd i tako poentirati.
Kita, ma'una...
Radi se o tome da je u ovom slucaju privatni poduzetnik sklopio deal s institucijom (Srce) koja je financirana novcem poreznih obveznika. Dakle, oni (privatni poduzetnik) nisu taj rjecnik ponudili na Internetu uz sve trzisne zakone (dakle, napravili site i prodavali clanarinu - to bi bilo sasvim legitimno), nego su dobili pare i koriste infrastrukturu koju financiraju svi porezni obveznici. U takvoj situaciji svi porezni obveznici bi trebali imati pravo koristiti se tom uslugom... |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
|
|