Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Zeleni automobili: Hoće li budućnost tržišta rabljenih vozila biti električna?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOva tema je zaključana: ne možete uređivati postove niti odgovarati.
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 71104
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.09.2025. 10:06 
Naslov:  Zeleni automobili: Hoće li budućnost tržišta rabljenih vozila biti električna?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Svi pričaju o električnim automobilima. Tesla, Rimac, zelena budućnost... Zvuči super, zar ne? Ali što je sa stvarnim životom? Što je s nama, običnim ljudima koji kupujemo rabljene automobile? Hoćemo li i mi uskoro voziti na struju?

Prošli mjesec sam bio na kavi s prijateljem Ivanom. On je automehaničar. “Sve više ljudi se raspituje za električne aute”, kaže mi. “Ali još uvijek se boje. Boje se dometa, baterije, cijene...

Ima pravo. Električni automobili su još uvijek skupi. Novi Renault Zoe košta preko 30.000 eura. Za te novce možete kupiti odličan rabljeni dizelaš. Ali što ako vam kažem da se stvari mijenjaju? I to brzo.

Rabljeni električni automobili: Prilika ili mačak u vreći?
Tržište rabljenih električnih vozila polako, ali sigurno raste. Na oglasnicima se već sada mogu naći modeli stari nekoliko godina po pristojnim cijenama. Na primjer, rabljeni Nissan Leaf iz 2018. godine može se naći za oko 15.000 eura. To je već puno prihvatljivije.

Ali tu dolazimo do onog Ivanovog straha – baterija. Što ako kupite rabljeni električni auto, a baterija mu je na izdisaju? Nova baterija košta kao pola automobila. To je rizik. Zato je važno kupiti rabljeno vozilo kod provjerenih prodavača koji nude jamstvo na bateriju. To je jedini način da budete sigurni.

Što nas čeka u budućnosti?
Stručnjaci predviđaju da će do 2030. godine svaki treći prodani automobil u Europi biti električni. To znači da će i tržište rabljenih električnih vozila eksplodirati. Cijene će padati, a tehnologija će napredovati. Baterije će trajati duže, a punionica će biti na svakom koraku.

Ali što je s klasicima? Hoće li naši omiljeni dizelaši i benzinci nestati? Ne tako brzo. Još dugo ćemo na cestama viđati i jedne i druge. Pogotovo ako se radi o kvalitetnim i pouzdanim modelima kao što su Mercedes rabljena vozila. Oni su poznati po svojoj dugovječnosti i izdržljivosti, bez obzira na to koje gorivo koriste.

Moj savjet: Strpljen - spašen
Ako razmišljate o kupnji rabljenog električnog automobila, moj savjet je – pričekajte još malo. Tržište se tek razvija. Za godinu-dvije, ponuda će biti puno veća, a cijene niže. Do tada, dobro se informirajte, pratite oglase i ne zaboravite na pouzdane partnere kao što je AutoZubak. Oni su uvijek korak ispred i sigurno će imati najbolju ponudu rabljenih električnih vozila kada za to dođe vrijeme.

Budućnost je definitivno električna. Ali ne moramo svi odmah uskočiti u taj vlak. Ponekad je pametnije pričekati da se prašina slegne. I da cijene postanu malo realnije. Do tada, uživajmo u onome što imamo. I sanjajmo o danu kada ćemo se voziti na struju, bez buke i bez zagađenja. Taj dan je bliže nego što mislimo.

Foto: Inja Pavlić/Arhiv

[Sponzorirani članak]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  

Skoči u forum: