Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Grad Osijek nabavlja 10 novih niskopodnih tramvaja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65433
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.03.2023. 8:06 
Naslov:  Grad Osijek nabavlja 10 novih niskopodnih tramvaja
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu niskopodnih tramvaja za osječki Gradski prijevoz putnika (GPP) uručio je u srijedu u Osijeku potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću.

Riječ je o ugovoru vrijednom kojim će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u cijelosti financirati nabava 10 novih niskopodnih tramvaja s ciljem modernizacije osječkog javnog prijevoza.

Zahvalivši potpredsjedniku Vlade i ministru Butkoviću na potpori u realizaciji projekta, gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako je projekt nabave novih tramvaja vrijedan gotovo 25 milijuna eura.

Tramvaj je dio osječkog identiteta. Osijek ga ima od 1884. godine, prvi u Hrvatskoj i među prvim gradovima u srednjoj Europi. Deset novih niskopodnih tramvaja doprinijet će sigurnosti, udobnosti i bržem prometu, a smanjit će i gužve u središtu grada – izjavio je gradonačelnik Radić, ističući kako su posljednji novi tramvaji u Osijek stigli 1982. godine.

Podsjetio je kako su u tijeku radovi na modernizaciji tramvajske infrastrukture koji su preduvjet za dolazak niskopodnih tramvaja.

Radovi obuhvaćaju obnovu 9,5 kilometara tramvajske pruge, 23 tramvajska stajališta, 10 kilometara kontaktne mreže i 7,5 kilometara podzemne kabelske mreže, kao i izgradnju jedne nove i modernizaciju dviju postojećih ispravljačkih stanica. Vrijedni su oko 35,5 milijuna eura, također najvećim dijelom sufinanciranim EU sredstvima. Očekujemo i daljnje proširenje tramvajske mreže – izvijestio je osječki gradonačelnik.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković naglasio je kako su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija primjeri uspješnog rada u povlačenju EU sredstava.

Nedavno smo otvorili autocestu do Belog Manastira, a preostalih pet kilometara, čime ćemo u cijelosti izgraditi 5c koridor kroz Hrvatsku, očekujemo kroz sljedeću godinu. Čitav niz projekata se provodi ovdje, od obnove državnih cesta, obilaznice Petrijevaca i Belog Manastira, do niza prometnih projekata u Osijeku – rekao je ministar Butković.

Uručivanju ugovora nazočio je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, koji je istaknuo kako brojni projekti na području grada i županije nisu hladna infrastruktura već imaju dodanu vrijednost.

To su projekti koji se godinama pripremaju i koji će generirati nova radna mjesta, nove investicije, te gospodarski i cjelokupni razvoj istoka Hrvatske. Grad Osijek je gradilište, radi se i gradi u svakoj ulici. Veliki su pomaci na istoku Hrvatske i u Osječko-baranjskoj županiji – rekao je župan i najavio nastavak takve dinamike investicija.

Dragan Jelić, v.d. ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) kazao je kako je na području Osječko-baranjske županije ugovoreno 323 milijuna eura kroz ukupno 116 projekata, od čega je na području Grada Osijeka ugovoreno 43 projekta vrijednih gotovo 200 milijuna eura.

To su fascinantne brojke koje se mogu vidjeti u prolazu gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom. Radovi su na svakom koraku, a puno je uloženo i u mobilnost. Nabavljeno je 25 novih autobusa, stiže 10 novih tramvaja, gradi se nova pruga. U novom financijskom razdoblju bit će još puno projekata – rekao je Jelić.

Direktor GPP-a Dejan Rusmirović kazao je kako je trenutačni vozni park star preko 50 godina ocijenivši kako će novi tramvaji povećati kapacitete, sigurnost, udobnost i kvalitetu usluge, a smanjiti onečišćenje okoliša.

Sadašnji tramvaji dugački su 14 metara. U tijeku smo procesa javnog savjetovanja, namjeravamo nabaviti tramvaje preko 20 metara dužine. Nakon toga raspisujemo javnu nabavu, a rok za isporuku će biti najviše 24 mjeseca od potpisivanja ugovora. Rok za isporuku zadnjeg tramvaja je prosinac 2025. godine – izvijestio je Rusmirović.


Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: