Među 180 hrvatskih liječnika specijalista, koje
State Department preporučuje američkim državljanima u slučaju da im za vrijeme boravka u našoj zemlji zatreba liječnička pomoć, našla su se i imena
osam liječnika iz Osijeka. Posljednju listu s njihovim imenima ta agencija za vanjske poslove Vlade SAD-a izradila je za potrebe Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.
Zeleno svjetlo State Departmenta dobilo je petero liječnika Kliničke bolnice Osijek i troje liječnika koji ordiniraju u privatnoj praksi. Tako se američke građane koji imaju problema s kožnim bolestima savjetuje da pomoć potraže u privatnoj dermatološkoj ordinaciji
dr. Davorina Bubalovića, inače i dugogodišnjega gradonačelnika Belog Manastira.
Preporučeni ginekolog je
dr. Siniša Matković, a liječnica opće prakse
dr. Dubravka Margaretić. U Kliničkoj bolnici Osijek
Uncle Sam preporučuje svojim državljanima liječenje kod
dr. Zlatka Maksimovića, voditelja Odjela za ORL, zatim
prof. Save Jovanovića, voditelja Odjela ortopedije, te pulomologa
dr. Branka Šegeca. Na popisu provjerenih kadrova je i internist
mr.sc.. Marko Jakić, a u zatreba li američkim državljanima operativni zahvat, preporučuje se kirurg
dr. Dražen Vidović.
Pojedini liječnici s popisa nisu niti znali da ih je
State Department stavio na listu specijalista od povjerenja, dok ih nekoliko napominje kako im je prethodno ta diplomatska kuća zatražila očitovanje i zamolila za dozvolu uvrštavanja u popis.
- Vjerujem kako je jedan od razloga za tu preporuku američkim građanima i činjenica da sam se 1996. godine dodatno educirao na privatnoj klinici u Nashvillu, a prošle sam godine sudjelovao na velikom kongresu endoskopskih kirurga u Los Angelesu. Bio sam i na edukaciji u Tokiju u Japanu, što mi je dosta pomoglo u karijeri, komentirao je
dr. Vidović.
Poznati osječki ginekolog
dr. Siniša Matković, napominje kako ga ta činjenica ne iznenađuje, jer je već imao veći broj pacijentica iz SAD-a tijekom mandata OESS-a i UN-a na ovom području. Osim liječnika, State Department sastavio je i listu stomatologa, na kojoj se našlo čak šestero osječkih specijalista stomatologije, među kojima su
dr. Jasenka Mađar,
dr. Mirjana Varoščić,
dr. Vinko Rafajac,
dr. Marija Pešo,
dr. Vera Benašić i
dr. Vladimir Zobundžija.
Piše:
Goran Flauder