Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Grad Osijek domaćin FOODCOOLTOUR konferencije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 69988
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.05.2025. 16:43 
Naslov:  Grad Osijek domaćin FOODCOOLTOUR konferencije
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U osječkoj Koncertnoj dvorani Franjo Krežma u srijedu je započela prva međunarodna konferencija FOODCOOLTOUR, koja okuplja vodeće stručnjake, znanstvenike, predstavnike institucija i prehrambene industrije iz Hrvatske i Europe.

Tijekom dvodnevnog programa, sudionici će raspravljati o ključnim temama sigurnosti hrane, održivosti poljoprivredne proizvodnje te izazovima i prilikama za jačanje domaće konkurentnosti u prehrambenom sektoru.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo što je Osijek domaćin ove konferencije ističući da metropoli Slavonije i Baranje kao žitnici Hrvatske prirodno pripada ova uloga.

Istaknuo bih Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, strateški projekt Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, gdje je Grad Osijek darovao zemljište u iznosu od milijun eura. Time smo omogućili proizvođačima konkurentniji nastup na tržištu, kvalitetniju hranu i provedbu strategije ‘od polja do stola’. Također, planiramo izgradnju centralne kuhinje za svih 7200 naših osnovnoškolaca kako bismo osigurali jednaku i visokokvalitetnu prehranu za svu djecu u Osijeku – istaknuo je gradonačelnik Ivan Radić.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naglasio je kako je prehrambena sigurnost danas pitanje nacionalne sigurnosti te jedan od najvećih izazova uz klimatske i geopolitičke prijetnje.

Suvremeni svijet suočava se s brojnim krizama i izazovima u opskrbi hranom. Hrvatska mora težiti samodostatnosti u proizvodnji hrane, što nije lako ostvariti u svim segmentima, ali uz pomoć europskih fondova, znanosti i akademske zajednice možemo napredovati. Sigurnost prehrane i opskrbe hranom postaje jednako važna kao i sigurnost od drugih ugroza, a ovakve konferencije ključne su za pronalaženje rješenja – poručio je Jandroković.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva David Vlajčić istaknuo je strateške ciljeve Hrvatske i Europske unije.

Konkurentnost, samodostatnost domaće proizvodnje, demografska revitalizacija i razvoj ruralnih područja ključni su prioriteti koje ćemo i dalje snažno podržavati. Moramo motivirati mlade da se bave poljoprivredom i osigurati im uvjete za održiv život na selu. Povećanje izdvajanja za domaće proizvođače i sektorski natječaji pomoći će u jačanju samodostatnosti, osobito u proizvodnji mesa i ključnih povrtnih kultura – rekao je Vlajčić.

Saborska zastupnica Nataša Tramišak istaknula je važnost jačanja prerade poljoprivrednih sirovina.

Osječko-baranjska županija raspolaže najvećim i najkvalitetnijim poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj. Iako smo vodeći proizvođači žitarica, većina tih sirovina završava u izvozu. Moramo promijeniti trendove i više ulagati u preradu na lokalnoj razini, čime ćemo povećati dohodak poljoprivrednih gospodarstava i dodatno osigurati stabilnost proizvodnje hrane – kazala je Tramišak.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić naglasio je važnost regionalne potpore ovakvim projektima.

Na istoku Hrvatske možemo biti primjer održive i sigurne proizvodnje hrane. Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće potiče proizvođače i doprinosi razvoju sigurnosti hrane. Uvjeren sam da će konferencija donijeti kvalitetne zaključke za daljnji razvoj sektora – rekao je Miletić.

Krunoslav Karalić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) naglasio je izazove balansiranja između povećanja konkurentnosti i očuvanja resursa.

Moramo intenzivirati proizvodnju po jedinici površine i istovremeno čuvati resurse, prilagođavati se klimatskim promjenama i smanjivati emisije iz poljoprivredne proizvodnje, u skladu s europskim propisima. Sigurnost hrane ostaje prioritet, a Europska agencija za sigurnost hrane kontinuirano analizira sve aspekte, uključujući inovacije poput laboratorijski uzgojene hrane – rekao je Karalić.

Organizatori konferencije su Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Grad Osijek i DD produkcija, uz podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Europske komisije (EK) i FAO-a, te pod pokroviteljstvom nadležnih ministarstava i Osječko-baranjske županije.


Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: