Autor |
Poruka |
simo031
Ukupno postova: 6329 Lokacija: Ludoland Spol: Muško
|
Dobrovoljno davanje krvi je nema sumnje, jedna vrlo humana gesta. No, ima li ta priča i drugu stranu? Može li dobrovoljno davanje krvi naškoditi davaocu? Postoji li mogućnost razvijanja bolesti i zdravstvenih komplikacija, kad dobrovoljni davalac prestane davati krv, uslijed toga što je organizam naviknut na povećanu „proizvodnju“ krvi? Jako je teško doći do bilo kakvih zdravstvenih statistika vezano za oboljenja bivših dobrovoljnih davatelja krvi . Jesi li dobrovoljni davaoci krvi podložniji hematološkim oboljenjima?
Što Vi mislite o tome? Ako imate konkretne podatke bilo bi lijepo da ih podijelite sa nama. |
|
_________________ http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto? |
|
|
|
nake_rado
Ukupno postova: 5684 Lokacija: mala soba 3 sa 3 Spol: Muško
|
Organizam proizvodi onoliko krvi koliko mu je potrebno. Uzimajući 450ml čovjeku (koji treba biti teži od 55kg) ne predstavlja nikakav problem jel je 3 mjeseca koliko mora biti razmak između 2 davanja dovoljno (ako ne i malo veći) da se tijelo oporavi i napravi dovoljnu količinu krvi, ona koja mu je uzeta.
Jedine opasnosti su zapravo taj dan i par dana poslje. Taj dan su moguće komplikacije najčešće modrica na mjestu uboda, bol u ruci, umor i još uz to hematom i mučnina. I postoji jedino još upozorenje za pilote, profi vozače, planinare i da dalje ne nabrajam, da na dan dva poslje davanja izbjegnu te aktivnosti, odnosno mora se malo smanjiti napor. |
|
|
|
-nella-
Ukupno postova: 1739 Lokacija: zemlja čudesa Spol: Žensko
|
Nisam čula da je neki davatelj krvi se razbolio radi nedostatka krvi. Vjerojatno ništa loše ne može biti ako se poštuje razmak između dva davanja i naravno, ako je osoba podobna za darivanje krvi, što bi značilo zdrava (i uhranjena). |
|
|
|
|
|
echoes
Ukupno postova: 345 Lokacija: deep beneath the rolling waves in labyrinths of coral caves Spol: Žensko
|
sumnjam da to može biti loše, helloou pa tak su liječili hrpu bolesti u srednjem vijeku |
|
_________________ samo da nađem mjesto da je posadim, ona procvjeta brzo i dosadi, ljubav, pa zar i ljubav... |
|
|
|
josephine01
Ukupno postova: 2125 Lokacija: ispred ogledala Spol: Žensko
|
Ajde nemojte me plašit, to je jedino što dajem od srca. |
|
_________________ Za mene je svinja kralj životinja dok ne probam lava. |
|
|
|
123456
Ukupno postova: 1794 Lokacija: Prostor-vrijeme je relativno Spol: Muško
|
josephine01 je napisao/la: ›
Ajde nemojte me plašit, to je jedino što dajem od srca.
|
ja sam mislio da im daješ iz vene |
|
_________________ Znam da ništa ne znam! |
|
|
|
josephine01
Ukupno postova: 2125 Lokacija: ispred ogledala Spol: Žensko
|
123456 je napisao/la ( Pogledaj post): ›
|
ja sam mislio da im daješ iz vene
|
Iz vene vampirima, iz srca potrebitima. |
|
_________________ Za mene je svinja kralj životinja dok ne probam lava. |
|
|
|
123456
Ukupno postova: 1794 Lokacija: Prostor-vrijeme je relativno Spol: Muško
|
123456 je napisao/la ( Pogledaj post): ›
|
ja sam mislio da im daješ iz vene
|
Iz vene vampirima, iz srca potrebitima.
|
neka onda neveni ne venu.... |
|
_________________ Znam da ništa ne znam! |
|
|
|
fear of the dark
Ukupno postova: 1099 Lokacija: iza ćoška Spol: Nebitno
|
echoes je napisao/la ( Pogledaj post): ›
sumnjam da to može biti loše, helloou pa tak su liječili hrpu bolesti u srednjem vijeku
|
Mislim da se u srednjem vijeku baš i nije tako liječilo jer nisu znali ni za krvne grupe ni za Rh faktor što je jako bitno kod transfuzije. Tek negdje u 19 st se razvija sama znanost o transfuziji....
Inače u Osijeku je prva transfuzija izvršena 1925. |
|
|
|
|
|
fear of the dark
|
|
|
_________________ ......mama zar si lagala kad si govorila da dobro uvijek pobjeđuje
i kad ne znaš kojim putem treba putem ljubavi
i da smo ispred Boga isti svi.......
|
|
|
|
simo031
Ukupno postova: 6329 Lokacija: Ludoland Spol: Muško
|
Vjerujem da nije problem dok se daje krv redovno. Pravo pitanje je što se događa sa ljudskim organizmom, kad se nakon stotinjak davanja krvi, mora odjednom prestati, bilo zbog zdravstvenog ili nekog drugog ograničenja. Postoje indicije (možemo reći i glasine) da se kod takvih ljudi bitno češće pojavljuju hematološke bolesti nego kod ostatka populacije koja nije davala krv. |
|
_________________ http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto? |
|
|
|
nake_rado
Ukupno postova: 5684 Lokacija: mala soba 3 sa 3 Spol: Muško
|
fear of the dark je napisao/la: ›
sumnjam da to može biti loše, helloou pa tak su liječili hrpu bolesti u srednjem vijeku
|
Mislim da se u srednjem vijeku baš i nije tako liječilo jer nisu znali ni za krvne grupe ni za Rh faktor što je jako bitno kod transfuzije. Tek negdje u 19 st se razvija sama znanost o transfuziji....
Inače u Osijeku je prva transfuzija izvršena 1925.
|
Čini mi se da je on mislio na otpuštanje neke količine krvi da se organizam pročisti, tipa pijavice. |
|
|
|
Frost
Ukupno postova: 6403 Lokacija: EU Spol: Muško
|
Davanje krvi pomaže svima, win-win situacija |
|
_________________ When I get sad, I stop being sad and be awesome instead. True story. |
|
|
|
fear of the dark
|
nake_rado je napisao/la ( Pogledaj post): ›
|
|
Čini mi se da je on mislio na otpuštanje neke količine krvi da se organizam pročisti, tipa pijavice.
|
Možda, ne znam na što je mislila, ali to se zvalo puštanje krvi i dugo je bila popularna metoda. Dok je transfuzija nešto sasvim drugo. |
|
|
|
|
|
echoes
Ukupno postova: 345 Lokacija: deep beneath the rolling waves in labyrinths of coral caves Spol: Žensko
|
fear of the dark je napisao/la ( Pogledaj post): ›
nake_rado je napisao/la ( Pogledaj post): ›
|
|
Čini mi se da je on mislio na otpuštanje neke količine krvi da se organizam pročisti, tipa pijavice.
|
Možda, ne znam na što je mislila, ali to se zvalo puštanje krvi i dugo je bila popularna metoda. Dok je transfuzija nešto sasvim drugo.
|
da,on je mislio na puštanje krvi.. priznam nisam baš specificirala šta točno mislim, al mislila sam da se podrazumijeva da ne mislim na transfuziju baš..ko bi još mislio da su transfuzirali u srednjem vijeku |
|
|
|
|
|
|
|