Autor |
Poruka |
Leon Admin
Ukupno postova: 4122 Lokacija: space Spol:  Muško
|
 Formiranjem projekta uspostavljanja mobilnih hospicijskih timova u suradnji Gradskog društva Crvenog križa i Udruge prijatelja hospicija Osijek 1998, konačno se počinje rješavati veliki zdravstveni problem - nedostatak organiziranog sustava palijativne skrbi, ponajprije na području Osijeka, a kako je planirano, kasnije i na nacionalnoj razini. Riječ je o projektu u sklopu kojega će se od volontera Crvenog križa, nakon intenzivne edukacije, formirati timovi koji će, integrirani u moderni sustav palijativne skrbi, postati bitna sastavnica za unapređivanje kvalitete života neizlječivih i umirućih bolesnika.
- Projekt će obuhvatiti predavanja, radionice, simpozije, seminare i kongrese u sklopu kojih će volonteri budućih mobilnih hospicijskih timova naučiti kako uz stručnu pratnju bolesnicima pružiti pomoć da žive što dostojanstvenije do smrti, bez boli i patnje. Volonteri će u sklopu praktične edukacije boraviti u najmodernijim hospicijama u Engleskoj, Poljskoj, ali i susjednoj BiH koja se, za razliku od Hrvatske, već duže vrijeme može pohvaliti dobro organiziranom palijativnom skrbi. Moram naglasiti kako volonter za hospicijski mobilni tim neće moći postati svatko jer osobe koje će biti izabrane za prolazak edukacije moraju imati određene predispozicije za obavljanje tog izuzetno odgovornog posla, kaže dr. Mira Fingler, predsjednica Udruge prijatelja hospicija Osijek 1998, te ujedno i liječnica u ambulanti za bol pri Kliničkoj bolnici Osijek - trenutačno jedinoj zdravstvenoj jedinici na širem osječkom području koja najviše pomaže bolesnicima kojima je palijativna njega najpotrebnija.
Kako kaže, Udruga prijatelja hospicija, u suradnji s Crvenim križem, i rotarijancima kao financijerima projekta, nastojat će da mobilni timovi budu tek spona imeđu jedinica palijativne skrbi koje bi se ubuduće trebale nalaziti u svakom domu zdravlja.
- Palijativna skrb je imperativ današnje suvremene medicine i pokretanjem ovoga projekta želimo potaknuti lokalnu zajednicu, Grad, Županiju, državu, Katoličku crkvu i donatore, poput naših rotarijanaca, da se uključe u organizaciju kvalitetnog sustava palijativne skrbi - kaže dr. Fingler.
Projekt bi, nakon prijave i odabira volontera, trebao zaživjeti na proljeće te se od njega, kako ističe dr. Fingler, očekuje da udari temelje modernom i civiliziranom pristupu u zdravstvenoj njezi.
Starijih i nemoćnih sve više
Kako ističu iz Crvenog križa i Udruge prijatelja hospicija Osijek 1998, demografski trendovi ukazuju na sveprisutno starenje stanovništva, ali i na sve veći pobol od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih i malignih bolesti, što je pak jedan od razloga za nužnost organiziranog sustava palijativne skrbi. Tomu u prilog govore statistike koje kažu da je u Hrvatskoj 1950. godine bilo 9,5 posto stanovnika starijih od 65 godina, 2001. godine zabilježeno ih je 15,7 posto, a procjenjuje se da će ih 2050. godine biti čak 22 posto.
Autorica: Ivana Kukić/ Glas-Slavonije.hr |
|
_________________ --
Leon Linde
portal Osijek031.com |
|
|
 |
Ingo
Ukupno postova: 3470 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
svakako plemenita ideja ... ali mi nije jasno kako takav odgovoran posao mogu raditi volonteri ?
umiruci bolesnici zahtjevaju cesto i 24 satnu njegu ... tko moze to raditi bez novcane naknade ? |
|
|
|
|
 |
tinka_7
Ukupno postova: 103 Lokacija: Osijek Spol:  Žensko
|
pa zato se i obucavaju kako bi mogli obavljati tako odgovoran posao...
a ocito da netko moze raditi...i ne ce jedan volonter raditi pa da mora biti 24 h... |
|
_________________ Vidjela sam starca, bio je slijep, a ipak je rekao da je ZIVOT LIJEP!!!  |
|
|
 |
tinka_7
Ukupno postova: 103 Lokacija: Osijek Spol:  Žensko
|
Kolika je dobna granica za prijavu na volonterski rad? |
|
_________________ Vidjela sam starca, bio je slijep, a ipak je rekao da je ZIVOT LIJEP!!!  |
|
|
 |
wendy
Ukupno postova: 1104 Lokacija: suicide machine Spol:  Žensko
|
Hm... nazadujemo? Ja misl'a da to sve treba eutanazirat
Šalu na stranu, sve pohvale projektu. Osobito zbog ozbiljnog pristupa edukaciji volontera.  |
|
_________________ “Some people never go crazy. What truly horrible lives they must live” |
|
|
 |
Niandra Lades
Ukupno postova: 26 Spol:  Žensko
|
Ja volontiram već nekoliko godina..prvo u domu Klasje, a sad sa osobama s posebnim potrebama..išla sam i na obuke u Centar za mir i nenasilje, i dosta sam upućena u to..ali mislim da ovo nije dobra ideja...Puno tih ljudi je nepokretno, jako bolesno i zahtjeva posebnu njegu i brigu, i za to bi im prije trebao netko iz medicinske struke, a ne volonteri |
|
|
|
|
 |
ruana Ukupno postova: 1374 Spol:  Nebitno
|
i ja isto smatram da to ne moze bilo tko raditi, vec za to osposobljeni ZDRAVSTVENI djelatnici |
|
|
|
|
 |
morgan
Ukupno postova: 3964 Lokacija: gone to North Pole Spol:  Nebitno
|
što su osposobljeni zdravstveni djelatnici?
da li ja sa tečejaem za njegovatelja mogu biti u toj kategoriji?
po meni, te osobe u takvom stanju baš i ne trebaju toliko stručnu pomoć - uostalom, navodi se da će radit uz stručnu pratnju - da bi se upošljavale završene medicinske sestre ili sl.ali ja to gledam iz svoje vizure neuposlenog njegovatelja... |
|
_________________ Zašto bi se izlagali mamurluku? Ostanite pijani
Kad čovjek umre, ne zna da je umro, i to je samo teško drugima.
Isto je i kada je čovjek glup. |
|
|
 |
pumpkin
Ukupno postova: 978 Lokacija: od ćoška na pol puta Spol:  Žensko
|
što su osposobljeni zdravstveni djelatnici?
da li ja sa tečejaem za njegovatelja mogu biti u toj kategoriji?
po meni, te osobe u takvom stanju baš i ne trebaju toliko stručnu pomoć - uostalom, navodi se da će radit uz stručnu pratnju - da bi se upošljavale završene medicinske sestre ili sl.ali ja to gledam iz svoje vizure neuposlenog njegovatelja...
|
Da, meni nije bilo jasno kad je prije par godina moja prijateljica završila tečaj za njegovateljicu, odradila praksu u staračkom domu, i do danas se nije zaposlila kao njegovateljica, već jedva dobila posao čistačice u bolnici. Stalno se govori kako nema dovoljno osoblja, a zašto onda vas koji ste to završili nitko ne upošljava? |
|
_________________ Always remember you're unique, just like everyone else. |
|
|
 |
morgan
|
bojim se da odgovor zna samo glavna sestra Tea Farkaš... |
|
|
|
 |
Niandra Lades
Ukupno postova: 26 Spol:  Žensko
|
Meni je ovaj dio nejasan! Oni će volontere slati u Englesku na praksu! Volontere! Pa volonterizmom se ljudi bave u slobodno vrijeme, ili dok studiraju. A nitko pametan ne bi uzeo godišnji, napravio putovnicu i otputovao u Englesku učiti kako besplatno raditi! Iako mi je jako žao tih starih ljudi, ovo mi nema smisla.  |
|
|
|
|
 |
wendy
Ukupno postova: 1104 Lokacija: suicide machine Spol:  Žensko
|
po meni, te osobe u takvom stanju baš i ne trebaju toliko stručnu pomoć - uostalom, navodi se da će radit uz stručnu pratnju
|
Upravo tako. Navedeno je da će raditi "uz stručnu pratnju" i to nakon edukacije kojoj se, izgleda, ozbiljno pristupa. Da bi se NJEGOVALO osobu, ne moraš biti zdravstveni djelatnik. Ne moraš imati medicinski fakultet da bi izmjerio krvni tlak.
Ne moramo sve gledati pod lupom i svakoj pokrenutoj inicijativi tražiti manu. Zadovoljna sam samim time što će se krenuti u ostvarivanje te ideje. Palijativna skrb je nešto što je kod nas jako manjkavo i neophodno je neke stvari mijenjati.
"...nastojat će da mobilni timovi budu tek spona imeđu jedinica palijativne skrbi koje bi se ubuduće trebale nalaziti u svakom domu zdravlja. " Ovo je ključno. Kada se to ostvari, onda će sve to skupa biti velika stvar. Zasad je i ovo veliki, veliki korak. |
|
_________________ “Some people never go crazy. What truly horrible lives they must live” |
|
|
 |
only me
Ukupno postova: 24 Spol:  Žensko
|
Kolika je dobna granica za prijavu na volonterski rad?
|
jel moze neko odgovorit?
i mene zanima =) |
|
|
|
|
 |
morgan
|
nema dobnih granica.
Crveni Križ daje podršku u dijelu kjoi se tiče volontera stručni dio dr. za bol i njen tim. |
|
|
|
 |
Ingo
Ukupno postova: 3470 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
meni i dalje tu stosta nije jasno.
volonteri se mogu igrati s djecom s posebnim potrebama, volonteri mogu obilaziti starije i nemocne, otici im u trgovinu, pospremiti stan, ocistiti snijeg
ali njega za tako tesko bolesne nikako ne treba biti prepustena volonterima.
nadalje, to je posao koji treba u svakom slucaju biti placen, i volonteri svojim volontiranjem oduzimaju 'kruh' onima koji su se za takvu njegu skolovali.
skolovanje u engleskoj mi zvuci kao nesto preskupo za nekoga tko se sutra moze 'predomisliti' ili naci posao pa otici.
Niandra Lades je jako lijepo to primjetila iz svog iskustva
da meni treba takva pomoc, radje bi da me medicinska sestra obilazi nego volonteri |
|
|
|
|
 |
 |
|