Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Povodom 100. obljetnice rođenja Julija Knifera otvorena izložba "Knifer i Osijek"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65911
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.04.2024. 18:32 
Naslov:  Povodom 100. obljetnice rođenja Julija Knifera otvorena izložba "Knifer i Osijek"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Državnom arhivu u Osijeku otvorena je dokumentarna izložba „Knifer i Osijek“ povodom 100. obljetnice rođenja Julija Knifera, jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara 20. stoljeća i rođenog Osječanina.

Otvorenju su nazočili zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Dražen Kušen, izaslanica Ministarstva kulture i medija Ivana Sudić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Turalija, ravnatelj Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku Eduard Hudolin te povjesničar umjetnosti i Kniferov prijatelj i suradnik Zvonko Maković, kao i kći Julija Knifera Ana Knifer.

Čestitamo Državnom arhivu koji je zaista predano radio na ovome projektu pune dvije godine kako bi posvetili ovu posebnu izložbu našem uvaženom i počasnom građaninu Grada Osijeka Juliju Kniferu koji je jedan od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća u Hrvatskoj i koji je naš Osijek predstavljao po cijelome svijetu. Izložba se odvija pod pokroviteljstvom Grada Osijeka koji je izuzetno ponosan na cijeli opus i rad koji je Knifer ostavio u spomen i u baštinu samom Osijeku, a ono što nam je posebno drago je to što će izložbu otvoriti njegova kćer i što je cijela njegova obitelj, zajedno s unucima, upravo ovdje na ovoj izložbi“, izjavila je zamjenica gradonačelnika Crnković.

Ovo je posve drugačija izložba od izložbi koje smo do sad radili u Državnom arhivu u Osijeku jer je ona složena, ne samo od gradiva u arhivu, nego i od dokumenata i slika iz obiteljske ostavštine obitelji Knifer koje nam je na raspolaganje stavila Ana Knifer. Ovim projektom željeli smo još jednom dati hommage Juliju Kniferu i to upravo kroz dokumentarnu izložbu kako bismo prikazali njegovih sto godina od rođenja u Osijeku pa sve do današnjih događanja u njegovom rodnom gradu“, zaključio je ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku, Dražen Kušen.

Partner ovog projekta je i Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku čiji je ravnatelj, Eduard Hudolin, istaknuo kako posjetitelji ove izložbe mogu vidjeti i prve umjetničke radove Julija Knifera koji su sada prvi puta prikazani u javnosti.



Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: