Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Unikom od 1. travnja počinje odvoziti otpad na području općina Bizovac, Petrijevci i Bilje

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.03.2023. 12:52 
Naslov:  Unikom od 1. travnja počinje odvoziti otpad na području općina Bizovac, Petrijevci i Bilje
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sporazum o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom potpisao je u ponedjeljak osječki gradonačelnik Ivan Radić s načelnicima općina Bizovac, Petrijevci i Bilje. Tom prigodom poručio je kako usluga prikupljanja komunalnog otpada na području tih triju općina neće dovesti u pitanje kvalitetu izvršenja ove usluge prema građanima Osijeka niti će povećati količinu otpada na odlagalištu Lončarica Velika, jer se prikupljeni otpad iz Bizovca, Bilja i Petrijevaca neće dovoziti u Osijek.

Gradonačelnik je istaknuo i kako je Osijek postavio visoke standarde u sustavu gospodarenja otpadom te da je prvi od velikih gradova u Hrvatskoj premašio zadani cilj od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada.

Osječani na kućnome pragu odvajaju šest vrsta otpada, što predstavlja najviši europski standard u odvojenom prikupljanju otpada. Imamo četiri reciklažna dvorišta koja su suvremeno opremljena, natkrivena, osvijetljena i primaju čak 51 vrstu otpada. Osijek je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj s izgrađenom kompostanom, gdje se biootpad iz kućanstava i s javnih zelenih površina prerađuje u prvoklasni kompost – rekao je gradonačelnik Radić i podsjetio kako je Osijek dvije godine zaredom proglašen hrvatskim Eko Cityjem.

Najavio je i kako danas kreće podjela novih 1770 spremnika za plastiku, papir i miješani otpad, naglasivši kako je riječ o investiciji vrijednoj 107.000 eura, sufinanciranoj sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 37.000 eura. Dodao je kako je 2015. godine na Lončarici Velikoj odloženo oko 25 tisuća tona komunalnog otpada, a 2022. godine oko 16 tisuća tona ili čak 37 posto manje.

Srećko Vuković, načelnik Općine Bizovac koja broji oko 1300 domaćinstava, istaknuo je kako Bizovac teži napretku ocijenivši da je potpisivanje Sporazuma s Gradom Osijekom korak naprijed k tom cilju.

Naš cilj je približiti se Gradu Osijeku i u drugim područjima suradnje. Od Bizovca do Osijeka je svega 15 minuta, gotovo smo prigradsko naselje Grada Osijeka. Većina naših stanovnika svakodnevno dolazi u Osijek, rade i školuju se. Ovo je veliki iskorak naprijed kojim ćemo našim stanovnicima pomoći da na još kvalitetniji način zbrinjavaju komunalni otpad – poručio je načelnik Vuković.

Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj ocijenio je kako je razina zbrinjavanja otpada u toj općini također podignuta na višu razinu, ističući kako je logično da općina zbog svog geografskog položaja gravitira prema Gradu Osijeku.

Sve svoje probleme i izazove fokusiramo na rješavanje s Gradom Osijekom. Tu je i GPP jer Općina Bilje nema vlastiti gradski prijevoz putnika, i radimo na tome da i taj dio riješimo. Općina Bilje ima svoje spremnike i reciklažno dvorište, preko 1800 kućanstava i preko 560 poslovnih subjekata. Opremljeni smo za razvrstavanje otpada, a stanovnici Osijeka neće osjetiti taj dio, dok mještani Bilja hoće, ali u pozitivnom smislu. Cijene se neće povećati, ali će se smanjiti naš trošak održavanja – kazao je načelnik Cickaj.

Zadovoljstvo potpisanim sporazumom izrazio je i načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić naglasivši kako je i ta općina osigurala preduvjete za kvalitetno razvrstavanje otpada. Uvjeren u kvalitetnu buduću suradnju s tvrtkom Unikom, izrazio je nadu da će na taj način dostići cilj od 50 posto razvrstanoga otpada.

Direktor osječkog Unikoma Igor Pandžić izvijestio je da su u tijeku pripreme za provedbu mjera gospodarenja otpadom s područja triju općina.

Sa zbrinjavanjem otpada krećemo od 1. travnja. Trenutačno šaljemo obavijesti i potpisujemo izjave sa stanovnicima. Nakon toga idemo u čipiranje spremnika, a potom i u sakupljanje mješovitog otpada. Sporazum s tri općine dodatno će stabilizirati poslovanje Unikoma – zaključio je Pandžić.


Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: