
U sklopu projekta prekogranične suradnje
Milkyway - Pannonian Superfood, koji se provodi kroz
Interreg IPA program Hrvatska-Srbija, u organizaciji
Osječko-baranjske županije i Gospodarske komore Vojvodine od 25. do 28. ožujka 2025. godine organizirano je
studijsko putovanje u Italiju za
20 proizvođača sira iz Hrvatske i Srbije.
Tijekom posjeta regiji
Emilia-Romagna proizvođači su obišli četiri renomirane talijanske sirane. To su
Caseificio Rosola di Zocca, sirana poznata po proizvodnji
Parmigiano Reggiano, uključujući verzije od mlijeka autohtonih pasmina kao što je
Bianca Modenese, ali i Ricotta, Caciotta i Caprone kozji sir. Zatim,
Agricultural Society Saliceto Parmigiano Reggiano, moderan objekt s kompletnom proizvodnjom i procesom odležavanja sira, uključujući i vođenu degustaciju sireva različite starosti.
4 Madonne Caseificio dell'Emilia je jedna od najpoznatijih sirana u Italiji, specijalizirana za
Parmigiano Reggiano proizveden od mlijeka
Vacche Rosse, Vacche Brune i organskog podrijetla, uz profesionalnu prezentaciju i degustaciju ricotta sira, vrhnja, balsamica i vina.
Latteria Sociale Mantova je vodeća zadruga u proizvodnji
Grana Padano, gdje su proizvođači pratili cijeli proces od proizvodnje do pakiranja te kušali sireve odležane 12 i 24 mjeseca.
Tijekom obilazaka sudionici su upoznati sa suvremenim tehnološkim rješenjima, uključujući
automatizirane procese zrenja, kontrolu temperature i vlažnosti, digitalne sustave praćenja kvalitete i inovacije u pakiranju. Posebna pažnja posvećena je ricotti i kozjim sirevima čija popularnost i tržišna vrijednost raste, a koji se proizvode prema visokim standardima kvalitete i sigurnosti.
Osim toga, talijanski domaćini podijelili su svoja iskustva o
državnim i regionalnim sustavima subvencioniranja, organizaciji unutar zadruga i udruga te uspješnim modelima plasmana na domaćem i međunarodnom tržištu.
Proizvođači iz Hrvatske i Srbije bili su
impresionirani gostoprimstvom, stručnošću i angažmanom domaćina, kao i načinom na koji se tradicija uspješno spaja s inovativnošću. Ovo studijsko putovanje značajno je pridonijelo njihovom znanju, motivaciji i idejama za unapređenje lokalne proizvodnje i suradnje u regiji.
Tekst i foto: OBŽ