Autor |
Poruka |
chaknoris
Ukupno postova: 591 Lokacija: L. A. Spol: Muško
|
|
Zadnja promjena: chaknoris; 14.07.2010. 17:53; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
|
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol: Nebitno
|
@chak, to te ja pitam.... Omjeri su me zanimali, bas kao i preporuceni sastojci.
Doduse, nedostaje ti jos jedan dio - tehnologija pripreme. Neki spominju zagrijavanje rakije i postupno dodavanje meda... saznaj i taj dio... ;-)
Dakle, omjer je 1:3... nesto slicno sam vec cuo... dakle, na dobrom smo putu |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
debeli
Ukupno postova: 920 Lokacija: evriver Spol: Nebitno
|
Gle Mungoše postoje proizvođači i potrošači ja sam onaj drugi. Pa moraju i oni od nečeg živiti zato ne daju recepte.
Mislim koja je fora kupiti med i rakiju, bila bi fora sakupljati med i peći rakiju doma da se onda moš kurchit pred hanumom , kao jes probala moje madene rakije aa? |
|
|
|
|
|
chaknoris
|
|
Zadnja promjena: chaknoris; 14.07.2010. 17:55; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
|
chaknoris
|
|
Zadnja promjena: chaknoris; 14.07.2010. 17:55; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
|
Leteci mungos
|
Ok... skupimo fragmente u par recenica.
Zagrijati 3L rakije (do koje temperature, koja jacina vatre, drzati stalno na vatri, ili samo povremeno - treba znati da povecanje temperature ubrzava isparavanje akohola ;-)) i u takvu rakiju umijesati kilogram meda.
To sve promuckati i staviti u 'lad da se talozi... ;-) procijediti par puta i onda satrati prijatelje, obitelj, rodbinu, sebe... |
|
|
|
|
Lucky Luke Ukupno postova: 90 Spol: Nebitno
|
debeli je napisao/la: ›
Kako to lega a nije iz OS, nego iz Tehnje
|
lega je rodom iz OS ali je tamo gradio. |
|
_________________ Poslije velikih problema, opet jašem. |
|
|
|
komšo
Ukupno postova: 85 Lokacija: U dvorištu Spol: Muško
|
chaknoris je napisao/la: ›
Trebaš litru dobre rakije, najbolje šljivovice, ali pazi da nađeš dobru. U toj litri otopiš 35 dkg meda. Preporučam od kadulje. Nakon što se med rastopio to uliješ u drugu bocu i ostaviš barem osam dana dok se talog ne slegne. Nakon toga sadržaj te boce procijediš u drugu i ostaviš stajati 2 tjedna. I to je to. Samo nemoj ništa požurivati, treba vremena da odstoji inače je okus previše na podlogu (šljivovica). Ako želiš eksperimente probaj umjesto šljivovice staviti rakiju od jabuke ili kupine. I nemoj pretjerat u konzumiranju
|
Osobno nisam poklonik ovakovih buchkurisha; za mene je rakija čista šljiva, višnja, kruška iliti nešto četvrto.
No dobro, o ukusima se ne raspravlja.
Kontam da je ovakva rakija dobra kao neki aperitiv , ali za lokanje je užas - glava se raspada danima - govorim iz iskustva |
|
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=_pwgKPZ2NS8&feature=related |
|
|
|
Leteci mungos
|
Evo, nasao napokon... ;-)
Citat: ›
MEDOVINA
PRIPREMA:
U kotao se ulije blizu 50 l vode. Kad se voda prilično ugrijala, prije nego zavri, stavi se 6 - 8 kg meda i polagano kuha 11 - 02 sata. Pijenu koja se za kuhanja diže valja skinuti da med ne uskisne. Zatim se medovina skida sa vatre ulijeva u bačvu i ostavi 15 dana da provre kao vino. Nakon toga pretoči se i pazi da talog ne dobije strani miris. Nakon 10 dana vrenje je završeno i bačva se začepi. Za vrenja u medovinu se mogu stavljati razni aromatični dodaci poput: limunove kore, cimeta, klinčića, soka od jagoda i drugi.
Važno je napomenuti: što se češće pretače, medovina je bolja.
MEDENA RAKIJA iliti Medica
PRIPREMA:
U litri stare šljivovice (prepečenice) rastopi se miješanjem 30 – 35 dag meda. Ako je med kristaliziran, rakija se može zagrijati da postane mlaka. Kad se med rastopio, rakija se ulije u bocu i ostavi stajati osam dana dok se slegne talog. Nakon toga, čista rakija se pretoči u drugu bocu i ostavi stajati najmanje 14 dana prije nego što se počne piti.
|
|
|
|
|
|
marrai
Ukupno postova: 1127 Lokacija: Os Spol: Žensko
|
Leteći,kada je degustacija? |
|
|
|
|
|
Monstrum
Ukupno postova: 6541 Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite Spol: Muško
|
oć i ja |
|
|
|
|
|
MissTake
Ukupno postova: 8773 Lokacija: Somewhere over the Rainbow Spol: Nebitno
|
|
|
|
chaknoris
|
|
Zadnja promjena: chaknoris; 02.08.2010. 20:55; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
|
debeli
Ukupno postova: 920 Lokacija: evriver Spol: Nebitno
|
imam jedan problem, naime pošto u potrazi za najboljom šljivom za medenu rakijicu, kada na istu naidjem ne možem se suzdržati a da je ne umlatim prije nego dodjem do meda.
Tako da bih molio nekog da mi osigura gotovu medenu rakiju kako ne bih upao u napast. |
|
|
|
|
|
Monstrum
Ukupno postova: 6541 Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite Spol: Muško
|
debeli je napisao/la ( Pogledaj post): ›
imam jedan problem, naime pošto u potrazi za najboljom šljivom za medenu rakijicu, kada na istu naidjem ne možem se suzdržati a da je ne umlatim prije nego dodjem do meda.
Tako da bih molio nekog da mi osigura gotovu medenu rakiju kako ne bih upao u napast.
|
ja mislim da u rakije te koje se mute, orahnjača, biska, medica, kupinova rakija ide loza nisam siguran al 80% |
|
|
|
|
|
|
|