Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Mjerama prevencije i međunarodnim strategijama upravljanja rijekama može se smanjiti štetan utjecaj klimatskih promjena i rizik od poplava

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65428
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.05.2023. 20:00 
Naslov:  Mjerama prevencije i međunarodnim strategijama upravljanja rijekama može se smanjiti štetan utjecaj
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Aktualno, u jeku nedavnih velikih poplava u Italiji i Hrvatskoj, na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku su se okupili partneri iz 6 zemalja, kako bi u okviru projekta SMARTRIVER sa stručnjacima predstavili analize, dosege i rezultate istraživanja, kao i daljnje korake za redukciju rizika od poplava.

Potrebno je naučiti živjeti s klimatskim promjenama, jer se štete od poplava mogu ublažiti zajedničkim djelovanjem, nadzorom riječnih promjena i aktivnim djelovanjem lokalne zajednice. Zaključci su to završnog seminara projekta SMARTRIVER, koji je uspješno priveden kraju, a koji je vrlo aktualno u fokus stavio donošenje međunarodne strategije za upravljanje rijekama, nužnost povećanja kapaciteta za sprječavanje rizika od poplava i potrebu za implementacijom sustava nadzora riječnih tokova. Upravo su to i osnovni ciljevi ovog projekta, koji je kroz EU program ADRION okupio ukupno 9 partnerskih organizacija iz 6 zemalja, među kojima su Grad Osijek, te Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) – ujedno i organizator završnog seminara. Prigodno, posljednja projektna aktivnost je održana upravo u Osijeku, kojega su stručnjaci predstavili kao grad koji ima razvijen dobar sustav za obranu od poplava, u što su se, prilikom visokog vodostaja rijeke Drave, uvjerili i gosti iz Albanije, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Povezivanje, nadzor, strategije i planovi

- Koliko god mislili da su poplave daleko od nas, ovaj projekt je postao znatno aktualniji i potrebniji nego na početku provedbe 2020. godine. Naime, naši talijanski partneri su u zadnjih godinu dana imali dvije poplave velikih razmjera, a u zadnjih 10 dana smo se uvjerili kako ni Zadarska županija, zbog izlijevanja rijeke Zrmanje, nije otporna na poplave. Stoga je očito kako će nam dosezi i saznanja, odnosno SMARTRIVER planovi i strategije biti potrebni i prije nego što smo mislili – ukazala je na početku završnog seminara Ivana Mamić iz AGGRA-e, naglašavajući kako je projekt kroz 3 godine uspješno povezao nadležne institucije, lokalnu i regionalnu samoupravu, civilno društvo i lokalno stanovništvo u borbi protiv poplava. Nositelj projekta je Općina Senigalija iz Italije, a u istraživanja su, pokraj Drave, bili uključeni slivovi rijeka Misa, Glafkos i Charadros, Neretva, Vjosa i Bosna.

- Razvili smo sustav za nadzor riječnih promjena, a kroz šest Riječnih ugovora (eng. River contracts) stvorili smo zajednički okvir za analizu rizika i ranjivosti od poplava, kao i planove za borbu protiv klimatskih promjena, kojima se potiče poveća kapacitet prilagodbe na poplave i očuvanje bioraznolikosti u svim projektnim područjima. No, ne zaustavljamo se na tome, jer će dosezi projekta SMARTRIVER nastaviti i nakon njegova završetka, implementacijom Strategije otpornosti i razvojem digitalne platforme za redukciju rizika od poplava, čime će se nastaviti umrežavanja riječnih zajednica, ne samo kako bi se spriječile poplave, nego i kako bi se smanjio fenomen suše, koji je iznimno prisutan posljednjih godina – otkrila je Caterina D'Aura ispred Općine Senigalija, ujedno podsjećajući kako su kroz projekt održane brojne edukativne aktivnosti za djecu i opću javnost, a sve kako bi se potaknula aktivna participacija svih dionika.

Štetnost podzemnih voda i analiza rijeke Drave

Završni seminar je u hibridnom formatu – online i uživo, ugostio Josipa Suvera iz Hrvatskih voda, koji je predstavio projekt VEPAR (Vodno-ekološko praćenje, analize i rješenja), također sufinanciran iz EU fondova, a kojemu je cilj unaprijediti negrađevinske mjere upravljanja rizicima od poplava, uz pomoć partnera iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Važna tema su bile i podzemne vode, stoga je inženjerka Jasna Kopić iz Vodoprivrede Vinkovci istaknula kako podzemne vode imaju puno negativnih utjecaja, poput onečišćenja pitke vode, aktivacije klizišta, preopterećenja kanalizacijskih sustava, ugroze stabilnosti objekata i plavljenja podruma, dok rješenje predstavljaju razne vrste nasipa, rekonstrukcija i izgradnja vodootpornih objekata, te industrijalizacija objekata podložnih poplavama.

- Na području Osijeka je kroz projekt SMARTRIVER provedena analiza smanjenja poplavnog rizika, pri čemu su analizirani svi mogući uzroci poplava na ovom području, korištenjem povijesnih podataka, hidrološke i hidrauličke analize te analize ulaganja u unaprjeđenje sustava. Zaključak je kako je sustav za obranu od poplave u Osijeku vrlo dobar, budući da su se nakon 4 velike poplave 60-ih godina prošlog stoljeća počele graditi nadvišena obala s lijeve, te obaluoutvrda s desne strane. Dodatna ulaganja stoga nisu potrebna, a unatoč očekivanom povećanju ekstremnih promjena i vremenskih pojava, rizik za poplavu je vrlo mali, pa čak i u pesimističnom scenariju u narednih 100 do 1000 godina Drrava ne bi trebala napraviti veliku štetu. No, preporučuje se stalni nadzor i projiciranje – zaključio je Igor Tadić, inženjer i projektant iz tvrtke Hidroing, još jednom ukazujući kako projekti poput SMARTRIVER-a, naročito zbog svog međunarodnog formata, mogu doprinijeti podizanju svijesti i opremljenosti u borbi protiv poplava.


Tekst i foto: Marko Mandić

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: