Gradonačelnik Osijeka
Anto Đapić naručio je od akademskog kipara
Mire Vuce izradu spomenika
dr. Anti Starčeviću, koji sljedeće godine namjerava postaviti na središnji osječki trg, koji nosi ime “oca domovine”. Time je Đapić krenuo u realizaciju svog, kako ga je sam okarakterizirao,
životnog projekta, zbog čega su njegovi oponenti često postavljali pitanje kojem Anti se zapravo podiže.
Akademski kipar
Miro Vuco u svojem ateljeu na Jordanovcu pokazao nam je jučer glineni odljev Ante Starčevića prema kojem će se vjerojatno sljedeće godine napraviti
trometarski brončani kip koji će krasiti središnji osječki trg.
-
I kao građanin Republike Hrvatske i kao kipar bit ću počašćen ako moj brončani kip Ante Starčevića bude postavljen na osječkom trgu. Smatram da tom trgu treba dostojan realistični kip koji će slaviti Starčevićev lik i djelo te koji će se uklopiti u okolnu secesijsku arhitekturu - rekao je
kipar Miro Vuco.
Dodaje da će mu za izradu bakrenog kipa s kamenim postoljem trebati oko šest mjeseci. Vuco kaže da se nakon desetak modela naposljetku odlučio za impozantnu Starčevićevu pozu u kojoj u jednoj ruci drži povelju, a u desnu pruža ruku ljudima.
-
Zamislio sam Starčevića kao jaku ličnost koja govori: ‘Tu sam, svoj na svome, i nitko mi ništa ne može’- rekao je umjetnik, naglašavajući da su pregovori o postavljanju spomenika Starčeviću još u tijeku, a postoji mogućnost da brončani Starčević krasi možda i neki drugi osječki trg.
Gradsko poglavarstvo Osijeka je na Đapićev prijedlog prije nešto više od mjesec dana odustalo od postavljanja spomenika za ovu godinu jer je, kako su obrazložili, priča previše ispolitizirana.
Milijun i pol kuna namijenjenih spomeniku Grad je preusmjerio u druge svrhe pa Vucin spomenik Đapić namjerava financirati
donacijama sponzora.
No, odluka Grada bila je zapravo Đapićev manevar kojim je spriječio da na trg dođe prvonagrađeni rad koji je na javnom natječaju izabrao Ocjenjivački sud sastavljen od stručnjaka iz područja umjetnosti i arhitekture.
Riječ je o famoznim stubama, konceptualnom rješenju mladih kaštelanskih autora Filipa Tadina i Roberta Jozića, koje Đapić, kako je rekao, za otvaranja radova nije želio ni pogledati. Međutim, žiri je bez njega kao predsjednika Ocjenjivačkog suda izabrao upravo stube, što je on doživio kao izravan napad i opstrukciju njegove ideje, pri čemu je otišao i korak dalje, optuživši ljude iz bliskog kruga svog koalicijskog partnera Branimira Glavaša da su rukovodili akcijom miniranja Starčevićeva spomenika u figuralnom obliku.
Kada su pravnici utvrdili da na taj trg moraju doći stube ili ništa drugo, Đapić je jednostavno odustao od projekta za ovu godinu. Nitko, međutim, nije očekivao da će praktički već sljedeći dan naručiti izradu spomenika od Vuce.
U međuvremenu se opasno zainatio pa je poručio da će sa svakim napadom spomenik povećati za pola metra, a najdalje je otišao izjavom: “
Tko je protiv spomenika, taj je protiv Starčevića, a tko je protiv Starčevića, taj je protiv Hrvatske”.
Autori:
N. Patković, B. Blašković
Photo:
Marin Franov
Prenosimo s
Jutarnji.hr