Različita kvaliteta istih prehrambenih proizvoda je
prijevara i treba se
kažnjavati tako da novčana kazna bude najmanje dvostruki iznos financijske koristi ostvarene prijevarom
Sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane među najkrupnijim je gospodarskim segmentima u EU, upošljava
48 milijuna ljudi proizvodeći vrijednost od
715 milijardi eura. Usprkos brojnim i strogim propisima za sigurnost hrane, onima koje je i Hrvatska tokom pregovaračkog procesa morala unijeti u svakodnevnu praksu, povremeno izbijaju skandali. Prijevarama se, osim što one nerijetko ugrožavaju zdravlje, gubi povjerenje u proizvođače, a posljedice kriminala beskrupuloznih pojedinaca osjeća čitav sektor.
Za razliku od SAD-a, EU nema opće prihvaćenu definiciju prijevare s hranom, jedino Regulativa 178/2002 propisuje kako je zabranjeno „obmanjivati potrošače“. To se mora promijeniti, kazne se moraju postrožiti a povjerenje potrošača povratiti.
Upravo zato, Europski parlament u utorak, 14. siječnja, glasa o prijedlogu mjera koje će zaštiti građane i kazniti prevarante. Primjerice, predlaže se da
novčana kazna bude najmanje dvostruki iznos financijske koristi ostvarene prijevarom.
Zastupnica
Biljana Borzan, inače članica
Odbora za javno zdravstvo i sigurnost hrane EP, kazala je tijekom rasprave na plenarnoj sjednici EP kako u definiciju prijevare s hranom obavezno moraju uči slučajevi u kojima je kvaliteta istih proizvoda različita u novim i starim članicama EU.
-
Konjsko meso u prodaji kao govedina, lažno maslinovo ulje, pokvareno meso sa svježim deklaracijama ... Drage kolegice i kolege, o ovim stvarima ne bismo trebali raspravljati u Europskom parlamentu 2014. godine. Nažalost moramo, jer je povjerenje potrošača u europsku prehrambenu industriju na niskim granama. Stoga, pozdravljam ovaj prijedlog i još jednom pozivam Europsku komisiju da se uhvati u koštac s onima koji kockaju s našim zdravljem radi profita - kazala je Borzan.
Lista prehrambenih proizvoda s najvećim rizikom prijevare prema istraživanju Spink/Moyer: 1. Maslinovo ulje, 2. Riba, 3. Organska hrana, 4. Mlijeko, 5. Žitarice, 6. Med, 7. Kava i čaj, 8. Začini, 9. Vino i 10. Voćni nektari
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QujIht-nzKU[/youtube]
Tekst: Ured zastupnice EP Biljane Borzan