Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ministar Bačić: Kreće izgradnja novog KBC-a

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 67227
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.09.2024. 11:40 
Naslov:  Ministar Bačić: Kreće izgradnja novog KBC-a
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić posjetio je Osječko-baranjsku županiju. Posjet je počeo u sjedištu Županije u Osijeku radnim sastankom s obnašateljem dužnosti župana Matom Lukićem i njegovim suradnicima; tajnik OBŽ Ivan Hampovčan, zamjenica tajnika OBŽ i saborska zastupnica Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za imovinsko pravne odnose Maja Alduk, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Livio Međurečan i predsjednik Uprave EKOS d.o.o. Branimir Pašić. U pratnji ministra bile su državne tajnice Sanja Bošnjak i Dunja Magaš, državni tajnik David Vlajčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen i ravnateljica Uprave za upravljanje i raspolaganje nekretninama Ivana Pintar.

Na dnevnom redu sastanka bilo je više aktualnih tema, odnosno zahtjevi za darovanje nekretnine u vlasništvu RH u svrhu izgradnje Zavoda za hitnu medicinu OBŽ i za izgradnju građevine javne namjene „Centar crne slavonske svinje - Fajferica“, izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola za građevine izgrađene nakon 2011. godine, otvaranje novog roka za ozakonjenje građevina vidljivih na DOF-u 2011. godine po uvjetima definiranim Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, površine za izgradnju sunčanih elektrana te imovinsko-pravna problematika Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak.

Nakon sastanka ministar Bačić je na prigodnoj svečanosti dodijelio 23 ugovora odobrenih temeljem natječaja koje je provelo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a čija je ukupna vrijednost 938.000,00 eura. Ugovore za energetsku obnovu zgrada javnog sektora uručio je gradonačelniku Grada Donjeg Miholjca Goranu Aladiću i načelniku Općine Podgorač Goranu Đaniću, a riječ je o bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 448.413,98 eura. Potom je uručio 20 ugovora za sufinanciranje izrade prostornih planova nove generacije, ukupne vrijednosti 490.250,00 eura, koje su primili predstavnici gradova Donji Miholjac i Valpovo te općina Petrijevci, Feričanci, Erdut, Bizovac, Vladislavci, Vuka, Viljevo, Donja Motičina, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi i Čepin. Izrada prostornih planova financira se u 100% iznosu za što su osigurana sredstva iz Nacionalnog plana oporavaka i otpornosti. Ugovor o financiranju izrade strategije zelene urbane obnove, ukupne vrijednosti 31.853,47 eura, uručen je Općini Bizovac.

- Održali smo zaista konstruktivan radni sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom Brankom Bačićem, direktorom FZOEU-a Lukom Balenom i njihovim suradnicima te smo dobili odgovore na sve predložene teme dnevnog reda. Između ostalog, riječ je o pitanjima ishođenja građevinske dozvole za novi Klinički bolnički centar Osijek, darivanja i zamjene zemljišta za novi Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, kao i niz aktualnih pitanja vezano za izdavanje građevinskih dozvola. Isto tako smo razgovarali o administrativnim pitanjima izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak. Zadovoljni smo odgovorima, kao i dogovorenim daljnjim konkretnim koracima - rekao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Zadovoljstvo je iskazao i drugim dijelom posjete ministra Bačića i suradnika, odnosno dodjelom 23 ugovora za 14 jedinica lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije. - Izuzetno smo zadovoljni kada predstavnici Vlade dolaze s izvršnim ugovorima, što smo mogli ste vidjeti i na licima predstavnika jedinica lokalne samouprave. To su vrlo vrijedni ugovori od kojih se dva odnose na energetsku obnovu, 20 na sufinanciranje prostornih planova te jedan za izradu strategije zelene i urbane obnove - kazao je Lukić.

Podsjetio je kako Osječko-baranjska županija prednjači u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava. Tako je, uz ostale projekte, od 2017. godine realizirala i 54 projekta energetske obnove zgrada javne namjene. - Naša županija je prethodnica i predvodnica povlačenja sredstava EU i nacionalnih sredstava, a naravno da je u svim tim projektima sudjelovala i Osječko-baranjska županija s vlastitim sredstvima. Realizirani su tako projekti energetske obnove Opće županijske bolnice Našice, domova zdravlja, osnovnih i srednjih škola, domova umirovljenika i s time smo zaista zadovoljni. Sve te obnove su pogodovale pripremama i povoljnom okruženju te je uslijedila i obnova stambenih zgrada, a Osječko-baranjska županija je sufinancirala kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada, kojih je na našem području 64 obnovljeno. Danas su uručena dva nova ugovora za energetsku obnovu javnih zgrada, a mi ćemo kao županijska uprava i dalje pripremati nove projekte i aplicirati na otvorene javne pozive - kazao je Lukić i naglasio kako počinje energetska obnova Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku, projekt vrijedan oko 1,3 milijuna eura.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić istaknuo je kako se na sastanku razgovaralo o strateškim projektima Osječko-baranjske županije, a jedan od najvećih svakako je izgradnja Kliničkog bolničkog centra Osijek.

- Za KBC Osijek u ovom smo trenutku u završnoj fazi izdavanja građevinske dozvole, nakon čega će se krenuti u realizaciju samog projekta koji će biti financiran europskim sredstvima. Prošli smo i protokol izdavanja lokacijske dozvole za izgradnju Zavoda za hitnu medicinsku službu OBŽ, gdje Ministarstvo treba osigurati zemljište. Treća strateška tema je izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, gdje rješavamo pitanje imovinsko-pravnih odnosa, bez kojih je nemoguće riješiti cjelokupan taj zahtjevan i vrlo važan projekt. Razgovarali smo i o drugim temama, izmjenama zakona - kazao je ministar Bačić.


Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: