OCTOBER je napisao/la ( Pogledaj post): ›
jel se ti to nalazis prozvanom?
|
Uvijek se osjećam prozvanom reagirati kada netko priča, da prostiš, gluposti, a navodi ih kao znanstvene činjenice. Ovo se odnosi prvenstveno na izjave kako oralni kontraceptivi SPRJEČAVAJU pojavu raka, a osobito na onu da iste pomažu u slučaju STERILITETA. Sorry, ali to su nebuloze koje nemaju apsolutno nikakvu potvrdu u znanosti.
Da pojasnim, još jednom. Dakle, što se steriliteta tiče, kao što sam već napisala, "
zbog zaštitnog učinka pri pojavi upalne bolesti zdjelice, u nekim situacijama, recimo, mogu pomoći pri sprječavanju neplodnosti". Uoči ovo "SPRJEČAVAJU". To nije isto što i LIJEČENJE. Ipak, njihov je učinak u sprječvanju neplodnosti doista zanemariv, ali eto, spomenula sam radi usporedbe s tvojom izjavom.
O utjecaju na (ne)nastanak raka ne bih duljila. Postoje knjige, stručni članci i prijatelj google. Premda mogu utjecati na sprječavanje raka ovarija (što još uvijek nije niti zajamčeno niti sa sigurnošću potvrđeno), postoji neka korelacija između nastanka raka dojke i grlića maternice uz dugogodišnje uzimanje oralnih kontraceptiva, koja se također još uvijek ispituje. Dakle, tvoja izjava ne stoji. Eto.
Pazi svako ima pravo na svoje misljenje...ovde nije poenta u ubedjivanju, vec iznosenju stavova...ja imam pravo da tvrdim da su mi tablete pomogle...
|
Naravno da imaš pravo na svoje mišljenje. Kao i ja na svoje. Kada kažeš da su ti tablete pomogle i da ti je s njima bolje, to je tvoje mišljenje. Ali kada tvrdiš da je dokazano ovo ili ono, a neupućena si... onda se ili samozavaravaš ili si neodgovorna. Svi smo mi različiti, ali ja ću, kada o nekoj temi ne znam dovoljno ili šutjeti ili dobro istražiti pa tek potom pričati.
Sve sto si napisala jeste potvrda onog mog iznad, ako nisi primetila
|
Uh... prije bih rekla da si ti nešto krivo primijetila. Molim, ako budeš opet poželjela komentirati, pročitaj sve što sam napisala, još jednom i sa razumijevanjem
a to sto neko ima rak dojke, ne verujem da je upotpunosti krivica kontraceptivnih tableta, mislim da je to samo mistifikovanje...
|
Evo, lijepo te molim, citiraj dio moga teksta u kojemu sam ja ovo izjavila.
Da smo u školi i da sam ja u ulozi profesora, rekla bih ti "Sjedni! Jedan!", a to bi bila kulja k'o kuća i to iz razumijevanja pročitanog. Ali, nismo u školi pa bih ti samo rekla da JA MISLIM kako nije pozitivno reagirati na tvoj način ako netko ispravi nešto što ti nisi napisala točno jer o tome ne znaš dovoljno. Nisam reagirala na tvoj stav, nego na tvoje (ne)znanje. A to je bitna stavka.
Ako smatraš da sam u krivu, predoči mi mišljenje znanosti o svemu što si napisala pa možemo krenuti u debatu. U suprotnom, ja ću i dalje morati tvrditi da sam u pravu. i polako, bez ljutnje, ne razumijem zašto se svi pjene kad se o rapravama na forumu radi.
Da se razumijemo, nigdje nisam rekla da oralne kontraceptive ne treba piti. Pijem ih i sama i to već duži niz godina, upravo zbog njihovog povoljnog učinka na neke zdravstvene probleme koje imam.
Ipak, svjesna sam rizika koji one nose, bez imalo samozavaranja. A rizici uopće nisu zanemarivi i treba ih biti svjestan. Na primjer, da bismo mogli primijetiti nuspojave i simptome mogućih zdravstvenih problema uzrokovanih "terapijom" koju pijemo.
Tko će odabrati koju metodu kontracepcije, potpuno je individualna stvar. Tzv. "prirodne metode" kontacepcije su jedine za koje bih ja rekla da su loše. Jer su neučinkovite. Ali i druge nose sa sobom mane, uz prednosti. Kondomi imaju svoje (recimo, pucanje, nepraktičnost...), a imaju ih i pilule.
Dakle, sve što ja želim reći je da bi trebalo znati što konzumiramo i kako to na nas utječe. Ili da, ako nas već to ne zanima, ne poturamo neistine pod znanstvene činjenice.
Huh, samo što ja sve to što želim reći, ne znam reći kratko pa, eto, uvijek nekako na kraju ispadne esejčina