Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Proizvođači sireva iz Hrvatske i Srbije posjetili sirane Sjeverne Italije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 69542
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.04.2025. 9:33 
Naslov:  Proizvođači sireva iz Hrvatske i Srbije posjetili sirane Sjeverne Italije
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U sklopu projekta prekogranične suradnje Milkyway - Pannonian Superfood, koji se provodi kroz Interreg IPA program Hrvatska-Srbija, u organizaciji Osječko-baranjske županije i Gospodarske komore Vojvodine od 25. do 28. ožujka 2025. godine organizirano je studijsko putovanje u Italiju za 20 proizvođača sira iz Hrvatske i Srbije.

Tijekom posjeta regiji Emilia-Romagna proizvođači su obišli četiri renomirane talijanske sirane. To su Caseificio Rosola di Zocca, sirana poznata po proizvodnji Parmigiano Reggiano, uključujući verzije od mlijeka autohtonih pasmina kao što je Bianca Modenese, ali i Ricotta, Caciotta i Caprone kozji sir. Zatim, Agricultural Society Saliceto Parmigiano Reggiano, moderan objekt s kompletnom proizvodnjom i procesom odležavanja sira, uključujući i vođenu degustaciju sireva različite starosti. 4 Madonne Caseificio dell'Emilia je jedna od najpoznatijih sirana u Italiji, specijalizirana za Parmigiano Reggiano proizveden od mlijeka Vacche Rosse, Vacche Brune i organskog podrijetla, uz profesionalnu prezentaciju i degustaciju ricotta sira, vrhnja, balsamica i vina. Latteria Sociale Mantova je vodeća zadruga u proizvodnji Grana Padano, gdje su proizvođači pratili cijeli proces od proizvodnje do pakiranja te kušali sireve odležane 12 i 24 mjeseca.

Tijekom obilazaka sudionici su upoznati sa suvremenim tehnološkim rješenjima, uključujući automatizirane procese zrenja, kontrolu temperature i vlažnosti, digitalne sustave praćenja kvalitete i inovacije u pakiranju. Posebna pažnja posvećena je ricotti i kozjim sirevima čija popularnost i tržišna vrijednost raste, a koji se proizvode prema visokim standardima kvalitete i sigurnosti.

Osim toga, talijanski domaćini podijelili su svoja iskustva o državnim i regionalnim sustavima subvencioniranja, organizaciji unutar zadruga i udruga te uspješnim modelima plasmana na domaćem i međunarodnom tržištu.

Proizvođači iz Hrvatske i Srbije bili su impresionirani gostoprimstvom, stručnošću i angažmanom domaćina, kao i načinom na koji se tradicija uspješno spaja s inovativnošću. Ovo studijsko putovanje značajno je pridonijelo njihovom znanju, motivaciji i idejama za unapređenje lokalne proizvodnje i suradnje u regiji.







Tekst i foto: OBŽ

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: