Autor |
Poruka |
8
Ukupno postova: 1860 Spol: Muško
|
Jeste li ikad zamijetili da u putovnici za "državljanstvo" kao engleski ekvivalent piše "nationality", a na osobnoj "citizenship"?
Zašto? |
|
|
|
|
|
DanicaV
Ukupno postova: 4765 Lokacija: ... gdje caruje drugarstvo... Spol: Žensko
|
Nemam još novu osobnu pa nisam skontala, ali znam da u nekim zemljama pojam državljanstva i nacionalnosti poistovjećuju, a u nekima ne. U Njemi su mi na forumularu posebno tražili Staatsangehorigkeit, a posebno Nationalitat. |
|
_________________ "To je nepravda" Kalimero |
|
|
|
Lesi
Ukupno postova: 86 Lokacija: Višnjevac Spol: Muško
|
Hej ljudi, pa to vam nije isto..
Možeš npr. imati naše državljanstvo i živiti tu a biti njemac po nacionalnosti... |
|
_________________ Sex is like math: add the bed, subtract the clothes, divide the legs and pray you don't multiply. |
|
|
|
DanicaV
|
normalno da nije isto, zato sam i napisala kako u Njemi razlikuju ta dva pojma.
mislim da na ispravama treba biti samo državljanstvo. |
|
|
|
|
8
|
Jasno da ima različitih uređenja i shvaćanja naizgled običnih pojmova ovisno o kulturi, (recimo: u Španjolskoj djecu uče da ima 6 kontinenta).
Nelogično mi je da je kod nas različito.
A tu se otvara još jedno pitanje, jesu li narodnost i nacionalnost ista stvar?
@DanicaV narodnost me mogu pitati na samo na sudu i na popisu stanovništva. Isto kao i za vjersku pripadnost. |
|
_________________ Nekad davno bijah gej,
spasio me Horus Hej! |
|
|
|
Don't worry be happy
Ukupno postova: 47 Spol: Žensko
|
8 je napisao/la: ›
@DanicaV narodnost me mogu pitati na samo na sudu i na popisu stanovništva. Isto kao i za vjersku pripadnost.
|
i na popisu stanovništva imaš opciju na to pitanje neodgvoriti.
ali na milijun drugih mjesta - ne.
zanima me kakve veze ima moj indeks sa mojom narodnosti - koju btw obavezno moram upisat. |
|
|
|
|
|
DanicaV
|
8 je napisao/la: ›
@DanicaV narodnost me mogu pitati na samo na sudu i na popisu stanovništva. Isto kao i za vjersku pripadnost.
|
potpuno se slažem. no, pitali su me i kada sam pravila osobnu, i to usmeno, što je kokoš s druge strane upisala to vrag crni zna, onda sam morala napisati nacionalnost i za radnu knjižicu!?! što je još simpatičnije.
da, i u indeksu je bila nacionalnost.
najbolje je što face s druge strane nisu baš jako pametne niti educirane, pa moraš biti jako uporan da bi nekome dokazao da neke stvari ne moraš reći. isprobano. k'o telad gledaju i tupe da to moraju popuniti.......
oni na šaleterima u MUP-u su posebno pametni. |
|
|
|
|
8
|
U indeksu pisalo do prije 3 godine. Pisalo je i u SFRJ, ali u trenutku osamostaljenja nitko nije uočio da je to suvišno.
Imam dvije prijateljice. Jedna mi je posbno draga i napisala je "Srpkinja". Kad je prvi put uzela indeks iz referade Ekonomskog fakulteta, mjesec je srpanj a ljeto gospodnje 2002., unutra je stajao papirić "marš u srbiju". Treba li istaknuti kako ona sa Srbijom ima veze koliko kraljević Marko i televizija u boji.
Ova druga prija, nije napisala ništa. Što je opet krajnje simptomatično i alarmantno. A i konformistički.
Ipak, dok god se patologija ne iskorijeni, razumjet ću ovu drugu.
A i u muriji te smiju pitati, samo ne znaju kako.
Usput, govorimo o narodnosti. Nacionalnost je politički razvijeniji oblik, koji zapravo još nismo do kraja razjasnili. |
|
spasio me Horus Hej! |
|
|
|
steam
Ukupno postova: 811 Lokacija: Zagreb Spol: Muško
|
Smatram da nacionalnost moze biti bitna kada želimo spriječiti krivotvoritelje.
Ovlastena osoba pogleda ispravu - nacionalnost Hrvat, a lik izgleda ko cisti Arap. I vidi sluzbena osoba da je isprava krivotvorena.
Na vidim drugu primjenu. |
|
_________________ --
Don't rub the lamp if you don't want the genie to come out. |
|
|
|
DanicaV
|
steam je napisao/la: ›
Ovlastena osoba pogleda ispravu - nacionalnost Hrvat, a lik izgleda ko cisti Arap. I vidi sluzbena osoba da je isprava krivotvorena.
Na vidim drugu primjenu.
|
ups, ako ti je jedno od roditelja arapskog podrijetla? pa ti ispade likom Arapin? a osjećaš se i odgojen si kao Hrvat? |
|
|
|
|
steam
Ukupno postova: 811 Lokacija: Zagreb Spol: Muško
|
DanicaV je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Na vidim drugu primjenu.
|
ups, ako ti je jedno od roditelja arapskog podrijetla? pa ti ispade likom Arapin? a osjećaš se i odgojen si kao Hrvat?
|
Onda si s pravom sumnjiv.
Rekoh da ne vidim drugu primjenu. Ne vidim ni da si ti ponudila prikladniju. |
Zadnja promjena: steam; 24.10.2006. 0:33; ukupno mijenjano 1 put. |
_________________ --
Don't rub the lamp if you don't want the genie to come out. |
|
|
|
8
|
Unatoč uvriježenom stavu o Hrvatu, katoliku, bijelcu i heteru - Hrvatom se može proglasiti bilo tko. Narodnost djeteta određuju konsenzualno vjenčani roditelji prilikom njegova upisau matičnje knjige, uz pomoć vjenačnog lista i osobnih iskaznica. Daju mu ime i narodnost.
Isto mogu i nevjenčani roditelji, kod njih valjda trebaju i rodni listovi.
I eto.
Upoznah ovo ljeto XYZ iz Q (bio sam napisao i kako se zove, ali sam maknuo, nekako sam procijenio da je glupo. ali cura postoji). Otac Nigerijac, majka Hrvatica. Ona rođena tu nedaleko. Crna kao antracit.
U pravkutniku predviđenom za upis narodnosti piše "Hrvatica".
Ona ne poznaje očev jezik, nikada nije bila u Africi. Odrasla ovdje, govori kao i svi.
To je zbilo oko kraja radnog vremena, pa sam kući išao pitajući se o tome.
Tko je tu mjerodavan. Mjerodavan je jedino pojedinac. |
|
spasio me Horus Hej! |
|
|
|
DonQuijote
Ukupno postova: 4291 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
Narodnost ti daju korijeni koje vučeš, a nacionalnost država u kojoj živiš. U tom slučaju, ja ne vidim opću relevantnost narodnosti u ispravama. Nacionalnost - ok. To ti je praktički produžetak adrese. Ali mi ne pada na pamet ni jedan bitan razlog zašto bi nekoga službeno zanimala tvoja narodnost! |
|
|
|
|
|
8
|
@DQ: Znači li to da je zajednica Talijana u Lipiku dio hrvatske nacije? |
|
spasio me Horus Hej! |
|
|
|
noj u bemveu
Ukupno postova: 367 Lokacija: Guantanamo Spol: Nebitno
|
DanicaV je napisao/la ( Pogledaj post): ›
ups, ako ti je jedno od roditelja arapskog podrijetla? pa ti ispade likom Arapin? a osjećaš se i odgojen si kao Hrvat?
|
Onda si s pravom sumnjiv.
|
|
|
_________________ daj kiki-riki-riki, daj kiki-riki-riki, daj kiki-riki-riki, kikiriki daj!
tko je najbolji? NOJ! tko je najbolji? NOJ! |
|
|
|
|
|