Autor |
Poruka |
cateringOS
Ukupno postova: 24 Lokacija: Osijek Spol: Nebitno
|
Josephine može li ovako: pileća prsa pržena na maslacu od kikirikija, samo kap vrhnja unutra pred kraj da se stvori umak, fino posluženo uz zelene rezance. Jeftino, brzo i ukusno.
Lignje su jedan jako dobar primjer zašto stvari baš i neštimaju. To je jedno od jela koje baš svatko mora imati na ponudi jel se traže i djeluje dovoljno jednostavno za pripremu pa se svatko usudi praviti ih. Međutim zaista nije tako. Kao prvo nabavna cijena im je jako skupa (govorimo o lignjama a ne o lignjunu, totanju ili kako već se zove). Zamrznute očišćene idu i do 35 kuna za 350 grama (kao kila mesa hej) dok je ugostiteljski izbor ledin c4 koje koštaju oko 40 kn po kilogramu neočišćene ali imaju dosta otpada (oko 30 - 35 %). Ta činjenica rezultira time da na tanjuru dobijete 4 - 5 komada i to je to. Druga stvar je da ipak nisu toliko jednostavne za pripremu i rjetki ih zaista prave dobre. Obišao sam par restorana po obali i uvjerio se da i oni znaju poslužiti smeće iako imaju pristup svježima i po boljim cjenama. Meni osobno je trebalo dobrih desetak pokušaja da napravim zadovoljavajuće frigane lignje, da su malo hrskave od panirunga a zapravo mekane kako dobre lignje mogu biti. Još nisam zadovoljan kvalitetom mojih lignji sa žara i radim na njima
Poanta cijele priče je da pristup pravljenju ponude nije dobar, jednostavno ih moramo imati u ponudi pa makar i mi neznamo što ćemo s njima. Rezultat: nasumični odabir hrane s menija bez predhodne preporuke obično razočara |
|
|
|
|
|
Tram111
Ukupno postova: 121 Spol: Nebitno
|
Kod pripreme i dostave hrane ima još nekoliko vrlo bitnih stvari, a koliko vidim nitko ih nije spomenuo. Koliko mi je poznato u niti jednom restoranu ili cateringu u kuhinji ne radi vlasnik (ispravite me ako griješim), što djelatnicima uvelike ostavlja prostora za manipulacije i krađu. Primjerica ako restoran u danu ima 10 dostava (ne odnosi se ovo samo na dostave već i na posluživanje u objektu) mješanog mesa-kuhar neka samo na svakoj porciji zašteka jedan čevap ili napravi manju pljeskavicu i na žicu stavi jedan ražnjić manje-taj dan se kući vraća sa bar kilogramom svježeg mesa (naravno da će to biti najbolji komadi mesa, a u dostavu idu žlundre jer sigurno to gazda neće iskontrolirati). To je nešto na što vlasnik ne može utjecati, mislim može ali jako teško. To se dešava svakodnevno i uglavnom u svakom ugostiteljskom objektu (poznam više ljudi koji su vlasnici takvih objekata, a isto tako poznam i puno ljudi koji su djelatnici u takvim objektima pa je priča potvrđena sa obje strane). Onda ti kad naručiš jelo vidiš porcija manja i tada hebeš majku vlasniku i dotičnom objektu, a nisi pomislio da je u pitanju možda ovo navedeno. Također u nekim objektima djelatnici rade na proviziju, pa se žure da što prije izbace što više jela, a nije ih briga kako će to izgledati i kakav će okus hrana imati jer razmišljaju o tome koliki će na kraju dana biti njihov postotak. Sljedeća stvar je sama dostava hrane, pokušajte kod kuće ispeći neko meso, lignje ili povrće, pa onako vrelo zatvoriti u posudu od stiropora ili aluminijsku i ostavite pola sata da stoji-nema teoretske šanse da hrana bude jednaka hrani koja bi bila inače poslužena na tanjuru u ubjektu. Manjak izučenih kadrova, odnosno kuhara je sveprisutna pojava, jer oni uglavnom odu trbuhom za kruhom na more i sl. , a ovdje ostanu ljudi koji su par puta kuhali kod kuće pa misle da su popili pamet cijelog svijeta i misle da je kuhanje jednostavna disciplina - a vlasnici lokala u svojoj muci sa ne pronalaskom pravog osoblja tada pristaju na bilo šta samo kako bi imali nekakvo riješenje. Dobar primjer svega ovoga nabrojanog možete vidjet u emisiji Jezikova juha - inače emisija mi je katastrofa, ali se baš dobro može vidjeti ovo što sam pisao. Sve su to vrlo bitne činjenice kod dostave koje također treba uzeti u obzir, a ne vidim da ih je netko ovdje spominjao. |
|
|
|
|
|
cateringOS
Ukupno postova: 24 Lokacija: Osijek Spol: Nebitno
|
Tram čini mi se da si se dotakao ozbiljnog problema koji se možda može svesti na zajednički nazivnik a to je organizacija posla. Čak i neki od naših elitnih restorana imaju probleme s tim. Ali mi kao krajnji korisnici koji dajemo lovu na kraju pušimo. Naravno da se objašnjenja ponekad mogu uzeti u obzir ali ako loša kvaliteta i isti problemi postaju pravilo onda se radi o nemaru i to ponajprije vlasnika, kojem je možda svejedno, bitno da lova kapa a kad sve krene krivo i posao počne gubiti lovu osoblje je krivo ili troškovi ili konkurencija ili nestašica love ili svemirske sile ili tko zna što. A mislim da se u velikom broju slučajeva radi o starom dobrom nemaru. Baš kao što si rekao, vlasnici ne rade u tom poslu, djelatnici više ili manje uživaju, korisnici sve manje. Rezultat svega toga je ovaj topic kojeg očito forsiram jer znam da sam u pravu ali isto tako mislim (nisam još 100% siguran) da u ovom gradu ima mjesta za bolje. |
|
|
|
|
|
pavijan
Ukupno postova: 413 Lokacija: oblokacija Spol: Muško
|
pa ajde onda majstore da tebe vidimo na djelu... kad su svi tako skupi i nekvalitetni, ajde ti napravi vrhunska jela, jeftino ih prodaj i ekspresno dostavljaj, pa ću uvijek naručivati od tebe... ak ti ne paše, nemoj naručivati i kraj priče... nije da je to neka obaveza... |
|
_________________ lošije je bolje |
|
|
|
cateringOS
Ukupno postova: 24 Lokacija: Osijek Spol: Nebitno
|
pavijan je napisao/la: ›
pa ajde onda majstore da tebe vidimo na djelu... kad su svi tako skupi i nekvalitetni, ajde ti napravi vrhunska jela, jeftino ih prodaj i ekspresno dostavljaj, pa ću uvijek naručivati od tebe... ak ti ne paše, nemoj naručivati i kraj priče... nije da je to neka obaveza...
|
Pozdrav pavijane,
naravno da nije obaveza ali isto tako nije ni obaveza šutjeti, odnosno znam da imam pravo iznositi svoja mišljenja i/ili na ovaj način se raspitivati što drugi misle o svemu tome. Odnosno dok god nisam evil, a to nemam namjeru biti.
I ne mislim da su skupi, nisam to rekao, dva puta sam spominjao cijene ali ne u kontekstu da su generalno skupi, jasno mi je da cijela ta šljaka puno košta i nebi mi bilo žao dati ni 5-10 kuna više da je nešto zaista dobro.
I možda ću se i ja okušati u tome, to stalno ponavljam. |
Zadnja promjena: cateringOS; 07.11.2010. 14:33; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
|
malecka
Ukupno postova: 1383 Lokacija: stol...i stolica..na tavanu desno pored dnevne sobe Spol: Žensko
|
oke najbolaj pizza je u saloonu na divaltovoj ) predobre gigant pizze rade...
sendviči def najbolji u topu, ogromni su pa ako ih navečer nemoš pojest durgi dan su još uvijek dobri za doručak...
isto jaaako dobru hranu imaju u karaki...uvijek dođe fino toplo i dobre su porcije...
najgore iskustvo sa dostavom sam imala sa palace ja mislim da se zove... hranu smo čekali preko sat i pol iako je rečeno da će doć za max 45 minuta... došlo je hladno i bljutavo... al kad si gladan pojest češ sve... al nikad više od tam nebi neš naručila... |
|
_________________ I felt every ounce of me screaming out,
But the sound was trapped deep in me |
|
|
|
pavijan
Ukupno postova: 413 Lokacija: oblokacija Spol: Muško
|
@cateringOS, nadam se da se nisi uvrijedio jer nisam mislio biti zlonamjeran.... u svakom slučaju si iznio puno kritika i ako možeš ponuditi znatno bolje, ja sam prvi koji će od tebe naručivati... za konkurenciju se nemoraš bojati... usmena predaja će odraditi svoje... |
|
_________________ lošije je bolje |
|
|
|
Tram111
Ukupno postova: 121 Spol: Nebitno
|
cateringOS je napisao/la: ›
Tram čini mi se da si se dotakao ozbiljnog problema koji se možda može svesti na zajednički nazivnik a to je organizacija posla. Čak i neki od naših elitnih restorana imaju probleme s tim. Ali mi kao krajnji korisnici koji dajemo lovu na kraju pušimo. Naravno da se objašnjenja ponekad mogu uzeti u obzir ali ako loša kvaliteta i isti problemi postaju pravilo onda se radi o nemaru i to ponajprije vlasnika, kojem je možda svejedno, bitno da lova kapa a kad sve krene krivo i posao počne gubiti lovu osoblje je krivo ili troškovi ili konkurencija ili nestašica love ili svemirske sile ili tko zna što. A mislim da se u velikom broju slučajeva radi o starom dobrom nemaru. Baš kao što si rekao, vlasnici ne rade u tom poslu, djelatnici više ili manje uživaju, korisnici sve manje. Rezultat svega toga je ovaj topic kojeg očito forsiram jer znam da sam u pravu ali isto tako mislim (nisam još 100% siguran) da u ovom gradu ima mjesta za bolje.
|
Ukoliko se danas sutra zbilja odlučiš otvoriti nešto, dobro zapamti ono što sam napisao pa ćemo razgovarati par mjeseci nakon što nešto eventualno otvoriš. Ne kažem da nije nemoguće napraviti nešto dobro, ali i kad to uspiješ budi siguran da će se naći neki pametnjaković koji će tražiti dlaku u jajetu i onda ti sav trud pada u vodu, a ti kažeš pun mi je ku..fer svega neću više tako radi nek ide kako ide! |
|
|
|
|
|
cateringOS
Ukupno postova: 24 Lokacija: Osijek Spol: Nebitno
|
pavijan je napisao/la ( Pogledaj post): ›
@cateringOS, nadam se da se nisi uvrijedio jer nisam mislio biti zlonamjeran.... u svakom slučaju si iznio puno kritika i ako možeš ponuditi znatno bolje, ja sam prvi koji će od tebe naručivati... za konkurenciju se nemoraš bojati... usmena predaja će odraditi svoje...
|
Naravno da se nisam uvrjedio, zašto bi, nisi ništa ružno rekao.
I možda bi i pokušao ali mi je jasno da je takav poduhvat prepun problema o kojima ja još dosta toga neznam i definitivno ću morati dosta učiti da bi sve posložio na svoje mjesto. Sama organizacija kuhinje je popriličan problem, a gdje još organizacija dostave (koja mi se što više razmišljam o njoj čini potencijalna crna rupa za lovu ako stvari nefunkcioniraju i dovoljno sje**** da povuče cijelu šljaku za sobom), a na to ćemo samo dodati vođenje firme kao disciplinu samu za sebe. Znači u jednoj šljaki imate tri organizacijska problema koja moraju funkcionirati jer svaki, u biti, može cijeli posao baciti na koljena. Zanimljiv problem, zar ne
Međutim postoje primjeri i dobrog poslovanja i očito je netko uspio posložiti kockice pa neki poslovi lijepo rade. Znači može se.
Ali dobro, čini mi se da malo idem u offtopic. Volio bih da se još ljudi pridruži i napiše svoja iskustva sa osječkim dostavljačima hrane i što misli o svemu tome generalno. Vidim da imamo dosta pregleda ali ne baš puno postova (većina su moji )
p.s. prilikom pravljenja ovog topica postavio sam anketu ali je nigdje nemogu naći (vjerojatno sam nešto zaj****), kako da pridružim anketu ovom topicu? |
|
|
|
|
|
cateringOS
Ukupno postova: 24 Lokacija: Osijek Spol: Nebitno
|
Tram111 je napisao/la: ›
Ukoliko se danas sutra zbilja odlučiš otvoriti nešto, dobro zapamti ono što sam napisao pa ćemo razgovarati par mjeseci nakon što nešto eventualno otvoriš. Ne kažem da nije nemoguće napraviti nešto dobro, ali i kad to uspiješ budi siguran da će se naći neki pametnjaković koji će tražiti dlaku u jajetu i onda ti sav trud pada u vodu, a ti kažeš pun mi je ku..fer svega neću više tako radi nek ide kako ide!
|
Da, apsolutno si u pravu i da prošao sam to i da mrzio sam to i još dan danas mrzim.
I baš zbog toga nikad ali baš nikad se nisam žalio u restoranu ili cateringu, uvjek bi platio, ne bih ništa rekao i otišao. Znam kako je primati takvo sranje, pa ga nedajem drugima. Ali znaš šta, tako je u svakom poslu, to se svugdje događa.
Nemožeš zadovoljiti sve.
Međutim ako ti 90% posto govori da je dobro onada je zaista dobro, ako ti 70% govori da je dobro, dobro je. Ako ih je 50% onda si prosječan i dosta je ljudi koji nisu baš zadovoljni. Znači zamisli organizirati šljaku koja ima 80 - 85 % dobrog feedbacka, mislim da možeš ponosno stajati iza svog posla i voljeti ga. Zar ne? |
|
|
|
|
|
Stella1989
Ukupno postova: 2929 Spol: Žensko
|
cateringOS je napisao/la ( Pogledaj post): ›
p.s. prilikom pravljenja ovog top ca postavio sam anketu ali je nigdje nemogu naći (vjerojatno sam nešto zaj****), kako da pridružim anketu ovom topicu?
|
Samo dodaš pitanje i odgovore pri otvaranju teme... |
|
_________________ Ace Ventura: I'm ready to go in, Coach, just give me a chance. I know there's a lot riding on it, but it's all psychological. Just gotta stay in a positive frame of mind. |
|
|
|
Svebor
Ukupno postova: 1672 Spol: Muško
|
OLIVA
preporuke: slavonska pizza, punjena piletina i možda tortilje od piletine ili mljevenog mesa... stvarno su fine jedino što se od njih ne mogu najesti
SALOON
chilli con carne (27 kn) |
|
_________________ "si quid novisti rectius istis, candidus imperti; si nil, his utere mecum." |
|
|
|
saba
Ukupno postova: 1320 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
Stella1989 je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Ima li netko za preporučiti gdje se u Osijeku mogu pojesti (koliko-toliko) kvalitetne punjene lignje s roštilja i lazanje?
|
olivine lazanje me nikad nisu razočarale u biti jedino sam ih i jeo tamo... i one u AS-u koje su bile totalni fail....
navodno je još saloon dobar sa lazanjama al to neznam iz vlastitog iskustva. |
|
_________________
|
|
|
|
cateringOS
Ukupno postova: 24 Lokacija: Osijek Spol: Nebitno
|
Evo postavio sam anketu uz ovu temu, pa ako vam se da |
|
|
|
|
|
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol: Nebitno
|
Idealno bi bilo kad bi netko mogao organizirati catering koji od svjezih namirnica spravlja ukusne i obilne obroke po niskim cijenama.
Mozda netko pronadje formulu uspjeha i uspio tako nesto izvestim, ali do tada smo ograniceni na cateringe/dostave hrane koji zadovoljavaju samo neke ili nijedan od uvjeta.
IMHO, mislim da sirina ponude nije toliko bitna. Ako razmisljas o catering poslu, onda moras sloziti nekakve prioritete, postaviti ih kao standard i s vremenom ih samo ojacavati, a ne slabiti (kao sto mnogi cine).
Lista prioriteta po nekom mom izboru (ili da se ja zelim baviti cateringom) bi bila:
brzina (zelim jesti toplo i svjeze) - bilo koje jelo (ma koliko kvalitetno) znatno umanjuje uzitak kad se konzumira hladno
svjeze namirnice - usahle girice i lignje (isuseni i posljednji tragovi vode u namirnici) - znace i automatsku eliminaciju cateringa zauvijek - ako se ne mogu ponuditi relativno svjeze i kvalitetne namirnice - onda takva jela ne treba ni praviti
obilni obroci - nisam neki Pero Zdero i meni ovo nije toliko bitno, ali osjecaj sitosti kod mnogih izaziva zadovoljstvo
cijene - ponuditi toplo, obilno i ukusno za malu cijenu - sigurna formula uspjeha
Sjecam se da je svojevremeno (prije 5-6 godina) Fratelli imalo u ponudi, ili se od njih uglavnom narucivali njihovi sendvici. Zasto? Zato sto su bili veliki, relativno jeftini i dolazili su brzo (bili su jos topli).
Dakle, samo nekoliko vrsta sendvica uz odrzavanje standarda brzine dostave i obilnosti -i posao ide super.
S vremenom im je kvaliteta opadala, ali smrtni udarac im je bilo kasnjenje, odnosno dugo vrijeme cekanja na dostavu.
All in all - bolje se usko specijalizirati i u tome biti najbolji, nego biti jedan od 30 u gradu koji se ni po cemu ne razlikuje od ostalih (osim po sansi da za mjesec dana ugasi posao).
Doduse, kod izbora specijalizacije, nemoj uzimati nesto sto ce tesko proci, poput palacinkarnica i neke nacionalne kuhinje (kineske, ovakve-onakve). Bolje 10-20 jela za koje znas da ce proci (moze i pokoje kinesko ;-)), nego 100 za koja neces imati logistiku (npr. lignje i girice koje se slabo narucuju, a kad ih se naruci - bude to prvi i zadnji put jer su isusene od stajanja u zamrzivacu).
Primjetio sam da u Osijeku nedostaje catering s kvalitetnim i prihvatljivim jelima s rostilja. Rostilj se moze naruciti kod vecine, ali sve je to podjednako lose, odnosno ni po cemu posebno. |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
|
|