Ovoga tjedna govoriti ćemo o, još uvijek, novitetu u svijetu igara. Operation Flashpoint 2 : Dragon Rising. Surfajući po netu zapala mi je za oko, a pošto volim FPS-ove odmah sam si nabavio igricu pa reko da je i podijelim s vama.
Igra
OP2 je modern warfare FPS proizašao iz Codemasters kuće, što automatski garantira i neku kvalitetu, kojoj ćete moći posvjedočiti ako zaigrate.
Radnja je jako zanimljiva i odvija se na Aljaškom otočju Skira (u RL Kiska), 2011. god., nakon svjetske ekonomske krize, pogađate oko čega, pa oko nafte naravno.
Glavni zlikote su vražji kinezi koji povjesno svojataju to otočje od 1400 i neke godine, a amerčke snage u suradnji sa, pazite sad, rusima, da da rusima, nedaju kinezima to naftom bogato otočje, a pošto su ih kinezi napali obratili su se za pomoć amerima. Ma urnebes što da vam kažem.
To je onako ukratko što se nekog zapleta i radnje tiče. Sama "animacija", ako se to može tako nazvati, i uvod u igru je fenomenalno izveden, "comic like" ali u to ćete se sami morati uvjeriti.
Sučelje
Mislio sam da je OP2 klasični FPS kada sam ga nabavljao, no u to sam se razuvjerio iste sekunde kako sam i počeo igrati. Mislim da bi nekakva stroga definicja igre bila Taktički FPS.
Ako ste ikada igrali igre poput Tom Clancys : The Sum of all Fears i Ghost Recon te novije verzije SWAT-a znat ćete o čemu pričam.
U igri ste team leader jedinice specijalaca koja se sastoji od 4-5 vojnika i u potpunosti ste odgovorni za sve njih. Izdajete im sve moguće komande, gdje da se kreću, na koji način da pucaju ili ne, šta da rade, koju formaciju da održavaju, održavate ih na životu, ma sve u svemu prava strategija iz prvoga lica.
A ako ste mislili da je to to. Tu nije kraj. U igri možete i baratati sa svim mogućim vozilima, iz prvog lica naravno i sa bilo kojeg mjesta. Ovisi o vama hoćete li biti gunner na džipu, vozač, suvozač ili putnik, a broj vozila je stvarno impresivan. U to se možete uvjeriti i na sljedećem clipu.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vuetCSJmx0w[/youtube]
No na vaše čuđenje to nije kraj. U igri je omogućen multiplayer kampanje. Što to znači ? Pa znači da se možete umrežiti s vaša 3-4 prijatelja i igrati kampanju što čini ovu igru još nevjerovatnijom i igrivijom.
Grafika
Grafički je igra uistinu predivna i ako imate jaču mašinu ovo će biti prava poslastica za vas to vam ja garantiram. Sve je dotjerano do maksimuma i izgleda fenomenalno.
Malu zamjerku imam na fiziku u igri jer nisam primjetio da ispucani metak ostavlja rupe na vozilima, no uzimajući sve u obzir takvu sitnicu u igri poput ove ni ne primjetite.
Igra dopušta da vidite u daljinu i do 35 km. Vatra, dim, eksplozije su simulirani ovisno o oružju tako da su jedinstveni za svako oružje. Npr. mornarička će artiljerija dići toliko prašine da neće apsolutno ništa vidjeti stoga ćete paziti gdje usmjeravate podršku artiljerije i aviona (da, da ima i toga).
U igri je uključena i aktivna smjena noći i dana koji stvarno izgledaju impresivno. No u igri nisam vidio kišu ni u jednoj misiji, doduše igrao sam samo 3 misije no ne bi se čudio da kiše uopće ni nema s obzirom na količinu detalja u igri.
Sve u svemu jako, jako impresivno.
Igrivost
Došli smo i do igrivosti koja je u ovoj igri jednostavno nevjerovatna, ALI ne s početkom igranja. Sad se sigurno pitate na šta mislim.
Kada počinjete igrati igru imate toliko komandi i akcija, što za svoga lika, što za pratnju, da se jednostavno unezvjerite, izgubite i uhvatite se da stojite ko panjina na po neke njive, pokušavate izdati naredbu da podrška otvori vatru po određenoj poziciji dok oni sjede u polju. Vatate se za glavu jer 10 kosookih govnara puca iz svog raspoloživog arsenala, a zvuk fijukajućih metaka postaje neizdrživ, vata vas panika i naposljetku ležite u lokvi svoje krvi dok vaša ekipa i dalje pilji u obližnje drvo i divi se povjetarcu na brežuljku.
Po meni kontrola u igri ima stvarno previše i mislim da se to moglo malo srezat. Realno nisu trebali stavljati u kontrole i vražje paljenje auta. Mislim ako sjednete u auto ne idete nikud ako ga ne upalite i ubacite u brzinu, a to su još dvije vražje komande za zapamtiti.
Ako izuzmemo opterećenost komandama, kada se svladaju, igra postaje remekdjelo.
Minimum requirement
Operating system: Windows XP SP2 or later
GPU: DirectX 9.0c GPU: Shader 3.0 (GeForce 7900 GT / 256 MB VRAM or higher)
Sound Card: DirectX Compatible
1 GB Memory: 1 GB
8 GB Hard disk: 8 GB
CPU: Dual Core CPU 2 x 2.4 GHz
DVD-ROM DVD drive: Dual Layer DVD-ROM
Recommended System
Operating system: Windows XP SP2 or later
GPU: Shader 3.0 (GeForce 8800 GT / 512 MB VRAM or higher), DirectX 9.0c
Sound Card: DirectX Compatible
Memory: 2 GB
Hard disk: 8 GB
CPU: Quad Core CPU
DVD drive: Dual Layer DVD-ROM
Zaključak
Stvarno impresivna, dorađena i realno jedna od najboljih igara na tržištu. Za razliku od recimo COD serijala OF pruža puno veću zabavu, veću igrivost, ljepšu grafiku, više opcija i misija ... ma COD je naspram OF igica za djecu od 10 godina.
Moja iskrena preporuka, tko zaigra neće se razočarati, samo mora malo dati šanse igrici.
Ocjena: 7/10
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XDdoX6RDusg[/youtube]