Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Akcija “Daj mi kino!” uskoro i u Osijeku

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Leon
Offline
Admin
Avatar

Ukupno postova: 4121
Lokacija: space
Spol: Muško Muško
Post Postano: 30.09.2006. 16:53 
Naslov:  Akcija “Daj mi kino!” uskoro i u Osijeku
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nakon što su u Zagrebu Hrvatski filmski savez i Zagreb film festival pokrenuli akciju "Daj mi kino", koja kao cilj ima spašavanje preostalih hrvatskih kina, ovoj su se inicijativi pridružili i Kinematografi Osijek.

- Od mjerodavnih tražimo da osiguraju kontinuitet kinematografskoga života u Hrvatskoj, spašavanjem (otkupom) preostalih kina te subvencioniranjem "hladnoga pogona" i programa u onim dvoranama koje mogu postati prikazivačka uporišta filmskih festivala, repriznih programa hrvatskih festivala, revija te kulturalno vrijednog svjetskog filma, kojemu su vrata komercijalnih multipleksa zatvorena. Ovakvim bismo potezom i svim domaćim filmovima osigurali neometano prikazivanje i ravnopravan status kod publike. Time ne želimo pomoći samo filmu i kinematografiji nego i zaštititi stečevinu po kojoj se identificiramo kao civilizirana, urbana i europska sredina - poručuju inicijatori akcije, ističući da je odnos prema filmskoj kulturi u Hrvatskoj, u najmanju ruku - barbarski.

Direktorica Kinematografa Osijek Valerija Vuković akciju ocjenjuje fenomenalnom i najavljuje da će je prenijeti i na Osijek.

- Ako padne kino poput zagrebačke "Europe", pada i neprofitni film. Hrvatskoj je potrebna mreža neprofitnih kina, ovo je jedna plemenita akcija, no to još, očito, nije svima jasno. Kinopubliku treba odgajati, Osječani su izgubljeni u nekulturi. U cijeloj Hrvatskoj gase se "singl" dvorane koje, umjesto toga, trebaju (p)ostati tradicija jednoga grada. U kontaktu smo s Hrvatskim filmskim savezom, uskoro ćemo postaviti plakate, a po "tisućiti" put kontaktirat ću Grad i Županiju da se i oni uključe u opstanak kina u Osijeku, iako sam svjesna da postoji "tisuću" drugih problema - kaže Valerija Vuković.

O zanimanju Osječana za nekomercijalni film najbolje govori i činjenica da je dvorana kada se prikazuje hrvatski film u kojemu glumi i Osječanin Krešimir Mikić - prazna. Ako zbog ničeg drugog, onda zbog opće kulture, taj bi film trebao pogledati bar svaki stoti građanin Osijeka. Inače, peticija za spas kina može se potpisati na internetskoj stranici www.dajmikino.org .

Autor: Eduard Soudil
Prenosimo s Glas-Slavonije.hr

_________________
--
Leon Linde
portal Osijek031.com
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
DanicaV
Offline
Avatar

Ukupno postova: 4765
Lokacija: ... gdje caruje drugarstvo...
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 01.10.2006. 19:46 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

inače ne potpisujem peticije, ali kad su kina u pitanju, pravim iznimku....

_________________
"To je nepravda" Kalimero
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: