Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Treća ovosezonska dramska premijera HNK-a u Osijeku "Let iznad kukavičjeg gnijezda"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66184
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.05.2024. 13:30 
Naslov:  Treća ovosezonska dramska premijera HNK-a u Osijeku "Let iznad kukavičjeg gnijezda"
Od 24.05.2024. 20:00 do 27.05.2024. 19:59 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon drame Jom kipur ili pomirenje (u listopadu 2023.) te komedije Maratonci trče počasni krug (u ožujku ove godine), Drama HNK-a u Osijeku priprema i treću ovosezonsku premijeru – Let iznad kukavičjeg gnijezda (Flew Over the Cuckoo's Nest, engl.), koju prema tekstu Dalea Wassermana (nastalom prema istoimenom izvornom romanu Kena Keseya) režira Dražen Ferenčina. Dramaturgiju i adaptaciju potpisuje Petra Mrduljaš, glazbu Hrvoje Marjanović (Krankšvester). Scenografkinja je Irena Kraljić, kostimografkinja Marita Ćopo, za scenski je pokret zadužen Alen Čelić, a za video Ivan Marušić Klif. Oblikovatelj svjetla je Tomislav Kobia.

Premijera je u petak, 24. svibnja, u 20 sati, repriza u subotu, 25. svibnja u 20 sati, a Pretplata 3 u ponedjeljak, 27. svibnja, u 19 sati.

Do kraja ove sezone još će biti četiri izvedbe: 28. svibnja u 19 sati, 29. svibnja u 18 sati te u lipnju – 20. i 21. s početkom u 20 sati.

U glavnoj je ulozi Randalla Patricka McMurphyja Miroslav Čabraja, sestru Ratched igra Antonia Mrkonjić, a doktora Spiveya Armin Ćatić. Matea Grabić Ćaćić utjelovit će Candy, a Duško Modrinić, pak, Poglavicu. Kao Billyja Bibbita gledat ćemo Antonija Jakupčevića, a kao Hardinga - Vjekoslava Jankovića. Cheswick će biti Matko Duvnjak Jović,

Sefelt Ivan Ćaćić, a Frederickson Aljoša Čepl. Dominik Karaula igrat će Georgea, a Davor Panić Pukovnika Mattersona. U predstavi glume i Mario Rade, Antonija Pintarić i Selma Sauerborn, Mirko Ilibašić, Luka Vondrak, Matko Jukić.

Američki je romanopisac Ken Kesey (1935. – 2001.), nakon studija u Oregonu, bio bolničar u sanatoriju za psihičke bolesnike, gdje je dobrovoljno sudjelovao u pokusima s halucinogenom drogom LSD. U bolničku sredinu smješta svoj prvi roman, ispripovijedan iz gledišta shizofrenog Indijanca, Let iznad kukavičjeg gnijezda (1962.), o sukobu individualizma i spontanosti s institucionalnom represijom.“ (Izvor: mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije LZ Miroslav Krleža)

Let iznad kukavičjeg gnijezda, roman koji je Ken Kesey napisao u suzvučju s buntovničkim i slobodoumnim duhom vremena, doživio je golem uspjeh, čiji temelji nesumnjivo počivaju na činjenici da je tragikomično, savršeno oslikanim arhetipovima lica pogodio samu srž borbe pojedinca protiv sustava, koji uvijek administracijskim ili svjetonazorskim ogradama nosi bar trun represije. Samo godinu dana nakon izlaska romana slavni dramaturg Dale Wasserman roman je dramatizirao u predstavu...“

Let iznad kukavičjeg gnijezda crnohumorna je satira o pojedincu u represivnom sistemu, mentalnim institucijama i slobodi duha. Slavni dramaturg Dale Wasserman adaptirao je istoimeni roman u predstavu koja se godinama igrala u kazalištima širom Sjeverne Amerike, pa je samim time svoju popularizaciju doživjela i na drugim kontinentima. (...)

Priča se događa u ustanovi za mentalno oboljele u Oregonu, gdje se sve poremeti dolaskom Randlea McMurphya, zatvorenika koji je svoju kaznu odlučio lagodno odslužiti umjesto. Ono što je za McMurphyja u početku igra pretvorit će se u ozbiljnu borbu za prava i slobodu duha, zbog koje će se na kraju i sam, izmučen nasilnom i prinudnom terapijom elektrošokovima, uistinu pretvoriti u čovjeka koji je izgubio ne samo bitku s represivnim sistemom već i, u doslovnom smislu riječi, zdrav razum...
“ (Piše: Ivana Šojat, urednica kazališnih izdanja)

Prema Keseyevu je debitantskom romanu, redatelj Miloš Forman 1975. snimio istoimeni film, koji je u povijest ušao i kao prvi film - nakon Dogodilo se jedne noći (It Happened One Night) iz 1934. - koji je osvojio Oscara za najbolji film, redatelja, glavnog glumca, glavnu glumicu i scenarij. Osvojio je i šest Zlatnih globusa, a 1993. odabran za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru.


Tekst i foto: Narcisa Vekić / HNK u Osijeku

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: