Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Rekordan Proračun Osječko-baranjske županije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66529
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.06.2024. 20:07 
Naslov:  Rekordan Proračun Osječko-baranjske županije
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas je (20. lipnja 2024. godine) u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije održana 30. po redu sjednica Županijske skupštine na kojoj su vijećnici izglasali svih 25 točaka dnevnog reda. Sjednici je nazočilo 36 vijećnika, a većina točaka, uz rebalans ovogodišnjeg Proračuna, odnosila se na davanja suglasnosti, izvješća i druge akte o temama iz temeljne nadležnosti županije.

Sjednica Skupštine počela je uobičajenim aktualnim satom na kojem u su danas svega tri vijećnika postavila pitanje obnašatelju dužnosti župana Mati Lukiću. Vijećnik Zlatko Ahić postavio je pitanje vezano uz analize nakon požara u tvrtki Drava Internacional na što je Lukić podsjetio da je postupak u nadležnosti Državnog odvjetništva te da je Županija uputila dopis kojim moli informacije. Po primitku informacija od Državnog odvjetništva iste će biti proslijeđene svim vijećnicima. Na pitanje o Masterplanu prometa i rješavanju križanja Trpimirove i Vukovarske ulice u Osijeku koje je također postavio vijećnik Ahić župan je istaknuo kako je riječ o državnim cestama i kako je prema informacijama kojima raspolaže Županija, u tijeku priprema za rješavanje te problematike. Vijećnik Zlatko Adjulović podsjetio je na probleme koje Belišćani imaju zbog tvrtke Livit te zatražio od Županije pisani odgovor o poduzetim mjerama i uputio inicijativu za postavljanje mjerne stanice. Vijećnik Tomas pitao je li moguće uključenje drugih općina u projekt Digitalno selo. Lukić je istaknuo kako je Županija ponosna na to da je Općina Strizivojna pilot projekt za Digitalno selo u Hrvatskoj te da je to rezultat intenzivnog rada na razvoju poljoprivrede napominjući kako je snaga slavonsko-baranjske poljoprivredu u mladim poljoprivrednicima po kojima smo visoko iznad državnog prosjeka. Također je pozvao načelnike općina da se jave načelniku Strizivojne Josipu Jakoboviću kako bi se upoznali s ovim značajnim projektom osuvremenjavanja poljoprivredne proizvodnje s ciljem uključivanja u ovaj projekt.

Današnja sjednica bila je u znaku pozitivnog mišljenja Državne revizije, ali i izglasavanja povijesno velikog proračuna Osječko-baranjske županije.

- Na samom početku aktualnog sata imao sam potrebu izvijestiti sve županijske vijećnice i vijećnike da smo prije nekoliko dana i službeno dobili izvješće Državnog ureda za reviziju koje je dao bezuvjetno mišljenje. Čestitam pročelnici za financije Snježani Raguž i njenim djelatnicima, svim pročelnicima i zaposlenicima Osječko-baranjske županije jer je to smjer u kojem želimo i dalje voditi Osječko-baranjsku županiju - transparentno i odgovorno voditi politiku ove županije, što činimo već u kontinuitetu. Ovo nije prvo bezuvjetno mišljenje, ono se već događa unazad nekoliko godina. Drago nam je da je tako i evo, to je potvrda izvrsnosti i dobrog rada županijske uprave, a nadam se i siguran sam da ćemo u tom smjeru i nastaviti – rekao je Lukić.

Rebalansom je Proračun Osječko-baranjske županije povećan s 250,60 milijuna eura na 293,70 milijuna.

- Bilježimo povećanje Proračuna za 17,2 % i danas smo izglasa rekordan Proračun Osječko-baranjske županije. Razlozi za donošenje ovih izmjena su razna usklađivanja, prenamjene i korekcije, ali i planiranje novih projekata i aktivnosti. Kod županijskog proračuna povećan je porez na dohodak za 2,5 milijuna eura, što je velikim dijelom posljedica reforme plaća u javnom sektoru, povećanje plaća u privatnom sektoru kao i povećanje zaposlenosti. Povećana su sredstva za projekte u poljoprivredi, izgradnju sportske infrastrukture, I. gimnazije, podizanje kvalitete usluge u zdravstvu, u domovima za starije i nemoćne osobe – rekao je Lukić i dodao kako od novih projekata planiranih ovim izmjenama i dopunama proračuna izdvaja Izgradnju, rekonstrukciju i opremanje škola za jednosmjensku nastavu, obnovu Muzeja Likovne umjetnosti, izgradnju Zavoda za hitnu medicinu i projekte iz područja socijalne skrbi – Zaželi i Socijalni plan Osječko-baranjske županije.

Osluškujući potrebe sugrađana, Osječko-baranjska županija intenzivno radi na unaprjeđenju zdravstvene skrbi unutar županijskih ustanova.

- Poliklinika Suvag na današnjoj županijskoj skupštini dobila je suglasnost za osnivanje podružnice na adresi Vukovarska 1 u Osijeku, a riječ je o logopedskim kabinetima. Izglasano je i proširenje zdravstvenih usluga unutar Doma zdravlja Osječko-baranjske županije. Rezultat je to i dobrog promišljanja i situacija na terenu, odnosno informacija koje dobivamo s terena, koje su usluge potrebne i u sustavu zdravstva i u sustavu socijalne skrbi – istaknuo je Lukić.

- Konkretno je riječ o stvaranju formalno pravnih uvjeta vezanih za mogućnost obavljanja pojedinih djelatnosti koje sada naše zdravstvene ustanove mogu obavljati zbog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a ponajviše i zbog donošenja nove mreže Javne zdravstvene službe u lipnju ove godine. Konkretno, radi se o Domu zdravlja čiji je osnivač Osječko-baranjska županija i koji će sada pravodobno kroz donošenje ove odluke o proširenju djelatnosti i dobivanja suglasnosti od resornog ministarstva moći ugovarati i djelatnost fizikalne terapije, psihološku djelatnost, djelatnost maksilofacijalne kirurgije i dispanzersku djelatnost – dodala je Sarafina Zelić-Kos, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje.

Na dnevnom redu našla su se i izvješća o radu Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije i Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće.

- Prvu sezonu RDC-a završili smo s 94 % popunjenosti kapaciteta. Ovim putem evo i najavljujemo Javni poziv za popunjavanje kapaciteta za našu drugu poslovnu godinu koji će biti objavljen idući tjedan na našoj stranici i na stranicama Osječko-baranjske županije te javnim glasilima, tako da je i ovim putem pozivam sve naše zakupce, kako dosadašnje tako i ubuduće, da se jave. Inače, zaista imamo odlične povratne informacije od naših komitenata s kojima radimo znači za stvarno visoki stupanj profesionalnosti, tako da, evo, nećemo biti samo zadovoljni s ovim što smo imali, idemo naprijed, tako da pretpostavljamo da će ova godina donijeti 100 % popunjenog kapaciteta i čini se da je vrijeme i za drugu i treću fazu – rekao je Alen Mamić, direktor RDC-a OBŽ.

Centar pruža usluge sortiranja i pakiranja, a prvo sotiranje i pakiranje krajem prošle godine je išlo za Katar, što se tiče domaćeg tržišta RDC radi za sve velike trgovačke lance, a počela je i proizvodnja soka. Cijena zakupa hladnjače ostaje 10 eurocenti po kilogramu.


Tekst i foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: