Jako, jakooo fine rolice sa
savršenom, laganom kremicom od vanilije..uf svaki dan ih mogu jesti. Po vašem izboru ova krema može biti i u
čokoladnoj varijanti, koja vam je draža.
Rolice od lisnatog tijesta s kremom od vanilije:
Trajanje pripreme 2h +hlađenje kreme - Za 36 rolica
Potrebno:
Rolice:
- 750 g lisnatog tijesta( jedno + još pola pakovanja)
- 1 jaje za premazivanje
- 1 kockica maslaca ili margarina za klupe
- malo brašna
- šećer u prahu za posipanje
Krema:
- 500 ml mlijeka
- 1 puding od vanilije(ako želite čokoladnu kremu stavite čokoladni puding)
- 150 g šećera
- 2 vrećice vanlin šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 1 žlica gustina
- 10 g želatine fix-instant
- 3 žumanjka
- 2 dcl izrađenog slatkog vrhnja za šlag
Priprema:
Odmrznuto lisnato tijesto razvaljajte tanko na malo pobrašnjenoj površini, svako posebno(trebate imati 3 komada po 250g tj. 1 i još pola pakovanja ). Od svakog komada lisnatog trebate dobiti po 12 dugih trakica(širine oko 3cm i dužine nekih 30cm-zavisi kakvi su vam kalupi) ukupno 36 komada.
Kalupe za rolice malo premažite maslacem ili margarinom da se tijesto lakše skida nakon pečenja. Na svaki kalup zarolajte po 1 trakicu tijesta i stavljate na pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite razmućenim jajetom i pecite na 200C dok malo ne dobiju boju oko 20 minuta.Kada su rolice gotove i pečene odmah ih takve vrele skidajte sa kalupa i ostavite ih da se dobro ohlade. U svaki pleh stavljajte po 12 rolica,znači morate ispeći 3 pleha sa po 12 rolica da se ne spoje tokom pečenja.
Krema: U zdjelicu stavite 1 puding od vanilije, gustin i 1 dcl mlijeka i promješajte da nema grudica. Preostalih 4 dcl mlijeka i žličicu arome vanilije stavite kuhati na laganu vatru. Žumanjke, vanilin šećer i obični šećer stavite u posudu za miksanje i dobro pjenasto izmiksajte par minuta. Smjesi od žumjanjaka dodajte razmućeni puding i gustin, želatinu fix i još jednom malo izmješajte.
Dobivenu smjesu lagano ulijevajte u mlijeko uz neprestano mješanje. Mješajte i kuhajte kremu dok se ne zgusne i ne krenu se dizati mjehurići. Skuhanu kremu pokrijte prozirnom folijom da se ne stvori kožica. Kremu prvo dobro ohladite vani, a zatim ju najbolje preko noći ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi(tada je najukusnija) a možete i na par sati u hladnjak ako vam se žuri.Kada se krema ohladila u hladnjaku izmiksajte ju mikserom i dodajte joj 2 dcl izrađenog slatkog vrhnja tj. šlaga i još jednom dobro,jednolično izmješajte.
Dobivenu kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje i njome punite rolice. Gotove rolice posipajte šećerom u prahu.
Kada pravim čokoladnu kremu pomješam šećer u prahu i kakao i time posipam rolice.
Napomena; Rolice pecite taj dan kada imate već gotovu kremu da budu svježe, ne dan ranije. Ako kupujete lisnato u lidlu prepolovite ga na pola, oni imaju pakirano 500g u komadu. Kalupe za rolice možete napraviti sami od alu- folije
Uživajte u
ukusnim i laganim rolicama.
Pozdrave vam šalje Nina!
Tekst i foto: Nikolina Erić, Nina
Kao malena sam maštala o svojoj obitelji, djeci, kuhanju ručka, pečenim mirisnim kolačićima, igram. Majka sam dragoj djeci
Lorni i
Lucianu, žena svom najboljem prijatelju
Klaudiu, gazdarica maloj gospođici
Mrvici, prijateljica najboljim prijateljicama/ma svijeta, sanjar ostvarivih snova sa vagonom novoprimljenih ideja…
Volim djecu, ljude, igru, sunce, kišu, snijeg…volim ljubav, život…
VOLIM…..
kuhanje i serviranje….
Iz ljubavi sam zatrpala laptop i mobitel fotkama pripreme hrane i serviranim jelima. Moram to negdje pohraniti, a onda pomislih da to sve podijelim s vama. Vođena ljubavlju, bojama, okusima i mirisima pokrenula sam blog
http://kuhinjaispodduge.wordpress.com/
Blogić služi onima koji obožavaju kuhati, razmjenjivati recepte i onima koji će to tek zavoljeti. Pomoći će onima koji se žele hraniti na zdrav način ili isprobati nešto novo, originalno, možda napraviti neki stari recept, još od moje bake ili kušati
slavonske specijalitete.