U
Kući Baranjskog kulena u Branjin Vrhu održan je
3. Festival kulena i dodjeljivanje nagrada i priznanja najuspješnijim proizvođačima kulena. Titulu šampiona odnio je kulen
Nikole Barišića, a nagradu mu je dodijelila županica
Nataša Tramišak.
-
Baranjski kulen zaštićen je oznakom zemljopisnog podrijetla čime su stvoreni preduvjeti za njegovo dodatno brendiranje kao vrhunske delikatese našeg kraja. Drago mi je da proizvođači održavaju tradiciju pravljenja kulena, a ono na čemu je važno raditi, je poticati svinjogojstvo. Naime, u Osječko-baranjskoj županiji se proizvodi 35% od ukupne količine svinjskog mesa u Hrvatskoj, ali itekako imamo prostora za još snažniji razvoj u toj poljoprivrednoj grani. Osječko-baranjska županija je i do sada imala mjere kojima potiče svinjogojsku proizvodnju, a imat ćemo ih i u budućnosti kako bi naše proizvođače jačali u onom segmentu koji ima put do krajnjih potrošača, a to je proizvodnja kulena i ostalih suhomesnatih proizvoda po kojima smo nadaleko poznati – kazala je županica i čestitala svima koji su predstavili svoje proizvode na ocjenjivanju. –
Želim im puno uspjeha u daljnjem radu – rekla je Tramišak.
Gradonačelnik Grada Belog Manastira također je čestitao svim proizvođačima istaknuvši zadovoljstvo što se Festival kulena održava upravo na području grada. –
Kuća Baranjskog kulena krovno je mjesto za predstavljanje ove prestižne delicije, ali i izvrstan turistički mamac kako Belog Manastira tako i Osječko-baranjske županije – naglasio je Pavelić.
Pobjednik na ocjenjivanju Nikola Barišić otkrio je da za stvaranje dobrog kulena nema puno tajni te je pozvao i mlade da se uključe u proizvodnju. -
Nema tu puno tajni, moraju se samo poštivati pravila koja smo davno usvojili - da je svinja određene starosti, koristi se kvalitetna baranjska paprika i sve je prirodno. Ova mi nagrada puno znači, jer pokazuje da dugi niz godina održavan istu kvalitetu. Imam 30-tak šampionskih titula i mislim da sam, bez lažne skromnosti među boljim majstorima kulena u Hrvatskoj. Volio bih kad bi se više mladih uključilo u proizvodnju jer na njima leži budućnost i nastavak ove tradicije – zaključio je Barišić.
Tekst i foto: OBŽ