Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Potpuno je obnovljena bizovačka kurija Normann

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.03.2023. 8:22 
Naslov:  Potpuno je obnovljena bizovačka kurija Normann
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Potpuno je obnovljena bizovačka kurija Normann. Projektom obnove obuhvaćeno je opremanje s ciljem stvaranja integriranog kulturnog prostora za prezentaciju i interpretaciju kulturne baštine općine Bizovac.

Općina Bizovac provedbom EU projekta "Čuvarica baštine u srcu Bizovca" osnažit će kulturni i turistički potencijal i atraktivnost općine Bizovac. Ukupna vrijednost obnove dijelom financirane iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi približno milijun eura.

Nakon izgradnje ova građevina koristila za stanovanje vlastelinskih službenika, a tek od 1852. godine postaje dom mlade grofice Marijane Normann. Iako skromnih dimenzija, uspoređujemo li je s monumentalnim slavonskim dvorcima, kurija Norman predstavlja ekskluzivnu stambenu građevinu 19. stoljeća, a brojne intervencije i devastacije koje su je zadesile tijekom 20. stoljeća ne umanjuju njezinu vrijednost. Sada zgradu kurije koristi Općina Bizovac i ona predstavlja zaštićeno kulturno dobro. Obnova i uređenje kurije ključna je investicija za pozicioniranje općine Bizovac kao turističke destinacije istočne Hrvatske.

Provedba projekta "Čuvarica baštine u srcu Bizovca" revitalizirat će se uže središte općine, a osiguranjem adekvatne infrastrukture omogućit će organiziranje i provođenje različitih turističkih, kulturnih, edukativnih i društvenih aktivnosti.



Tekst i foto: Općina Bizovac

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: