faktor-x je napisao/la ( Pogledaj post): ›
i zašto onda danas radite na politički pristranom (preslaba riječ čak) mediju OSTV kad se deklarirate kao politički neovisna i nepristrana osoba/novinar?
|
1. Koji je to slobodan i nepristran medij na kojem osječki novinari mogu raditi, a da se ne obaziru na interes jačih oglašivača, političkih stranaka ili ljudi bliskih uredniku i upravi?
2. OSTV je kontrolirao HDZ prije nego što ga je kupio Željko Biloš, o čemu sam pisao i na portalu. No, po čemu je ta televizija politički pristrana nakon toga i nakon nedavnog angažiranja Dalibora Kasača za glavnog urednika? Od promjene programske sheme i vizualnog identiteta prije nepunih mjesec dana, uređivačka politika nastoji biti uravnotežena. Ponekad uočim i pristranost, ali to je više problem slabosti ili interesa pojedinih autora, nego stava kuće. Ljudima treba pružiti priliku da riješe početne dvojbe i ne donositi opće ocjene zbog pojedinih propusta.
3. Zašto politički neovisan i nepristran novinar ne bi mogao korektno raditi u politički pristranome mediju? Ako u svojoj emisiji ili izvještaju pruži javnosti uvid u različite i suprotstavljene pozicije teme kojom se bavi, otvori telefone uživo - dakle, bez mogućnosti cenzure - zašto bi bio odgovoran za eventualnu političku pristranost medija na kojem radi. Mnogi korektni novinari pošteno rade u politički pristranim medijima. Ponekad su ograničeni bavljenjem određenim pojedincima ili interesima, ali onda ih zaobilaze ne pišući neistine i to je - u okolnostima u kojima živimo - prihvatljiv kompromis. Je li alternativa napuštanje takvog medija i prepuštanje medijskog prostora prodanim dušama? Naravno, i ostanak bez radnog mjesta.
Da, Madcaptinu, imao sam na Gradskom radiju emisiju "Brijačnica" i među više od 20 gostiju koji su "bili na brijanju", jedan je bio i Tasko. U zadnjoj emisiji sam ih sve pozvao da "obriju voditelja" i Tasko je prihvatio izazov. Javio se uživo i optužio me da sam uveo kabelsku tv, a nisam mu platio naknadu, no kako nikad nisam imao kabelsku, utvrdili smo da me s nekim zamijenio. Da, prije 7 - 8 godina dobio sam besplatnu kartu, a potom sam godišnje karte kupovao po nešto nižim cijenama po kojima ih je prodavao svim novinarima. Zadnjih nekoliko godina nemam godišnju kartu i parkiranje plaćam obično mobitelom.
Vodio sam i desetak emisija o parkiranju s pravnicom Elektromodula u studiju, Anom Kocelj, prije možda pet godina. Tada je bilo mnogo nepoznanica oko naplate parkiranja i uvođemka naplate putem sms-a. Uvijek smo imali otvorene telefone i ljudi su slobodno mogli izraziti nezadovoljstvo i dobiti odgovor na svako pitanje, pa je emisija bila otvorena i informativna, a nikako afirmativna.
Captain-banani i drugima koji ne znaju: razlozi za određivanje pritvora nisu samo sprječavanje utjecaja na svjedoke, nego i neki drugi poput sprječavanja skrivanja i krivotvorenja dokaza, opasnosti od bijega, opasnosti od ponavljanja djela, a nekad je bilo i sprječavanje uznemiravanja javnosti u slučaju puštanja na slobodu. Inače, Glavaš ili bilo tko njegov, na moje svjedočenje nisu utjecali, a zašto me nije napao na nedavnoj presici kao neke kolege, treba pitati njega.