Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Škole i vrtići diljem Hrvatske slave 15 godina programa "Škole za Afriku"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66529
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.06.2024. 14:31 
Naslov:  Škole i vrtići diljem Hrvatske slave 15 godina programa "Škole za Afriku"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

UNICEF-ov humanitarno-edukativni program „Škole za Afriku“, kroz koji se djeca i mladi zalažu za obrazovanje svojih vršnjaka u Africi te uče o dječjim pravima i važnosti solidarnosti, slavi 15 godina uspješne provedbe u Hrvatskoj!

Temeljeći se na viziji Nelsona Mandele da obrazovanje može transformirati živote ljudi, ali i cijelih zajednica, ova je inicijativa ujedinila brojne zemlje diljem svijeta, a od 2008. godine u njoj sudjeluju i vrtići i škole u Hrvatskoj.

Kroz program, koji se provodi na globalnoj razini od 2004. godine, 30 milijuna djece u Africi dobilo je priliku za školovanje. Odgojno-obrazovne ustanove u našoj zemlji doprinijele su prikupivši do danas više od 1,1 milijun eura donacija za najranjiviju djecu Burkine Faso, Etiopije, Madagaskara i Ruande. Ta su sredstva uložena u izgradnju novih i obnovu postojećih dotrajalih škola, u knjige i školski pribor te u životno važnu vodovodnu infrastrukturu u brojnim zajednicama diljem Afrike. Najranjivijoj su djeci osigurane psihosocijalna pomoć i podrška u nastavku obrazovanja, a povećana je i dostupnost predškolskog obrazovanja, uz veliko zalaganje za obrazovanje djevojčica u Africi.“ poručila je Ana Dautović, zamjenica Predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Od 2008. program je provodilo 978 odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, a svake godine u prosjeku se na suradnju odazove više od 250 vrtića, osnovnih i srednjih škola i drugih ustanova za obrazovanje diljem zemlje. Godišnje u programu sudjeluje više od 2000 odgojitelja, učitelja i nastavnika i više od 35 tisuća djece i mladih, a isto tako i šira zajednica - obitelji djece i ostali posjetitelji humanitarnih sajmova, akcija i izložbi koje škole i vrtići organiziraju.

Škola, klupa, bilježnica, učitelj ili učiteljica još su uvijek samo san za više od 100 milijuna djece Afrike. Bez obrazovanja djeca gube priliku da ostvare svoje potencijale, da prekinu krug siromaštva i izgrade bolju budućnost za sebe, svoje obitelji i zajednice. Siromaštvo, nedostatak sigurnih školskih objekata, udaljenost škola, život u izbjeglištvu i diskriminatorna uvjerenja društva prepreke su na putu prema obrazovanju brojnih djevojčica i dječaka Afrike. Samo u Etiopiji odrasta čak 17 milijuna djece koja nemaju pristup obrazovanju, dok 9,6 milijuna djece treba hitnu podršku kako bi nastavila obrazovanje, neophodno za zdrav razvoj svakog djeteta. Kroz aktivnosti programa „Škole za Afriku“ vrtići, škole i lokalne zajednice udružuju se stvarajući obrazovne mogućnosti i bolje životne prilike za djecu Afrike.

U isto vrijeme, generacije djece i mladih u Hrvatskoj upoznaju se s dječjim pravima, uče o važnosti obrazovanja u izgradnji budućnosti svakoga djeteta i osnažuju se za aktivno sudjelovanje u društvenim promjenama, razvijajući solidarnost prema svojim vršnjacima koji bez podrške ne mogu ostvariti pristup obrazovanju.

Empatija i poduzetništvo, koje djeca i mladi u Hrvatskoj razvijaju kroz program „Škole za Afriku“, njihova posvećenost, zajedništvo, kreativnost i energija čine stvarnu razliku i u životima djece u našoj zemlji i u životima njihovih vršnjaka u Africi. „Škole za Afriku“ nastavljaju se i iduće pedagoške i školske godine, a sve zainteresirane škole i vrtići mogu se javiti za sudjelovanje Uredu UNICEF-a za Hrvatsku.


Tekst: Martina Prokl Predragović
Foto: UNICEF/UNI499541/Tesfaye

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: