Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Offtopic

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Circa

Ukupno postova: 3149
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 05.03.2008. 8:53 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Draude je napisao/la:
....

Ajde ovo sažmi u nekoliko rečenica...

Ukupno postova: 2171
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 05.03.2008. 9:36 
Naslov:  

A ja očekivala neku temu tipa "sviđaju mi se dvojica, kako da se odlučim za jednog"... Smile

To explore strange new worlds
To seek out new life and new civilizations
To boldly go where no man has gone before
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
tonya

Post Postano: 05.03.2008. 12:17 
Naslov:  

#%&/(=/($%&#?=/)(?=*?=?==*?=(/&(%#%#&

aethur

Ukupno postova: 2861
Post Postano: 05.03.2008. 12:57 
Naslov:  

tonya je napisao/la:
#%&/(=/($%&#?=/)(?=*?=?==*?=(/&(%#%#&

a čuj...

Admin

Ukupno postova: 4122
Post Postano: 05.03.2008. 13:12 
Naslov:  

Ha cuj... ;-)

Ajd' sad ozbiljno...

Zar bi rasprava razvila u ovako (usudim se reci) kvalitetnu, da su se prvo svi iscudili da je netko napisao stranicu teksta?! Prvo one dvije poruke, pa onda jos jedna u kojoj netko napise "hahahaha, looool, hahaha, loooool", pa onda jos netko drugi dodje i kaze "ja sam jednom volio dvije osobe", pa onda "ja sam jos premal da bih volio dvije osobe", pa onda "nemam dvije osobe", pa "ne, ne mislim" i sl...

Usporedite takav zamisljeni tijek s trenutnim:
http://www.osijek031.com/viewtopic.php?t=12319

Zatim zamislite da citate jednu i drugu raspravu. Koju biste radije citali?

aethur

Post Postano: 05.03.2008. 13:57 
Naslov:  

Leon je napisao/la:
Ha cuj... ;-)

Ajd' sad ozbiljno...

Zar bi rasprava razvila u ovako (usudim se reci) kvalitetnu, da su se prvo svi iscudili da je netko napisao stranicu teksta?! Prvo one dvije poruke, pa onda jos jedna u kojoj netko napise "hahahaha, looool, hahaha, loooool", pa onda jos netko drugi dodje i kaze "ja sam jednom volio dvije osobe", pa onda "ja sam jos premal da bih volio dvije osobe", pa onda "nemam dvije osobe", pa "ne, ne mislim" i sl...

Usporedite takav zamisljeni tijek s trenutnim:
http://www.osijek031.com/viewtopic.php?t=12319

Zatim zamislite da citate jednu i drugu raspravu. Koju biste radije citali?

I zaboravio si "Ja sam jednom imao snošaj"...

Post Postano: 05.03.2008. 14:02 
Naslov:  

Jedno je nešto staviti u offtopic zato što nema veze s temom, a drugo da bi se održala kvalitetna rasprava. osijek031.com smile
Onda napravi još kategorija na forumu za nekvalitetne postove, postove koji su donekle vezani uz temu, a onda za postove koji su temu pogodili "u sridu". Pa neka svatko prati ono što želi.
:rolleyesnadesetupotenciju:

Leon
Admin

Post Postano: 05.03.2008. 14:11 
Naslov:  

tonya je napisao/la: Onda napravi još kategorija na forumu za nekvalitetne postove, postove koji su donekle vezani uz temu, a onda za postove koji su temu pogodili "u sridu".
Nesto slicno i postoji. Za netematsko chatanje, zezanje i slicno postoje Cavrljanja i chat.

Za tematske rasprave postoje podforumi. Kad se u nekoj tematskoj raspravi razvije druga tematska rasprava, onda se iz tih poruka kreira nova tema (vidi primjer teme "Man with the balls" i rasprave o zeljeznickom koridoru Vc). Kad se u tematskoj raspravi pojave poruke koju ne odgovaraju temi, a iz njih se ne moze kreirati nova tema, onda se takve poruke sele u offtopic.

Ako mislis da postoji more fair rjesenje, volio bih ga cuti.

Monstrum

Ukupno postova: 6541
Post Postano: 05.03.2008. 14:46 
Naslov:  

ja sam jednom vodio tematsku raspravu Very Happy

p.s. ovo je off topic i molim da me se ne kazni haha

tonya

Post Postano: 05.03.2008. 16:14 
Naslov:  

Leon je napisao/la:
Ako mislis da postoji more fair rjesenje, volio bih ga cuti.

Postoji, dosljednost. Jedno je offtopic, a jedno je kvaliteta postova. Nisam znala da admin odlučuje koji su postovi kvalitetni, a koji ne i zbog toga ih prebacuje u offtopic.
Osobno (najčešće, bilo je par slučajeva Smile) ne radim namjerno offtopice i uvijek se neugodno iznenadim kad mi se prebace tamo. Kao da je netko bacio moje razmišljanje u smeće. U ovom slučaju nisam napisala ništa od onoga što si naveo (ja sam volio dvije osobe i slično), nego sam se samo iznenadila sadržajem teme jer je naslov, prema meni, upućivao na nešto drugo.
I nisi shvatio moj prijašnji post, ali ne da mi se objašnjavati, imam temperaturu i ljuta sam.

tonya

Post Postano: 05.03.2008. 16:17 
Naslov:  

I kad već govorim o dosljednosti - ako se već miču nekvalitetni postovi, zašto se, na primjer, ne makne ovaj iz teme "Kamenom na Prosvjetu"?
remington je napisao/la:
Baš mi je žao, šmrc. Pa moraju kusati što su zakuhali, ko ih jebe nek idu na Kosovo tamo ih čekaju raširenih ruku.

Evil?

Leon
Admin

Post Postano: 05.03.2008. 22:33 
Naslov:  

tonya je napisao/la: Postoji, dosljednost. Jedno je offtopic, a jedno je kvaliteta postova. Nisam znala da admin odlučuje koji su postovi kvalitetni, a koji ne i zbog toga ih prebacuje u offtopic.
Ne radi to admin, ali da - nisu samo offtopic postovi nesto sto narusava kvalitetu rasprave.

Zamisli da netko postavi pitanje "Sto treba stegnuti da gefufna od cincilatora ne dihta?"
I kad netko na to odgovori "ja nemam gefufnu od cincilatora", onda se to moze smatrati porukom koja ima veze s temom rasprave, ali nikako ne pridonosi kvaliteti rasprave. Dapace, narusava ju jer stvara sum, a nerijetko se na takvu poruku nadoveze 20 slicnih.

Nekad davno, prije foruma, portala i Hocu internet generacija i Interneta za mase, postojali su BBSovi. Na njima su postojale konferencije, pandani danasnjim forumima/podforumima.

Tamo je postojao bonton po kojem su se ljudi ponasali. Tada je vecina korisnika pisala pod svojim imenom i prezimenom, kvalitete rasprava su bile svjetlosnim godinama udaljene od ovoga sto danas postoji na forumima. Zasto?!

Zato sto je ljudima stalo do komunikacije, stalo im je do druzenja i bez imalo susprezanja i prigovaranja su se pridrzavali bontona, odnosno pravila lijepog ponasanja. Znali su da je to jedini nacin da se njihovo igraliste odrzi urednim. Oni kojima je stalo do igre na igralistu ce paziti da na njemu vlada urednost i mir, sami ce opominjati druge korisnike na ponasanje koje narusava taj sklad.

Donosim samo kratak pregled tih pravila (procitaj bar boldane dijelove), dulje se nalaze u linku pri dnu teksta.

Skriveno: 

http://www.blagi.net/bbs/pc-chip2.html
Citat: Prilog: 10 ZLATNIH PRAVILA BBSinga

1. Držite se teme konferencije. Nemojte pisati o modemima u konferenciji o ljubavi (pa čak i ako osjećate jaku ljubav prema modemima). Učestalo skretanje s teme konferencije može vas koštati nekoliko opomena pa i isključenja.

2. Privatne poruke, zahvale, kratki komentari (npr. "Bravo, stari! Baš si faca!") su zanimljivi samo za primaoca poruke pa takve poruke šaljite netmailom. Primjedbe na rad nekog moderatora šaljite mu također netmailom, a ne u konferenciju.

3. Pišite književno i pravilno da svi mogu čitati vaše poruke s lakoćom i razumijevanjem. Croatianet je državna mreža i netko iz udaljenog kraja zemlje možda neće razumijeti vašu poruku napisanu na dijalektu. Isto vrijedi za poruke napisane bez velikih slova, interpunkcijskih znakova, itd. jer su takve poruke zamorne za čitanje.

4. Za pisanje hrvatskih slova koristite CROSCII standard (7-bitni standard) ili nemojte uopće koristiti hrvatska slova. CP852 (DOS) i CP1250 (Win) se ne smiju koristiti jer konferencije ne prate samo korisnici Microsoftovih operativnih sustava, već i vlasnici Macintosha, Amiga, Atarija... U osobnim imenima koja stoje u From: i To: polju ne smiju se uopće koristiti hrvatska slova.

5. Citirajte poruke na koje odgovarate, ali nemojte niti pretjerivati. Citirajte samo onaj dio poruke koji je potreban da bi primaoc shvatio o čemu pričate. Nemojte citirati 2 ekrana prethodne poruke, a onda na dnu samo napisati "Slažem se". Nepotrebni citati (quote) predstavljaju teret za mrežu.

6. Ne pretjerujte s duljinom potpisa i tagova. Ne preporučaju se potpisi dulji od 2-3 linije, kao ni tagovi duži od jedne linije. Izbjegavajte razne "high-ASCII" crteže u svojim porukama jer opet, nemaju svi iste kodne rasporede kao i vi, i vaš umjetnički potpis nekome može predstavljati samo mrlju na ekranu.

7. Ne vrijeđajte druge korisnike u konferencijama. Izbjegavajte psovke (poželjna je i mala doza autocenzure ako je baš psovka nužna Smile) jer one samo stvaraju negativnu sliku o vama. Bezobrazne odgovore koje vam netko uputi ignorirajte. Ako vam netko na postavljeno pitanje ponudi odgovor koji ste već znali, nemojte odgovarati u stilu "Misliš li da to već ne znam ?" već mu se uljudno zahvalite.

8. Nemojte voditi "svete ratove" na neku već istrošenu temu. Pod "svetim ratovima" se obično podrazumijevaju diskusije tipa Netscape vs. Explorer, PC vs. Mac, Blue Wave vs. OLX i sl. jer takve diskusije obično završe neargumentiranim prepucavanjem. Takve diskusije su se vodile davno prije nego li ste se vi počeli baviti BBSingom pa njihovim ponovnim iniciranjem nećete ništa postići.

9. Nemojte pozivati druge korisnike na nezakonite djelatnosti. Nije poželjno pozivati korisnike da vam pošalju najnoviji crack za vaš omiljeni shareware program, kao ni objavljivati šifre za razne programe.

10. U svim konferencijama Croatianeta (i općenito Fidoneta) je zabranjeno objavljivanje UUE kodiranih datoteka! Kodiranu binarnu datoteku smijete objaviti samo u dogovoru s moderatorom konferencije, ako se radi o kratkoj datoteci. Inače se objavljivanje UUE kodirane datoteke najčešće kažnjava izbacivanjem iz konferencije.

Više o BBS kulturi možete saznati iz BBS Kultura FAQ-a kojeg možete naći na večini BBS-ova. Autor je Dalibor Kezele

Danas postoje mnogi forumi gdje se ne postuje gotovo niti jedna od gorenavedenih preporuka. Takvi forumi su uglavnom zanimljivi manjem broju ljudi, internoj ekipi koja se na njima zeka i sprda i na takvim forumima nema dovoljno kvalitetnih rasprava u koje bi se ukljucio i koje bi citao netko sa strane.

S druge strane, postoje forumi na kojima postoje postoje kvalitetne rasprave, prepuni su korisnih informacija koje korisnici medjusobno razmjenjuju. Nista od toga ne bi postojalo da na tim forumima ne postoje moderatori, ne postoje mehanizmi kontrole razine kvalitete rasprava.

Jedan od novijih takvih foruma na .hr nebu je http://forum.bug.hr. Taj forum ne bi bio ni priblizno koristan, ni priblizno zanimljiv svojim korisnicima da na njemu ne postoje moderatori koji brisu (!) netematske poruke, preimenuju i prebacuju teme u odgovarajuce podforume i kao krajnju mjeru dijele zute i crvene kartone.

Dakle, nisu samo offtopic poruke one koje narusavaju kvalitetu rasprave, vec i sve one koje ne pridonose obogacanju neke rasprave.

Citat: Osobno (najčešće, bilo je par slučajeva Smile) ne radim namjerno offtopice i uvijek se neugodno iznenadim kad mi se prebace tamo.
Hm, ne znam koliko je to bilo opravdano. Ako imas primjedbu na rad modera, provjeri prvo krsi li tvoja poruka neko od pravila orenavedenog bontona, a onda meni posalji PM. ;-)

Citat: Kao da je netko bacio moje razmišljanje u smeće. U ovom slučaju nisam napisala ništa od onoga što si naveo (ja sam volio dvije osobe i slično), nego sam se samo iznenadila sadržajem teme jer je naslov, prema meni, upućivao na nešto drugo.
Ok, to sam ja prebacivao, jerbo je moder na odmoru, stoga ti mogu i odgovoriti na pitanje.

U trenutku prebacivanja te poruka, u temi su bile njih tri. Prva i dvije prebacene. Zar mislis da bi se rasprava razvila u ono sto se razvila da su ove dvije ostale?! Nazalost, kao i mnogo puta do sada, na nju bi se nadovezalo jos 10 drugih korisnika koji jedva cekaju da napisu nesto od onoga sto sam napisao u svom prvom osvrtu (gore).

Leon
Admin

Post Postano: 05.03.2008. 22:44 
Naslov:  

tonya je napisao/la: I kad već govorim o dosljednosti - ako se već miču nekvalitetni postovi, zašto se, na primjer, ne makne ovaj iz teme "Kamenom na Prosvjetu"?
Dobru si temu i korisnika izabrala za dosljednost. Naime, kako su upozorenja korisnicima privatna (radi zastite digniteta samih korisnika, sve do trnutka dok sam korisnik ne pozeli javno objasnjenje), kao i razlozi zbog kojih su dobili zute kartone, ostali korisnici najcesce ni ne znaju zasto se pored necijeg imena pojavi zuti kvadratic, niti imaju pojma kad netko dobije opomenu ili da je netko napisao nesto sto je uklonjeno.

Citat:
remington je napisao/la:
Baš mi je žao, šmrc. Pa moraju kusati što su zakuhali, ko ih jebe nek idu na Kosovo tamo ih čekaju raširenih ruku.
Evil?
No, not evil. Receno je rjecnikom koji ukazuje kakva se osoba krije iza nicka autora, ali to sto je napisano je misljenje autora te poruke.

Za razliku od njegove druge poruke u toj temi, koju ocito ni ti, kao ni vecina drugih korisnika, nisi procitala - jer je na vrijeme uklonjena.

Radilo se o poruci:
remington je napisao/la:
Ingo je napisao/la :
remington je napisao/la :

a sto su to oni 'zakuhali' molim te lijepo ??
....
Pa u biti imaš pravo! Nitko nama nije kriv što to nismo obavili metkom u čelo kad je trebalo!

I da, kad smo kod dosljednosti, moderator ne stigne pratiti sve rasprave i svaku poruku. Ako ocijenite da netko uneredjuje igraliste na kojem se igramo - kliknite na plavi gumb pored poruke. As simple as that!

Postoje korisnici koji to redovito cine i oni mogu posvjedociti da je takav sistem poprilicno ucinkovitiji od zazivanja moderatora ili admina u replyu na takvu poruku, ili cviljenja o nedosljednosti.

MissTake

Ukupno postova: 8773
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.03.2008. 23:06 
Naslov:  

admin je u offtopicu
admin je u offtopicu

sad će mod dobiti otkaz

SVI SMO MI VUCO
aethur

Post Postano: 05.03.2008. 23:34 
Naslov:  

Leon je napisao/la:
Postoje korisnici koji to redovito cine i oni mogu posvjedociti da je takav sistem poprilicno ucinkovitiji od zazivanja moderatora ili admina u replyu na takvu poruku, ili cviljenja o nedosljednosti.

Redovito prijavljujem tonyu kada god ona nešto napiše.
I circu.
I misstake.
Ma sve prijavljujem.
I sebe čak.
Evo, sada ću se prijaviti da radim offtopic.

Skoči u forum: