Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Obavijest građanima GČ Jug 2: Postavljena su sunčališta za hvatanje invazivnih vrsta kornjača

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66091
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.05.2024. 8:23 
Naslov:  Obavijest građanima GČ Jug 2: Postavljena su sunčališta za hvatanje invazivnih vrsta kornjača
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U sklopu projekta "Kontrola populacija prioritetnih invazivnih stranih vrsta" - "KoRaK za prirodu" Javna ustanova za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije postavila je sunčališta za invazivne vrste kornjača a to su crvenouha i žutouha kornjača koje su uočene na šest lokacija u Osječko-baranjskoj županiji, jedna od lokacija gdje su postavljena sunčališta je osječki Bajer Jug 2, te se mole građani da ne diraju sunčališta dok traje projekt, no ono što mogu je dojaviti javnoj ustanovi ako uhvate kornjaču na e-mail: [email protected]. Svaka ulovljena invazivna kornjača nosi se u prihvatilište za kornjače.

Mnoge su vrste u našem okolišu strane vrste. To znači da ih je čovjek namjerno unio iz njihova prirodnog područja rasprostranjenosti u novo područje u kojemu one prirodno ne žive, a radi koristi koje ostvaruje od njih, ili ih je slučajno prenio npr. na odjeći, opremi, vozilima ili robi koju prevozi. Čovjek svojim neznanjem ne razmišljajući o posljedicama unosi invazivne vrste u prirodu misleći kako im pomažemo, a zapravo unošenjem invazivne strane vrste možemo naštetiti autohtonim vrstama i time ugroziti postojeću bioraznolikost. Kornjača Trachemys scripta potječe iz Sjeverne Amerike, no danas je zbog trgovine kućnim ljubimcima prisutna u prirodi svih kontinenata osim Antarktika. Najčešće ih možemo pronaći u jezerima u parkovima, u lokvama, kanalima i ribnjacima u blizini naselja, kamo ih puštaju neodgovorni vlasnici. Slatkovodne kornjače često se međusobno natječu za sunčališta jer im je sunčanje važno za održavanje temperature tijela i za metabolizam. Prisutnost kornjače Trachemys u staništima u koja je unesena može dugoročno negativno utjecati na zavičajne kornjače, barsku Emys orbicularis.

Kornjača Trachemys ima kompetitivnu prednost nad zavičajnim kornjačama jer ranije spolno sazrijeva, stvara veći broj potomaka, veća je i agresivnija. Zbog svega navedenoga zauzima bolja sunčališta, više i kvalitetnije jede, a to s vremenom dovodi do smanjenja stope preživljavanja zavičajnih vrsta. Osim kompeticije za hranu i sunčališta, kornjače Trachemys mogu prenijeti parazite i patogene (plošnjaci, oblići, bakterije) na zavičajne kornjače, a prijenosnici su i bakterije roda Salmonella. Mogu utjecati i na čitav ekosustav vodenih staništa mijenjanjem kemijskog sastava vode (pH, provodljivosti…).

Ako netko uhvati jednu od ove dvije vrste kornjača molimo Vas da nam se javite na gore navedeni e-mail svaki nalaznik bit će nagrađen promo materijalima iz projekta.




Tekst i foto: Javna ustanova za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: