Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Svjetlo mira i nade zasjalo u Osječko-baranjskoj županiji

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 72170
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.12.2025. 7:59 
Naslov:  Svjetlo mira i nade zasjalo u Osječko-baranjskoj županiji
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Betlehemsko svjetlo, simbol mira, ljubavi i razumijevanja, stiglo je u sjedište Osječko-baranjske županije. Ono se pali svake godine dva tjedna prije Božića na velikoj svečanosti na mjestu Kristova rođenja i simbolično obilazi svijet. Prenošeno rukama članova skautskog pokreta svjetlo se prenosi milijunima vjernika i svim ljudima dobre volje, bez obzira na vjeroispovijest. U Hrvatskoj je Savez izviđača Hrvatske, kao nacionalna skautska organizacija, organizator i nositelj svih aktivnosti u ovoj uzvišenoj misiji, a u tom sklopu Saveza izviđača Osječko-baranjske županije provodi sve aktivnosti na području naše županije.

U sjedištu Županije Betlehemsko svjetlo dočekala je županica Nataša Tramišak koja se zahvalila izviđačima na očuvanju ove vrijedne tradicije. – Posebno mi je drago što će obići različite institucije na našem području, od domova za starije i nemoćne do vrtića, škola i drugih ustanova. Ovom prigodom čestitam svima Božić i nadolazeće blagdane, a ovo Betlehemsko svjetlo neka svima donese mir i blagostanje – kazala je županica.

Predsjednik Saveza izviđača Osječko-baranjske županije Zlatko Nikšić objasnio je kako je tradicija prenošenja svjetla započela 1968. godine u Austriji. – Mi ga 34 godine donosimo u Hrvatsku, preuzimamo ga u Linzu, s kontigentom Saveza izviđača Hrvatske, a onda se iz zagrebačke katedrale nosi u sve župe diljem zemlje. Također, svjetlo se nosi u škole, vrtiće i domove za starije osobe, što ćemo mi i učiniti – rekao je Nikšić.

Tekst i foto: OBŽ

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  

Skoči u forum: