Veliko BMX natjecanje u muškoj i ženskoj kategoriji pokazalo je raskoš ovoga sporta, ali i brzinu i odgovornost natjecatelja. Njih
44 uspješno je završilo kvalifikacije tjedan dana pred
Svjetski kup upravo u osječkom skate parku na
26. izdanju Pannonian Challengea.
Najbolji sportaši, posebno iz BMX kategorije za subotnje su natjecanje osigurali odličnu zabavu, a posjetitelji su imali prilike pogledati najbolje od najboljih. Na Pannonianu su se natjecale BMX reprezentacije iz
Poljske, Slovenije, Mađarske, Češke, Latvije, Ukrajine od kojih je najzapaženija bila ona kineska, čiji predstavnici su cijelog tjedna vježbali u skate parku kako bi za subotnje natjecanje pokazali najbolje od sebe.
Tako je već bilo napeto na natjecanju u BMX pro ženskoj kategoriji u sklopu kojeg se natjecalo njih 10, a pobjedu je odnijela olimpijka
Deng Yawen. Drugo mjesto pripalo je
Shuhua Zhao, dok je broncu osvojila
Sibei Sun. Tako su predstavnice kineske reprezentacije pokazale zašto su bile favoritkinje ovoga natjecanja.
“
Osijek i Hrvatska su prekrasni, iznimno sam sretna što sam tu i jako sam zadovoljna rezultatom natjecanja.” - izjavila je pobjednica
Deng Yawen.
U žestokoj konkurenciji u BMX pro muškoj kategoriji 24 sportaša završilo je u finalnoj vožnji, ali jedan od njih je bio najbolji. Pobjedu je ove godine odnio najpoznatiji hrvatski BMX reprezentativac
Marin Ranteš. Srebrna medalja otišla je u ruke
Nikiti Fominovu dok je brončanu medalju osvojio
Arsenii Liubishkin.
“
Uvijek je nevjerojatan osjećaj vratiti se na ovo natjecanje posebice jer sam prije osam mjeseci imao ozljedu i iznimno sam sretan što sam vožnju odradio bez ikakvih problema.” - izjavio je Ranteš nakon dodjele medalja.
Već 26 godina Pannonian Challenge
okuplja najbolje od ekstremnog sporta, ali i potiče razvoj urbane kulture. Tako se tijekom subote održao i
graffiti jam te
brake dance session uz podršku ekipe iz
Original Skillz Jam ekipe, a posjetitelji su tijekom cijelog vikenda imali prilike pogledati i izložbu fotografija ekstremnog sporta autora Ernesta Mazarekića.
Glazbeni program u subotu navečer predvodila je DOXIA iz Zagreba i PHRASAL iz Osijeka.
Tekst: Mirna Šmit
Foto: Marin Stupar