Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Knjige na dobrom glasu - Dijabetes

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66357
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.05.2024. 15:14 
Naslov:  Knjige na dobrom glasu - Dijabetes
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dijabetes ili šećerna bolest već je odavno stekla status globalne epidemije. U Europi od šećerne bolesti boluje 61 milijun osoba u dobi od 20 do 79 godina, dok u Hrvatskoj ta brojka iznosi 388.213 osoba. Također, procjenjuje se da u svijetu oko 240 milijuna ljudi nema postavljenu dijagnozu, što znači da gotovo svaka druga osoba ne zna da ima šećernu bolest. Iako je svaki pristup liječenju i nošenju s izazovima ove bolesti individualan, postoje brojni načini i savjeti stručnjaka kako da poboljšamo kvalitetu života. Isto tako za sve one koji imaju genetske predispozicije ili pak vode neuredni način života, postoje brojni načini kako značajno smanjiti ili potpuno ukloniti mogućnost za dobivanjem dijabetesa.

Prirodna rješenja za dijabetes autora dr. Joela Fuhrmana, nova je knjiga na hrvatskom tržištu, a nudi revolucionarni plan prehrane za prevenciju i ozdravljenje. Dr. Fuhrman već je poznat čitateljskim krugovima kroz svoj bestseler "Superimunitet", a u ovoj nas knjizi upoznaje sa svojim znanstveno dokazanim i praktičnim programom prehrane koja se temelji na povrću, grahoricama, sjmenkama i orašastim plodovima. Knjiga će pružiti novi pogled na zdravlje oboljelima od dijabetesa tipa 2, ali i onima oboljelima od dijabetesa tipa 1 koji ovim načinom mogu smanjiti potrebu za inzulinom.

Dijabetes: borite se protiv šećerne bolesti prehranom prema krvnoj grupi nudi malo drugačiji pristup prehrane dr. Petera J.D'Adama koji je već poznat i kao autor kuharice za 4 krvne grupe. U ovoj knjizi, dr. D'Adam donosi klinička iskustva svojih pacijenata, sredstva za borbu, prevenciju, liječenje i suzbijanje nekih od mnogih tegoba dijabetesa. Na početku knjige, autor nudi anketni upitnik na temelju kojeg se otkriva rizik razvoja za vašu krvnu grupu. Zatim dobivate individualizirani plan prehrane, treninga i popis namirnica prilagođeni svakoj krvnoj grupi te odgovore na učestala pitanja poput "Je li dobro popiti čašu vina nakon ručka?"

Živjeti s dijabetesom dolazi iz pera još jedne doktorice – dr. Val Wilson koja se i sama susrela s dijagnozom dijabetesa. Sve informacije upravo iznosi iz četiri desetljeća vlastita iskustva nošenja s bolešću te iz svog profesionalnog iskustva objašnjava kako dijagnoza može utjecati na odnose i stil života. Dr. Wilson iznosi veliki broj primjera raznih slučajeva pacijenata, od trenutka kada su otkrili bolest, njihove promjene raspoloženja i emocije pa do rješenja koji garantirano nude potpuno ublažavanje simptoma. Za kraj, knjiga nudi nekoliko zanimljivih recepata i jelovnika za doručak i ručak, pri čemu nisu isključeni ni posebno prilagođeni deserti.

Šećerna bolest i tjelesno vježbanje od A pa skoro do Ž, knjiga je naših domaćih autorica doc.dr.sc. Maje Cigrovski Berković, dr. med i prof.dr.sc. Lane Ružić, dr. med. Budući da tjelesna aktivnost ima pozitivan učinak na zdravlje, autorice smatraju kako oboljeli od dijabetesa općenito nemaju relevantan pristup informacijama kako, koliko i kada vježbati i kojom se tjelesnom aktivnošću baviti bez kontradikcija i negativnih efekata. Osim što ova knjiga nudi istovremeno znanstvena i laička objašnjenja i upute za određene programe vježbanja, također i odgovara na pitanja poput "Kako spriječiti pad koncentracije glukoze u krvi tijekom vježbanja?" ili "Kada postoji opasnost od hipoglikemije?"

Josipa Jakobek-Pamuković donosi nam stvarne priče pune osobnih i intimnih detalja, pet anonimnih osoba koje većinu svojega života žive s dijabetesom. U kratkoj knjizi Dijabetes piše priče možete se poistovjetiti s iskrenim i emotivnim iskustvima oboljelih od dijabetesa i njihovu svakodnevnom borbom.


Tekst: Vanja Basarić, mag.cult.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: