Autor |
Poruka |
MissTake
Ukupno postova: 8773 Lokacija: Somewhere over the Rainbow Spol: Nebitno
|
glavni problem crkve je što je raja opismenila, imaju razne tehnološke novotarije za gubljenje vremena. nema više šišanja ovaca i tumačenja biblije kako im se hoće. e sad što neki imaju potrebu kupovanja oprosta grijeha i ići na predstave u crkvu umjesto u kazalište ... nema što vjeronauk raditi u školi, ako se hoće ići na slobodne aktivnosti to se uvijek radi u suprotnoj smjeni. nisam išla na vjeronauk i znam kako je to kad usred dana moraš gubiti vrijeme, nisu uopće imali adekvatan smještaj za nas par u razredu, te sate smo provodili "slobodno", ajd nekad bi nam se smilovali pa bi vjeronauk bio zadnji u rasporedu, ali opet ... |
|
_________________ ► Play ♫♫♫ ılılllıllıı ♫♫♫ ılılllıllıı Pause ll
SVI SMO MI VUCO |
|
|
|
NinjaTurtle Ukupno postova: 365 Spol: Nebitno
|
MissTake je napisao/la: ›
glavni problem crkve je što je raja opismenila, imaju razne tehnološke novotarije za gubljenje vremena. nema više šišanja ovaca i tumačenja biblije kako im se hoće. e sad što neki imaju potrebu kupovanja oprosta grijeha i ići na predstave u crkvu umjesto u kazalište ... nema što vjeronauk raditi u školi, ako se hoće ići na slobodne aktivnosti to se uvijek radi u suprotnoj smjeni. nisam išla na vjeronauk i znam kako je to kad usred dana moraš gubiti vrijeme, nisu uopće imali adekvatan smještaj za nas par u razredu, te sate smo provodili "slobodno", ajd nekad bi nam se smilovali pa bi vjeronauk bio zadnji u rasporedu, ali opet ...
|
Pa eto ti nisi išla na vjeronauk i šta se žališ? jedino se slažem da ga treba staviti prvi ili zadnji sat da nema rupa u satnici |
|
|
|
|
|
MacaPapucharica
Ukupno postova: 3162 Lokacija: tu. Spol: Žensko
|
mali_ivica je napisao/la: ›
Glede emocionalnosti, svatko tko je vjernik je nadasve emocionalan prema mome shvaćanju, također bi se usudio reči ako si kao osoba neemocionalan (hladan) ti nemožeš biti dobar vijernik, rekao bih čak čovjek.
|
@ivice, u mnogo stvari se čak i slažem s tobom, ali s ovim se nikako ne mogu složiti, a osobito s podebljanim dijelom.
Kao prvo, jako je teško biti apsolutno neemocionalan, jer postoje i negativne emocije (a pretpostavljam da si ti u ovom slučaju mislio na one pozitivne, jel) i vrlo je teško naći osobu koja nema nikakvih emocija, na onoj dubljoj razini.
E, sad, ako baš u sebi nemaš osobito (pozitivnih) emocija, da ćeš teško biti "dobar" vjernik, a možda čak i čovjek, ok, može proći. Ali, da je svatko tko je vjernik nadasve emocionalan...ajoj, ajoj!
na moju veliku žalost, kao vjernice, ako hoćeš Hrvatice i katolkinje (što je vrlo draga sintagma ovdje na forumu ), moram priznati da je jako puno "vjernika" koji i nisu baš tako dobri ljudi
Svake nedjelje u crkvi, sve molitve i krunice izmoljene redovno, ispovijed i pričest i sve ostalo, a od one, meni najljepše, "ljubi bližnjega svoga kao samog sebe" - jedno veliko ništa. Ne da ga ne ljubi, nego mu puca ona stvar šta je s nekim i gleda samo sebe...
Nije dovoljno biti vjernik (bilo koje vjere) da bi bio dobar čovjek - kad bi tako bilo, svijet bi bio prepun dobri ljudi i mir bi zavladao istim. |
|
_________________ naivna k'o francuska sobarica |
|
|
|
MacaPapucharica
Ukupno postova: 3162 Lokacija: tu. Spol: Žensko
|
Da se vratim na temu -
Ako je riječ o ustanovama koje imaju bilo kakve veze sa Crkvom ili nekom drugom religijom - tipa škola osnovana od strane crkve ili vjerske zajednice i sl. - neka tamo stoji križ, Davidova zvijezda ili što god...
Ako je riječ o državnim ustanovama, koje s tim nemaju veze - mislim da tamo vjerske oznake ne bi trebale stajati.
Osobno, križevi niti mi smetaju niti ne, ali, jasno mi je da drugima možda smetaju i zašto bi se nešto nametalo svima ostalima...
glavni problem crkve je što je raja opismenila, imaju razne tehnološke novotarije za gubljenje vremena. nema više šišanja ovaca i tumačenja biblije kako im se hoće. e sad što neki imaju potrebu kupovanja oprosta grijeha i ići na predstave u crkvu umjesto u kazalište ... nema što vjeronauk raditi u školi, ako se hoće ići na slobodne aktivnosti to se uvijek radi u suprotnoj smjeni. nisam išla na vjeronauk i znam kako je to kad usred dana moraš gubiti vrijeme, nisu uopće imali adekvatan smještaj za nas par u razredu, te sate smo provodili "slobodno", ajd nekad bi nam se smilovali pa bi vjeronauk bio zadnji u rasporedu, ali opet ...
|
@Miss, kao što rekoh vjernica sam, ali se apsolutno slažem da vjeronauku kao takvom (niti katoličkom niti bilo kakvom drugom ) nije mjesto u školi. I pod tim mislim i na "slobodne aktivnosti". Ja sam išla na vjeronauk 80tih i išla sam u crkvu i ništa mi nije falilo.
Ono što bih ja uvela pod obavezno u škole je nekakav predmet (ne znam što sada trenutno "pokriva" etika ) tipa religijska kultura ili sl. na kojem bi se učilo o raznim religijama, informativno, a ne u duhu vjeronauka...Pa onda, kada bi smo više znali o drugima, možda bismo manje mrzili i ne voljeli, jer neznanje je izvor straha, a on pak izvor većine mržnje, samim tim i zla oko nas. |
Zadnja promjena: MacaPapucharica; 19.08.2009. 10:32; ukupno mijenjano 1 put. |
_________________ naivna k'o francuska sobarica |
|
|
|
zlusch
Ukupno postova: 2038 Lokacija: Sjenjak Spol: Muško
|
|
|
|
mali_ivica
Ukupno postova: 2703 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
MacaPapucharica je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Ali, da je svatko tko je vjernik nadasve emocionalan...ajoj, ajoj!
na moju veliku žalost, kao vjernice, ako hoćeš Hrvatice i katolkinje (što je vrlo draga sintagma ovdje na forumu ), moram priznati da je jako puno "vjernika" koji i nisu baš tako dobri ljudi
|
Mislio sam reči vjernik u punom smislu te riječi, ne formalist na papiru. u dvije riječi: PRAVI VJERNIK. |
|
|
|
|
|
mali_ivica
|
zlusch je napisao/la: ›
P.S. Ajd si napiši na žuti papirić i zalijepi na monitor - negacija se kod glagola piše odvojeno, a kod glagolskih imenica zajedno. Konkretno: ne znam - neznanje, ne vjerujem - nevjerovanje, ne razotkriva - nerazotkrivanje. OK?
|
Evo hoću, ali eto poznajem se pa se mogu kladit da će mi se omaći dok budem tu propovijedao po forumu opet koja takva greška.
Ali eto hvala na ispravci. |
|
|
|
|
|
MissTake
|
|
|
|
zlusch
|
NinjaTurtle je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Pa eto ti nisi išla na vjeronauk i šta se žališ? jedino se slažem da ga treba staviti prvi ili zadnji sat da nema rupa u satnici
|
pa što ima vjeronauk raditi u školi?
|
U konačnici... zašto ne?
Nek bude jedan od ravnopravnih izbornih predmeta zajedno sa primjerice etikom, ekologijom, naprednom informatikom... i nek se ocjenjuje opisnom ocjenom. I onda u toj učionici za vjeronauk staviš križ, raspelo ili nešto treće.... ili svo troje.
Ovo što se danas radi je patetično protežiranje ideologije kao u stara dobra vremena pionira i Dana mladosti. Ista stvar, samo s drugim predznakom. |
|
_________________ Lega, nije ti dumina što praviš diklića od butre kraj kondora u treski.... a ti Anonymous dođi k sebi dok još imaš kome!
47! Još se trese na udici.... |
|
|
|
zlusch
|
Evo hoću, ali eto poznajem se pa se mogu kladit da će mi se omaći dok budem tu propovijedao po forumu opet koja takva greška.
Ali eto hvala na ispravci.
|
Ma, ništa se ne uzrujavaj... nikad nije kasno naučiti materinji jezik |
|
_________________ Lega, nije ti dumina što praviš diklića od butre kraj kondora u treski.... a ti Anonymous dođi k sebi dok još imaš kome!
|
|
|
MissTake
|
da da
koliku ocjenu zaslužuješ, toliko križeva dobiješ u svjedodžbu
ma de, nemam ja ništa protiv religije, ali da se tumači na način da se ne pokušava samo prikupiti harač. pa turci su bili pošteniji, zalete se par puta godišnje drpe kokoške i puste raju na miru, a ovi svaki put kad dođeš daj-daj-daj treba nam bla bla bla
prije je bilo lako kad su ljudi bili nepismeni, ali sad.... |
|
_________________ ► Play ♫♫♫ ılılllıllıı ♫♫♫ ılılllıllıı Pause ll
SVI SMO MI VUCO |
|
|
|
mali_ivica
|
zlusch je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Ali eto hvala na ispravci.
|
Ma, ništa se ne uzrujavaj... nikad nije kasno naučiti materinji jezik
|
Slažem se. |
|
|
|
|
|
mali_ivica
|
Nek bude jedan od ravnopravnih izbornih predmeta zajedno sa primjerice etikom
|
Pa to on danas i je. |
|
|
|
|
|
Svebor
Ukupno postova: 1672 Spol: Muško
|
mali_ivica je napisao/la ( Pogledaj post): ›
|
Pa to on danas i je.
|
istina ali je ravnopravan i sa fizikom, kemijom, matematikom ili hrvatskim.
i to je bzvz. |
|
|
|
|
|
zlusch
|
|
Pa to on danas i je.
|
Ja sam s puno strana čuo baš suprotno.... na papiru djeluje kao tako, a u stvarnosti se čini sve kako bi nesimpatizerima otežali život u školi stavljanjem izbornog predmeta u sredinu satnice i potpuno neorganiziranom izbornom nastavom.
Koliko se sjećam mog školovanja, izborni su mi predmeti bili uvijek na kraju nastave, ako sam išao prijepodne ili na početku, ako sam imao popodnevnu smjenu. I nisu mi (ovdje me nemojte držati za riječ) ulazili u prosjek - baš zato jer su izborni - logično, zar ne? |
|
|
|
|
|
|