8 je napisao/la: ›
Odlično napisano... ali Hercegovci Srbi i Hercegovci Hrvati se u pravilu ne diraju. Povijest to ne pamti.
Mislim, iz iskustva znam da će ti Hercegovac (svejedno koji) reći da su mu mrske poturice, a ovih manje mrskih se samo drži po strani.
|
Pa ne znam bas... ispade da je HercegBosna onda -> multietnicka? Znas i sam da to nije tako.
Mozda bi bolje (jasnije) bilo da sam rekao kako se hrvatski i srpski nacionalizam u (naravno, nekih, ne svih) Hercegovaca lahko razvija do -> ekstremizma (najzesce ustase & najzesci cetnici), a sa druge strane, da je suditi po prezimenima, jeziku ili pak mentalitetu, a ne po vjeroispovijesti -> ja ih prepoznao, tj. razaznao ne bih. Kad velim nacionalizam, mislim prvenstveno na ideologiju, jer upravo su ti pasivni krajevi "dusu dali" za "vjerovanja" u neku kolektivisticku mantru. Tako imamo i najveci broj spanjolskih boraca (spanjolski gradjanski rat) ili pak najtvrdje komuniste (npr. Stipe Suvara) upravo iz tih dinarskih krajeva (Imotska krajina). Sto se "poturica" pak tice, oni su u Endehaziji slovili za "cvijece hrvatskog naroda" (handzar divizija, npr.), kao sto i sam vjerojatno znas; dakle, bili su jos kako prihvatljivi (sama spika je krenila jos od Starcevica, koji je, ne podnoseci Bec i Austriju, hvalio tursku vlast, nalazeci "najcisce hrvatstvo" upravo medju muslimanima Bosne). U toj "bosanskoj" prici meni je najzanimljivije (ref. povjesnicar Ivo Banac) da je raja Bosne i Hercegovine sve do druge polovine 19. stoljeca, dakle, ne tako davno, bila upravo to -> raja. I nista vise. Od vjekovnih & samosvjesnih Hrvata i Srba, tada, ni traga. Krleza veli -> nasijenci. I jos nesto o "poturicama", kad ih vec spominjes... Ugledni franjevci (poput fra Grge Martica i fra Jukica) izjasnjavali su se -> Bosnjacima. Sasvim logicno, ako znamo da se upravo zahvaljujuci njima (franjevcima) kroz (dugo) razdoblje (anacionalnog) Otomanskog carstva uspjela sacuvati svijest o srednjovjekovnom bosanskom kraljevstvu. Nju pak u 19. stoljecu, u razdoblju nacionalnih formiranja, preuzima muslimanska, tj., bosnjacka inteligencija potpomognuta politikom austrougarskog namjesnika BiH -> Benjamina Kallaya.
No, istina je, pravo velis; u hrvatsko-srpskim ljubavnim odnosima, u pravilu (na terenu) najvise nahebu -> Bosnjaci.
Eto, odrzah ja tebi predavanje iz povijesti, a nista me pitao nisi -> sorry ako sam te udavio. Da se vratim na temu; obicno nas kod drugih najvise smeta & zivcira ono sto prepoznajemo u nama -> samima. Tako i ta prica o primitivizmu Hercegovaca u Osijeku (Hrvatskoj)... misssim, dojadilo vise. Malogradjanstina na kvadrat. Mijenjao bih foliranta Kramarica i ustavotvorca Sexa (oridjidji Esekere) za jednog dotepenca Bandica -> sam tako. Naravno, ovog ustaskog magistra Djapica zbog kojeg su i Izraelci culi za nas mali Grad na Dravi, ne bih dao nikom -> fakat takvo zlo nitko (osim nas) zasluzio nije.