U foaeju HNK-a u Osijeku, danas (10. studenoga 2025. godine) postavljena je memorijalna izložba "
Oteti od zaborava - 91 heroj Domovinskog rata", autorice
Roberte Kljenak, rađena prema istoimenoj knjizi. Cilj izložbe je prenijeti
svjedočanstva hrabrih hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata kako njihova žrtva nikada ne bi bila zaboravljena. Uz članove braniteljskih udruga i velik broj osnovnoškolaca i srednjoškoolaca, izložbi je nazočila i županica
Nataša Tramišak.
-
Tema koju je obradila autorica, kako u svojoj knjizi, tako i u izložbi, izuzetno je važna za sve nas koji živimo na istoku Hrvatske, posebno u ovom mjesecu pijeteta kada obilježavamo tužne i tragične događaje iz Domovinskog rata. Važno je također, da i mlade generacije dožive sve ono što naši heroji, hrvatski branitelji imaju za ispričati, da čuju njihove uspomene i sjećanja na sudjelovanje u stvaranju neovisne i samostalne Republike Hrvatske. Velika je stvar da se u školske kurikulume i knjižnice uvrštava istina o Domovinskom ratu kako bi ju naši mladi spoznali i čuvali za buduće naraštaje – kazala je županica.
Autorica izložbe
Roberta Kljenak naglasila je kako je izložba nastala nakon izlaska knjige u kojoj je obradila priče znanih i neznanih heroja Domovinskog rata. –
Knjiga govori o hrabrim ljudima koji su stvorili jedinu nam Domovinu i nosi poruku da ih nikada ne smijemo zaboraviti. Jednu cijelu godinu provela sam u istraživanju i prikupljanju svjedočanstava aktivnih sudionika rata, članova obitelji umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, djelatnika hitnih službi, logoraša i drugih, a od 250 ljudi s kojima sam razgovarala izabrala sam 91 čija mi je priča bila najteža – rekla je Kljenak.

Tekst i foto: OBŽ