Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Energetska obnova zgrade Muzeja likovnih umjetnosti

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 67263
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.09.2024. 10:05 
Naslov:  Energetska obnova zgrade Muzeja likovnih umjetnosti
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku održana je Uvodna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Muzeja likovnih umjetnosti“. Ujedno je potpisan ugovor s izvođačem radova na obnovi ove reprezentativne zgrade, izgrađene 1895. godine na adresi Europske avenije 9, a u kojoj Muzej (do 2014. godine pod nazivom Galerija likovnih umjetnosti) djeluje već 60 godina.

Projekt energetske obnove zgrade Muzeja likovnih umjetnosti omogućen je u sklopu Javnog poziva za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra, objavljenog 1. ožujka 2023. godine od strane Ministarstva kulture i medija RH. Projekt tako sufinancira Europska unija kroz Mehanizam za oporavak i otpornost. Njegova ukupna vrijednost iznosi 1.353.624,92 eura, bespovratna sredstva EU 1.264.594,13 eura, a projekt treba završiti do 15. travnja 2026. godine.

Muzej je proveo otvoreni postupak javne nabave male vrijednosti radova na energetskoj obnovi zgrade, a od četiri pristigle ponude, ekonomski najpovoljnija je bila ponuda tvrtke Zuber d.o.o., s ukupnom cijenom u iznosu od 1.058.802,21 eura. Potom su na sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije vijećnici dali svoju suglasnost za ovu vrijednu investiciju, a time su stvoreni svi preduvjeti za današnje potpisivanje ugovora između predstavnika Muzeja i izvođača radova. Svečanosti su nazočili zamjenik župana Josip Miletić, saborska zastupnica Nataša Tramišak i drugi uzvanici.

- Danas svjedočimo potpisivanju ugovora za energetsku obnovu Muzeja likovnih umjetnosti, što je izuzetno značajan projekt u vrijednosti 1,35 milijuna eura. Osim obnove zgrade Muzeja, ostvarit će se i značajne uštede na energentima, a posjetitelji i zaposlenici imat će kvalitetniji i bolji prostor i uvjete. Osječko-baranjska županija dala je podršku Muzeju u realizaciji ovog i ostalih značajnih projekata za osnaženje kulturnih djelatnosti na području naše županije - kazao je zamjenik župana Josip Miletić i dodao kako je Osječko-baranjska županija već provela 54 projekta energetskih obnova zgrada javne namjene kojima su ostvarene značajne uštede, što će biti i s ovim projektom.

Ravnatelj MLU-a Eduard Hudolin zahvalio je svim sudionicima u pripremi i provođenju projekta te najavio da je Muzej aplicirao još jedan projekt, vrijedan oko 1,5 milijun eura kojim će se prostor i oprema modernizirati na najvišu razinu, a čuvanje i skrb o 6.500 vrijednih umjetnina bit će znatno olakšani i unaprjeđeni. - Sigurnost umjetnina u profesionalnom smislu nikada ne smije biti upitna i naša je primarna zadaća čuvanja blaga i građe s kojom raspolažemo u tih 6.500 vrijednih predmeta. Novim projektom imat ćemo još bolje rezultate - poručio je Hudolin.

Projekt energetske obnove zgrade Muzeja likovnih umjetnosti obuhvaća provedbu mjera energetske učinkovitosti, toplinsku izolaciju vanjske ovojnice i djelomičnu zamjenu vanjske stolarije te ugradnju sustava grijanja i hlađenja prostora prizemlja, kata i potkrovlja dizalicom topline zrak-voda, postavljanje fotonaponske elektrane na postojeći krov zgrade u sklopu građevinske bruto površine 1.906,24 m2. Planira se izvedba novih elemenata pristupačnosti u vidu dizala i platforme za osobe s invaliditetom i smanjenje pokretljivosti, ozelenjivanje postojećih zelenih površina, izvedba parkirališta za bicikle kao i stvaranje zdravijih unutarnjih klimatskih uvjeta za sve posjetitelje, djelatnike MLU i širu zajednicu.

Investicija će dovesti do ušteda godišnje primarne energije u iznosu od 64,63 %, toplinske energije za grijanje od 26,11 % i smanjenja emisije CO2 od 67,68 %. Naravno, projekt je usklađen s posebnim uvjetima zaštite nepokretnog kulturnog dobra.


Tekst i foto: OBŽ

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: